ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΠΦΣ τιμά τη μνήμη δύο φαρμακοποιών - θυμάτων βίας κατά των γυναικών

Ο ΠΦΣ τιμά τη μνήμη δύο φαρμακοποιών - θυμάτων βίας κατά των γυναικών

Υπάρχει κινητικότητα με σκοπό οι Έλληνες φαρμακοποιοί να οργανώσουν δράσεις παρόμοιες με εκείνες που υπάρχουν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου από το Βέλο Κορινθίας και της Αΐντας Παπαδοπούλου από την Καβάλα, δύο φαρμακοποιών που ήρθαν να προστεθούν στον μεγάλο κατάλογο των θυμάτων βίας κατά των γυναικών πληρώνοντας μάλιστα με την ίδια τη ζωή τους αυτή τη βία, τιμά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  ο οποίος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι τα ονόματα των δύο γυναικών «αποτελούν για το σώμα των Ελλήνων Φαρμακοποιών, μια διαρκή και οδυνηρή υπενθύμιση της Βίας κατά των Γυναικών».

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται έχοντας πίσω της μία προεργασία αλλά όπως φαίνεται σηματοδοτεί έναν κύκλο ενεργειών για το θέμα στο χώρο των φαρμακείων.

Όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μαρία – Τερέζα Χαραμή, μοναδική γυναίκα στο Δ.Σ. η κίνηση αυτή που γίνεται από τον για πρώτη φορά από το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών  δείχνει ότι «υπάρχει αυξημένη ευαισθησία ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Άλλωστε ο κλάδος μας αποτελείται κυρίως από γυναίκες. Υπάρχει λοιπόν μία πρόθεση του ΠΦΣ να δείξουμε και έμπρακτα την ευαισθησία μας σε θέματα των γυναικών. Ουσιαστικά γίνεται μία αρχή με αυτό το δελτίο Τύπου μίας σειράς δράσεων που θα αφορούν τις γυναίκες. Η έμφυλη, η ενδοοικογενειακή βία, η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και μας αφορά ακόμη περισσότερο ως κλάδο τη στιγμή που είχαμε και δύο γυναικοκτονίες το 2021 και το 2022 των συναδέλφων Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου και Αΐντας Παπαδοπούλου. Είναι λοιπόν ένα θέμα που δεν μπορούσαμε να μην το αναδείξουμε  Θα προσπαθήσουμε ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να συνεργαστούμε με άλλους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και σκοπεύουμε στη συνέχεια να γίνει μία δράση ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα της βίας κατά των γυναικών μέσα από τα φαρμακεία μας στα πρότυπα δράσεων που έχουν γίνει σε άλλες χώρες.

Σε άλλες χώρες υπάρχουν σύμφωνα συνεργασίας φαρμακοποιών και πολιτείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews η κ. Ελένη Στελλάτου, φαρμακοποιός-μέλος  του ΦΣ Κορινθίας, συγγραφέας-μέλος του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η Φωνή της», η ψυχή της πολύ αξιόλογης προσπάθειας που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας να αναδείξει το πρόβλημα.

Μάλιστα στο 4ο Συνέδριο Φαρμακοποιών της Περιφέρειας, το οποίο πραγματοποίησε στο Λουτράκι στις 30/9 - 01/10 υπήρχε  Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Το Φαρμακείο, ως σημείο ευαισθητοποίησης κατά της Βίας» ενώ στη συνέχεια (στις 18 Οκτωβρίου) υλοποιήθηκε η απόφαση του Δ.Σ., όπως αυτή επικροτήθηκε από τους συμμετέχοντες  στο Συνέδριο, για συμβολική χρηματική δωρεά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

«Εν όψει του Συνεδρίου κάναμε μία συλλογή στοιχείων για το τι γίνεται και τι έχουν κάνει τα φαρμακεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το θέμα προκειμένου να παρουσιάσουμε αυτά τα στοιχεία στο Συνέδριο. Οι απαντήσεις που μας έδωσαν οι άλλες χώρες μέσω της PGEUσ.σ. το ευρωπαϊκό όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών- στα ερωτήματα που στείλαμε τον Αύγουστο μέσα από την επιστημονική επιτροπή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Να σας πω μόνο πως μας εξέπληξαν οι απαντήσεις καθώς πολλά από τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζονται και σήμερα. Σε κάποιες χώρες μάλιστα είχαν ξεκινήσει πολύ πριν την πανδημία όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Mimosa από το 2014, όπου απευθύνονται οι φαρμακοποιοί στις γυναίκες και τους μοιράζουν φυλλάδια εξηγώντας τους τι είναι η βία. Το πιο δύσκολο είναι να καταλάβει μία γυναίκα ότι όντως της συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να συνειδητοποιήσουμε ότι “ναι, συμβαίνει και σε μένα τώρα αυτό”. Και στην Ισπανία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα (πρόγραμμα No caminas sola κ.ά.), ανάλογα με την περιοχή, πολύ πριν την πανδημία».΄

Η Ελλάδα πάντως ήταν μεταξύ των οκτώ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εφάρμοσαν τέτοιο πρόγραμμα (σ,σ. το πρόγραμμα «Μάσκα 19») κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσπαθώντας να στηρίξει τις γυναίκες – θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Για την κ. Στελλάτου αυτή η κίνηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έρχεται σε μία πολύ καλή συγκυρία καθώς άμεσα πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα αναφέρεται στην προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σε δήλωσή του στο DailyPharmaNews για το θέμα τονίζει την αξία που έχει το φαρμακείο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και γι’ αυτά τα κοινωνικά θέματα δείχνοντας ότι πράγματι υπάρχει πρόθεση και στην Ελλάδα οι φαρμακοποιοί να δραστηριοποιηθούν όπως συμβαίνει με τους φαρμακοποιούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα αναφέρεται σε ενημέρωση μέσω ενός οδηγού για την έμφυλη βία, κάτι το οποίο ήδη προωθείται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας. «Στο φαρμακείο καλλιεργείται η εμπιστοσύνη, η προσέγγιση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για κοινωνικά θέματα, επικυρώνοντας με έναν ακόμη τρόπο την αξία και τον ενεργό ρόλο του φαρμακοποιού στην κοινωνία. Κατά αυτόν τον τρόπο το φαρμακείο μπορεί να αποτελέσει το χώρο όπου θα παρέχεται η ενημέρωση στους πολίτες μέσω ενός οδηγού για την έμφυλη βία κατά των γυναικών, να αποτελέσει το χώρο ανακατεύθυνσης των θυμάτων προς τους κατάλληλους φορείς καθώς και να συμβάλει αποφασιστικά στην έγκαιρη ειδοποίησή τους, σε περιστατικά σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης κατά των γυναικών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. 

Διαβάστε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ