ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

O Άδωνις Γεωργιάδης αποφασισμένος να προχωρήσει ο εμβολιασμός Covid και από τα φαρμακεία

O Άδωνις Γεωργιάδης αποφασισμένος να προχωρήσει ο εμβολιασμός Covid και από τα φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ειλημμένη φαίνεται να είναι πλέον η απόφαση της πολιτείας για να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και από τα φαρμακεία.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στις 18 Ιανουαρίου.

Ο Υπουργός ξεκινώντας την αναφορά του στο ζήτημα του εμβολιασμού και των όσων σχεδιάζει πλέον να κάνει το Υπουργείο χρησιμοποίησε μία λέξη – κλειδί που δίνει ουσιαστικά την εξήγηση για ποιο λόγο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα φαρμακεία θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον σχεδιασμό. «Το εμβόλιο για την πανδημία, τον Covid πρέπει να βγει από την λογική αν έχουμε κάνει την τέταρτη, την πέμπτη, την έκτη δόση. Το εμβόλιο θα είναι ένα ετήσιο εμβόλιο». Η λέξη «ετήσιο» έρχεται να τα αλλάξει όλα.

Και συνέχισε λίγο αργότερα: «Το εμβόλιο θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε χρόνο γιατί ο ιός αυτός όπως και ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που το εμβόλιο που έκανες πέρσι δεν σου δίνει προστασία του χρόνου. Όπως λοιπόν κάθε Νοέμβριο πηγαίνουμε και κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης – εγώ το κάνω κάθε Νοέμβριο από το 2013- το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και με τον Covid. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε από το μοντέλο εμβολιασμού Covid όπου είχαμε κάνει αυτό το εμβόλιο να είναι κάτι διαφορετικό από τα άλλα εμβόλια και χωριστήκαμε σε εμβολιασμένους και αντιεμβολιαστές και να καταλάβουμε ότι για τους ανθρώπους που είναι πάνω από τα εξήντα τους χρόνια και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μία φορά μέσα στο δωδεκάμηνο».

Μπαίνοντας στην κουβέντα για το πως η κυβέρνηση μελετά να αυξήσει τους εμβολιασμούς σε αυτή τη νέα λογική της ανάγκης για ετήσιο εμβολιασμό ο κ. Γεωργιάδης έδωσε συγκεκριμένα επιχειρήματα για την επιλογή τα φαρμακεία της κοινότητας να έχουν πλέον νομοθετικά τη δυνατότητα εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορωνοϊού.

Βλέπουμε ότι σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, σε πάνω από 14 χώρες, το εμβόλιο πλέον για την Covid γίνεται και στα φαρμακεία. Λέμε λοιπόν: δεν είναι μία καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο των 12.000 φαρμακείων για να επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς αφού πλέον ξέρουμε ότι αυτό σώζει ζωές, αποφορτίζει την κίνηση στα νοσοκομεία και ελαφρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας;»

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς των ιατρών ανέφερε: Εγώ δεν είπα ποτέ κι εδώ έχει γίνει μία παρεξήγηση να μην το κάνουν οι γιατροί. Μα είναι δυνατόν; Εκ των ων ουκ άνευ θα το κάνουν οι γιατροί».

Ειδικά όμως απάντησε για το γεγονός ότι οι γιατροί δεν θέλουν το εμβόλιο αυτό να το κάνουν οι φαρμακοποιοί. «Εγώ τους γιατρούς τους στην προσπάθεια αυτή τους θέλω συμμάχους, δεν τους θέλω αντίπαλους μου. Δεν μπορεί να πειστεί κάποιος, αν ο γιατρός του, του λέει να μην το κάνει. Εγώ τον γιατρό τον σέβομαι, αναγνωρίζω πλήρως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην υγεία μας και θέλω φυσικά και οι γιατροί να μπορούν να κάνουν στα ιατρεία τους το εμβόλιο για τον Covid», τόνισε ο  Γεωργιάδης.

Όλα λοιπόν προχωρούν για να γίνει πράξη η συμμετοχή και των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό. Μάλιστα ο Υπουργός μιλώντας για το εάν θα υπάρξει κάποια αποζημίωση αποκάλυψε ότι «η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού, όπως ισχύουν σήμερα με το εμβόλιο σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν. Όποιος θέλει λοιπόν θα μπορεί να πηγαίνει να το κάνει δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα, σε όλες τις δομές που το κάνει σήμερα αλλά όποιος επιλέξει να το κάνει στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό, να έχει δικαίωμα ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά μία έξτρα αμοιβή, έως πέντε ευρώ που ήταν η αρχική ιδέα».