ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τα βρεφικά γάλατα «απελευθερώθηκαν» από τα φαρμακεία για να πωλούνται σήμερα «χρυσάφι» στα S/M;

Τα βρεφικά γάλατα «απελευθερώθηκαν» από τα φαρμακεία για να πωλούνται σήμερα «χρυσάφι» στα S/M;

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συζήτηση έχει προκαλέσει μεταξύ των φαρμακοποιών το κατά πόσο τελικά δικαιώνονται σήμερα οι πολιτικές απελευθέρωσης της διάθεσης του βρεφικού γάλακτος και από άλλα κανάλια διανομής πέρα από τα φαρμακεία.

Η κύρια σκέψη που υπάρχει στις μεταξύ των φαρμακοποιών συζητήσεις με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τιμοληψίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου τα οποία δείχνουν την Ελλάδα να είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) στα εξεταζόμενα είδη φόρμουλας στην ΕΕ, είναι ότι τελικά αποδεικνύεται πως αυτοί που θεώρησαν ότι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας διάθεσης του βρεφικού γάλακτος έφταιγε για την έλλειψη ανταγωνισμού και ότι το άνοιγμα για την πώληση του βρεφικού γάλακτος και από άλλα κανάλια θα οδηγούσε στη μείωση της τιμής τους δεν υπολόγισαν σωστά τα πράγματα.

Κι αυτό γιατί μετά από μία  και πλέον δεκαετία βλέπουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα  της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι Έλληνες πληρώνουν «χρυσό» το βρεφικό γάλα, από 32% έως και 203% πιο ακριβά από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα λοιπόν, παρατηρούν, ότι παρόλο που τα βρεφικά γάλατα –ειδικά τα απλού τύπου 1,2,3 που δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα γάλατα ειδικού τύπου και τα οποία στην συντριπτική πλειονότητά τους διατίθενται από όλα τα κανάλια διανομής των τροφίμων και ειδικά τα σούπερ μάρκετ- εξακολουθούμε να μιλάμε όχι μόνο για αυξήσεις –σ.σ. αυτό έχει τη λογική του- αλλά και για πολλαπλάσιες τιμές πώλησης στη χώρα μας σε σχέση με τις τιμές που πωλούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μάλιστα αυτό θεωρείται κάτι που δείχνει ότι τελικά η ελληνική πολιτεία δεν υπολογίζει δύο σημαντικά δεδομένα: πρώτον το γεγονός ότι μιλάμε για μία χώρα που οι πολίτες της με χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τους μισθούς που δίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν συνεχείς αυξήσεις των τιμών στην αγορά και δεύτερον το γεγονός ότι μιλάμε για μία χώρα με σοβαρότατο πρόβλημα υπογεννητικότητας, όπου οι γονείς καλούνται να πληρώσουν το βρεφικό γάλα «χρυσάφι», κάτι βεβαίως που λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδί.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η αυξημένη τιμή παραγωγού, η αυξημένη τιμή τιμολόγησης και διάθεσης του γάλακτος στην ελληνική αγορά αλλά και οι στρεβλώσεις της αγοράς είναι τα σημεία εκείνα που θα έπρεπε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εστιάσουν την προσοχή τους και όχι στο ποσοστό κέρδους του λιανεμπορίου. Άλλωστε για τα φαρμακεία το ποσοστό κέρδους για τα βρεφικά γάλατα είναι εξαιρετικά χαμηλό, το χαμηλότερο όλων των ειδών από αυτά που διατίθενται από το συγκεκριμένο κανάλι καθώς φτάνει έως το 15%.