NEA

Κασσελάκης: Στα 7,36 δισ. η αρνητική απόκλιση της Ελλάδας για Υγεία και Πρόνοια

Κασσελάκης: Στα 7,36 δισ. η αρνητική απόκλιση της Ελλάδας για Υγεία και Πρόνοια

H Ελλάδα θα χρειαστεί κονδύλια €7,36 δισ. προκειμένου να επιτύχει τη σύγκλιση με τις χώρες μέλη της ΕΕ στους τομείς της Υγείας, της Οικογένειας και της αντιμετώπισης των Αναπηριών ανέφερε την Τρίτη στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για το σχέδιο του για την ανάπτυξη της χώρας και το «Ελληνικό Όνειρο» κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) σε λίγους γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα μια αδύναμη ανάπτυξη εις βάρος των πολλών, οι οποίοι θα βιώσουν τη δημοσιονομική σύσφιξη που ήδη φέρνει τους φόρους στο ΑΕΠ σε ρεκόρ 25ετίας χωρίς προοπτική μείωσης.

Ο κ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα συμφώνησε στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ με πρωτογενή πλεονάσματα που καλύπτουν το 7,5% του ΑΕΠ την 5ετία 2021-2026 ενώ κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία και η ισχυρή Γαλλία δεσμεύτηκαν να χαλαρώσουν τους στόχους για να ανακάμψουν από την κρίση του κόστους ζωής.

Αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης από τα οποία όπως είπε προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Δαπάνες για την υγεία: Η αρνητική απόκλιση της Ελλάδας κατά 1,5% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη (6,7% έναντι 8,2%). Μια περαιτέρω αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ απαιτούνται για τη σύγκλιση.

- Δαπάνες για την οικογένεια και το παιδί: Η αρνητική απόκλιση της Ελλάδας κατά 0,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ (1,1% έναντι 1,9%). 1,66 δισ. Ευρώ απαιτούνται για τη σύγκλιση.

- Δαπάνες για την ασθένεια και την αναπηρία απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ από την ΕΕ (1,6% έναντι 2,9%). Απαιτούνται 2,7 δισ. ευρώ για τη σύγκλιση.