ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Διάγνωση από απόσταση με βίντεο του προσώπου

Διάγνωση από απόσταση με βίντεο του προσώπου

photo

Νέο λογισμικό δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να παρακολουθούν τα ζωτικά σημεία των ασθενών τους, μέσω βιντεοκάμερας, αναλύοντας ανεπαίσθητες αλλαγές στο πρόσωπό τους.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice ανέπτυξαν ένα εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας και «ελεύθερο- αφής» σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί μια βιντεοκάμερα, προκειμένου να ελέγχονται η θερμοκρασία του σώματος, ο σφυγμός, ο ρυθμός αναπνοής και η αρτηριακή πίεση των ασθενών, εξ' αποστάσεως.  Τα αποτελέσματα βασίζονται σε αναλύσεις μεταβολών στο χρώμα του δέρματός τους, οι οποίες οφείλονται στις μεταβολές του όγκου του αίματος που υπάρχει κάτω από αυτό.

 

Η τεχνική αυτή δεν είναι νέα, αλλά η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα την καθιστά ικανή να λειτουργήσει σε συνθήκες στις οποίες είχαν αμφισβητηθεί τα προγενέστερα συστήματα, όπως συνθήκες χαμηλού φωτισμού και κίνησης και σκούρες αποχρώσεις δέρματος.

 

Η ερευνητική ομάδα του Rice δημιούργησε το σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να διαγιγνώσκουν από απόσταση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους άπορους ασθενείς και η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από τέσσερα μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biomedical Optics Express.


Ο επικεφαλής του προγράμματος, Mayank Kumar, υποστηρίζει ότι το σύστημα DistancePPG θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παρακολούθηση των πρόωρων βρεφών, όπου η εξ' επαφής παρακολούθηση των ζωτικών σημείων με πιεσόμετρα και ανιχνευτές, ενδεχομένως να αποτελεί μια επιπλέον απειλή για τα νεογνά, τα οποία έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα.

 

Ο Kumar δήλωσε ότι φιλοδοξεί να μπορέσει το λογισμικό του να υποστηρίξει κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς και υπολογιστές, ώστε οι άνθρωποι να είναι σε θέση να μετρήσουν αξιόπιστα τα δικά τους ζωτικά τους σημεία, όποτε και όπου επιλέξουν.