NEA

Ένωση Ιατρών Νομού Χανίων: Ζητάμε διπλασιασμό των μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Ένωση Ιατρών Νομού Χανίων: Ζητάμε διπλασιασμό των μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Τη συμμετοχή της στην Πανελλαδική Απεργία στις 29-30 Νοεμβρίου και στην Παγκρήτια κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών Νομού Χανίων. Στην μακροσκελή ανακοίνωσή τους ζητά την ανακατανομή των διαθέσιμων οικονομικών πόρων προκειμένου να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στα κέρδη των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των εφοπλιστών. Κεντρικό τους αίτημα είναι ο διπλασιασμός των μισθών, η χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών προκειμένου να καταστεί ξανά ελκυστικό το ΕΣΥ και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσής του.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ένωση Γιατρών Νομού Χανίων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Η υποστελέχωση, η έλλειψη εξοπλισμού και υλικών, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων, η γραφειοκρατία, η υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κρήτης.

Σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να επανδρώσει το ΕΣΥ, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Πρέπει να τονιστεί η αδικία που υπάρχει στην κατανομή των οικονομικών πόρων της χώρας.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα του κράτους για το πρώτο 9μηνο του 2023 ανέρχονται σε 3,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, κατέγραψαν κέρδη 4,57 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2023, με «αναβαλλόμενο» φόρο. 130 επιχειρηματικοί όμιλοι κατέγραψαν ρεκόρ κερδοφορίας 10,41 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, ενώ οι εφοπλιστές με τις 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές έχουν «εθελοντική» φορολόγηση. Επιπλέον, το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το «Ταμείο Ανάκαμψης», που έρχονται να προστεθούν στα 11 δις που πήραν το 2022.

Αυτά τα στοιχεία καταρρίπτουν την κυβερνητική προπαγάνδα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Η κυβέρνηση διαθέτει τα χρήματα για να ενισχύσει το ΕΣΥ, αλλά επιλέγει να τα δώσει σε επιχειρηματικούς ομίλους. Προτείνει την μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ με σκοπό την αυτοχρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΠΥ - τα χρέη του οποίου προς τα νοσοκομεία (8 δισ. συνολικά για την πρώτη 6ετία της λειτουργίας του 2012-2017 ) διαγράφηκαν με νομοθετική ρύθμιση των εκάστοτε κυβερνήσεων το 2016 και το 2019.

Η Ένωση Γιατρών Νομού Χανίων απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, ζητά:

Για όλα τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ:

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών για να καλυφθούν πλήρως τα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Για την αποτροπή «αγόνων» προκηρύξεων και αναστροφή του “brain drain” είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με:

Διπλασιασμό των μισθών

Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Μείωση της φορολογίας με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες

Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών (Να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση με την οποία θα απαγορευτεί για λόγους υγείας και ασφάλειας των γιατρών η υπέρβαση του 48ωρου.  Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό, πρωινό, ωράριο. 6ωρο - 5ημερο - 30ωρο. Μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.)

Συγκεκριμένα για το Γ. Ν. Χανίων επιπλέον κίνητρα  είναι:
Αναθεώρηση του οργανισμού του νοσοκομείου και άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων με άμεση προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις παθολογικές κλινικές

Πρόσληψη νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού τόσο για την λειτουργία των κλινικών όσο και των εργαστηρίων.

Άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού ώστε να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία τα κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ (δωρεάς ιδρ. Νιάρχου)

Εξασφάλιση φτηνής στέγης (π.χ. δημιουργία κατοικιών στον χώρο του παλαιού ψυχιατρείου)

Δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των εργαζόμενων

Η Ένωση Γιατρών Νομού Χανίων συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία της 29-30 Νοεμβρίου 2023 και στηρίζει την Παγκρήτια Κινητοποίηση για την Υγεία την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο. Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς, που με τον αγώνα τους μπορούν να συνεισφέρουν στον αγώνα μας, ο οποίος πάνω από όλα αφορά την υγεία των συμπολιτών μας».