ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μία νόσος

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μία νόσος

photo

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ίδιος για κάθε γυναίκα, ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με μια νέα ανακοίνωση τεσσάρων μεγάλων ιατρικών ομάδων που επικεντρώθηκαν στην ασθένεια.

 

Η έκθεση εκδόθηκε από την αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και την Ένωση Κεντρικών Μητρώων Καρκίνου, της Βόρειας Αμερικής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός των καρκίνων του μαστού, σύμφωνα με τους υπότυπους του όγκου θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της θεραπείας της νόσου.

 

«Η έκθεση αξιολογεί τον καρκίνο του μαστού ως τέσσερις μοριακά καθορισμένους υπότυπους και όχι ως μια ενιαία ασθένεια», δήλωσε ο Δρ Harold Varmus, διευθυντής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου. «Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, που προκύπτει από σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, οι οποίες καθοδηγούν ήδη τις θεραπευτικές στρατηγικές για αυτούς τους υπότυπους».

 

Οι τέσσερις μεγάλοι μοριακοί υπότυποι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση του υποδοχέα της ορμόνης (HR) και την δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων γύρω από το γονίδιο HER2. Και οι δύο παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το πώς ένας όγκος δρα και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 

Οι τέσσερις τύποι καρκίνου είναι: Αυλικού τύπου Α (HR + / HER2-), Αυλικού τύπου Β (HR + / HER2 +), HER2-εμπλουτισμένος (HR-/ HER2 +), και τριπλά αρνητικός (HR-/ HER2-).

 

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι τέσσερις υπότυποι αντιδρούν διαφορετικά στη θεραπεία και έχουν διαφορετικά ποσοστά επιβίωσης, αναφέρεται στην έκθεση.

 

«Τα Μητρώα Καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τους υπότυπους του καρκίνου του μαστού και αυτά τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατατάσσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη νόσο ανάλογα με τον κίνδυνο. Επιπλέον, θα βοηθήσουν τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις κάθε υπότυπου για την υγεία τους», ανέφεραν οι συγγραφείς.

 

Ορισμένες διαφορές στα ποσοστά καρκίνου του μαστού και των θανάτων μεταξύ των φυλετικών και εθνικών ομάδων, επίσης, συνδέονται με τις διαφορές στα ποσοστά των διαφορετικών υπότυπων καρκίνου του μαστού, που εμφανίζονται σε αυτές τις ομάδες.

 

«Η διάκριση του καρκίνου του μαστού σε υποομάδες τονίζει το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του μαστού ίσοι», δήλωσε η Δρ Stephanie Bernik, επικεφαλής Χειρουργικής Ογκολογίας, στο Νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη. «Αυτές οι μορφές καρκίνου αντιμετωπίζονται ήδη διαφορετικά από τους ογκολόγους, αλλά η νέα ταξινόμηση θα βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τα ποσοστά επιβίωσης, που διαφέρουν για κάθε συγκεκριμένο υπότυπο του καρκίνου του μαστού».

 

Σύμφωνα με την Bernik, η ουσία είναι ότι όταν ερευνώνται πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικές παράμετροι. Οι θεραπείες πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στους ειδικούς υπότυπους των ασθενών και με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.