ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Σκρέκας: Η απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία έφερε αποτέλεσμα

Κ. Σκρέκας: Η απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία έφερε αποτέλεσμα

Παραδέχεται ωστόσο ότι είμαστε αντιμέτωποι με τη μη καλή λειτουργία του ανταγωνισμού και δεσμεύεται για σκληρά μέτρα ώστε οι τιμές να πέσουν στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τιμών χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η πτώση αυτή θα είναι αναλογική με τους μισθούς στη χώρα μας, κάτι βεβαίως που ο κόσμος αναμένει να συμβεί για να δει ελάφρυνση στην τσέπη του καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα, σήμερα μία οικογένεια που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί πρέπει να πληρώνει περίπου 400 ευρώ το μήνα για βρεφικό γάλα.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η συζήτηση στα ΜΜΕ για το θέμα των τιμών του βρεφικού γάλακτος στη χώρα μας μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου που έδειξαν ότι οι Έλληνες πληρώνουν «χρυσό» το βρεφικό γάλα, από 32% έως και 203% πιο ακριβά από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, θέμα το οποίο ήδη έχει αναδείξει και το DailyPharmaNews (δες εδώ).

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»  στις 8 Ιανουαρίου αναφερόμενος –μεταξύ των άλλων- και στο εν λόγω θέμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά και μάλιστα όπως είπε, διαχρονικές, και υποσχέθηκε τη λήψη μέτρων για να πέσουν οι τιμές σ’ ένα προϊόν απαραίτητο για τους γονείς που κάνουν οικογένεια, σε μία χώρα με έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας όπου κανονικά δεν θα έπρεπε καν να γίνεται κουβέντα για υψηλές τιμές στο βρεφικό γάλα.

«Θα λάβουμε μέτρα τα οποία διορθώνουν στρεβλώσεις διαχρονικές σε ό,τι αφορά τις εμπορικές πολιτικές εταιρειών οι οποίες διορθώνουν μία πρακτική που εκτοξεύει τις τιμές των προϊόντων ώστε στη συνέχεια να επικοινωνούν δήθεν εκπτώσεις στους καταναλωτές και με αυτόν τον τρόπο να τους παραπλανούν» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Παραδέχτηκε δε ότι το βρεφικό γάλα είναι ένα «βασικό προϊόν για την ελληνική οικογένεια, μία ανελαστική δαπάνη και κάθε γονιός θα κάνει ό,τι μπορεί, θα κόψει από αλλού για να μπορέσει να πληρώσει το βρεφικό γάλα του παιδιού του».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του για το θέμα της απελευθέρωσης της πώλησής του βρεφικού γάλακτος και εκτός φαρμακείων, την περίοδο των μνημονίων. «…Θα πρέπει να σας πω ότι το 2011, όταν απελευθερώθηκε η πώληση του βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία –γιατί το βρεφικό γάλα αντιμετωπιζόταν σαν ένα φάρμακο, δηλαδή πωλούταν μόνο στα φαρμακεία – είδαμε τις τιμές να μειώνονται, παρέμειναν όμως πολύ αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη –να θυμίσω τότε ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν «πληρώσει» την απελευθέρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μιλάει για το βρεφικό γάλα ήταν κατά της απελευθέρωσης. Φαίνεται λοιπόν ότι εκείνο το άνοιγμα δεν είναι αρκετό».

Από εκεί και πέρα υπόσχεται τη λήψη σκληρών μέτρων. «Εμείς, ήδη είχαμε προχωρήσει εδώ και ενάμιση μήνα περίπου και ελέγχαμε δύο από τις τέσσερις εταιρείες που περιγράφονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτη κερδοφορία. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τα ευρήματα, εφόσον υπάρχουν. Και βεβαίως ελέγχονται και οι υπόλοιπες δύο εταιρείες. Βεβαίως διερευνούμε τη δομή της αγοράς και πιθανές στρεβλώσεις που έχουν οδηγήσει τις τιμές του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα να είναι πολύ ακριβές. Το επόμενο άμεσο διάστημα θα ανακοινώσουμε σκληρά μέτρα ακόμη κι εάν χρειαστεί να συγκρουστούμε με κάποιες εταιρείες ώστε να μειωθεί η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα και να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια. Αυτό είναι μία απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού και θα το πάμε μέχρι τέλους». 

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι εφόσον διαπιστωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή ότι εφαρμόζονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καρτέλ από τις εταιρείες, φυσικά και θα επιβληθούν σκληρά πρόστιμα.

Πάντως στην παρέμβαση του δημοσιογράφου Νίκου Παναγωτόπουλου ο οποίος υπενθύμισε ότι τους φαρμακοποιούς το 2011, όταν έγινε η μνημονιακή απελευθέρωση της διάθεσης του βρεφικού γάλακτος που μέχρι τότε επιτρεπόταν να διατίθεται μόνο μέσα από το δίκτυο των φαρμακείων της κοινότητας, «όπου υπήρχε η διατίμηση και μπορούσε να υπάρχει ο έλεγχος, τότε τους λοιδορούσαμε και τους λέγαμε “συντεχνία” και τώρα έρχονται να επιβεβαιωθούν, δώδεκα χρόνια μετά, ότι οι τιμές ξέφυγαν» ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι οι τιμές μειώθηκαν 25-30% όταν απελευθερώθηκε το γάλα και πήγε στα σούπερ μάρκετ» σημειώνοντας ότι «η διατίμηση που αναφέρετε εσείς ήταν μία διατίμηση που τις διατηρούσε ψηλά στο βρεφικό γάλα, όχι χαμηλά».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε την απάντηση του Υπουργού λέγοντας ότι θα «μπορούσατε όμως να χαμηλώσετε τις τιμές με μία απόφαση» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη μη καλή λειτουργία του ανταγωνισμού», κάτι που παραδέχτηκε ο Υπουργός.  

Το θέμα είναι ότι, όπως είπε και πάλι ο δημοσιογράφος, ο κόσμος πληρώνει.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το εάν ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν υπάρχει και η περίπτωση διατίμησης ο υπουργός, αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως, το άφησε ανοικτό ως ενδεχόμενο.