NEA

Επισκόπηση της Διαδικτυακής Ημερίδας της ΕΛΛΟΚ για τον Καρκίνο του Προστάτη

Επισκόπηση της Διαδικτυακής Ημερίδας της ΕΛΛΟΚ για τον Καρκίνο του Προστάτη

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της διαδικτυακής ημερίδας για τον καρκίνο του προστάτη με τίτλο “Ενημερώνομαι, προλαμβάνω, προστατεύομαι” είναι τα εξής:

  • Απαραίτητη η εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη.
  • Κομβικής σημασίας η αποζημίωση των μοριακών ελέγχων για την πρόσβαση των ασθενών στις εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και τον έλεγχο της κληρονομικότητας.
  • Μήνυμα αισιοδοξίας για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη αποτελούν οι εξελίξεις στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής και της ακτινοθεραπείας.
  • Αναπόσπαστο κομμάτι της αντιμετώπισης της νόσου θα πρέπει να είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος του καρκίνου του προστάτη.

Η ημερίδα εστίασε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα γύρω από τον καρκίνο του προστάτη, όπως είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, οι τρόποι αντιμετώπισης, αλλά και η διαχείριση των επιδράσεων της νόσου σε ψυχολογικό επίπεδο. Πιο συγκεριμένα

Ο κος Μάρκος Καραβιτάκης, Χειρουργός, Ουρολόγος/Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., τόνισε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να αποτελούν κυρίαρχο στόχο στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τη θνητότητα.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Σουντουλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ουρολογίας Α.Π.Θ., Α’ Ουρολογική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. “Γ. Γεννηματάς” και Αντιπρόεδρο του Τμήματος Ενδο-ουρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), για μεγάλο ποσοστό ασθενών επιλέγεται η ενεργός παρακολούθηση της νόσου, η οποία διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην περίπτωση της χειρουργικής αντιμετώπισης, οι επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών είναι πλέον μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν, χάρη στην εξέλιξη των χειρουργικών μεθόδων.

Παράλληλα, για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης, ιδιαίτερα στην περίπτωση των μεταστατικών ασθενών, απαραίτητο εργαλείο είναι οι μοριακοί έλεγχοι, που δίνουν τη δυνατότητα εφαρμογής εξατομικευμένων, και άρα πιο αποτελεσματικών, θεραπειών. Οι μοριακοί έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Λιόντο, Επίκουρο Καθηγητή Θεραπευτική – Ογκολογία, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) & της Δ. Ε. της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρογεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ), παρέχουν πληροφορίες που είναι πολύτιμες για την πρόγνωση της έκβασης της νόσου, αλλά και για τους συγγενείς των ασθενών, καθώς μπορεί να ελεγχθεί το ενδεχόμενο κληρονομικότητας.

Ο κος Ιωάννης Κούτσικος, Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο "Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center" και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (ΕΕΠΙ&ΜΑ), παρουσίασε τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της πυρηνικής ιατρικής, με αποτέλεσμα την ακριβή διάγνωση, αλλά και την περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Επιπλέον, αισιοδοξία προσφέρουν και οι εξελίξεις στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία, με τα νέα μηχανήματα που είναι πλέον διαθέσιμα. Η κα Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος στο Δ.Θ.Κ.Α “ΥΓΕΙΑ”, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen Γερμανίας και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, εξήγησε ότι οι νέες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, είναι περισσότερο στοχευμένες, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Εστιάζοντας περισσότερο στην ποιότητα ζωής, ο κος Ιωάννης Βανέζος, Ταμίας της Europa Uomo Coalition, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της EUPROMs, μίας μελέτης σχετικά με την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του προστάτη που υλοποίησε η Europa Uomo, η πανευρωπαϊκή οργάνωση ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κος Βανέζος τόνισε ότι η ενεργός παρακολούθηση του καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να θεωρείται βασική επιλογή για καλύτερη ποιότητα ζωής, με προϋπόθεση την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη λειτουργίας αντικαρκινικών κέντρων με διεπιστημονικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Όσον αφορά την ψυχοκοινωνική διάσταση του καρκίνου του προστάτη, ο κος Θάνος Μπελαλίδης, Επικοινωνιολόγος, Συγγραφέας και Public Speaker, υποστήριξε ότι για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και του κοινωνικού στίγματος, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να μην απομονώνονται, να επενδύουν στις κοινωνικές τους σχέσεις και να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

 

Τα video με τις ομιλίες και τη συζήτηση της ημερίδας είναι διαθέσιμα εδώ.

Περισσότερα για τη διαδικτυακή ημερίδα μπορείτε να δείτε εδώ.