ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πώς γίνονται οι εμβολιασμοί κατά της Covid στην Αγγλία

Πώς γίνονται οι εμβολιασμοί κατά της Covid στην Αγγλία

Έλληνας φαρμακοποιός που εργάζεται εκεί καταθέτει την εμπειρία του

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σημαντική στήριξη φαίνεται πως είχαν οι φαρμακοποιοί στη Γηραιά Αλβιώνα προκειμένου να μπουν στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού που το κράτος θεωρεί αναγκαίο και συστήνει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID 19. Αυτό αναφέρει ο φαρμακοποιός κ. Ιωάννης Κλάππας σε ανάρτησή του στο  fb μέσα από την οποία προσπαθεί, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με αυτό το θέμα, να μιλήσει για την προσωπική του εμπειρία, αφού ζει και ασκεί το επάγγελμά του στην Αγγλία. Μάλιστα όπως αναφέρει, ο ίδιος συμμετείχε ως εμβολιαστής σε όλες τις εμβολιαστικές καμπάνιες αλλά και οργάνωσε το φαρμακείο του ως υπεύθυνος εμβολιασμού σε δύο από αυτές τις περιόδους.

Ο κ. Κλάππας μάλιστα εκτός του ότι περιγράφει το πως λειτουργεί ο εμβολιασμός κατά της COVID στην Αγγλία εκφράζει την άποψή του για το τι θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα.

Το πρώτο που επισημαίνει είναι το ότι πλέον η διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα που τον φιλοξενεί έχει απλοποιηθεί πολύ για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή έχει καταργηθεί η οδηγία για αναμονή 15 λεπτών μετά τον εμβολιασμό, στις τελευταίες 2 δόσεις. Μέχρι τότε εξηγεί, «η αναμονή υπήρχε κυρίως για την πολύ μικρή πιθανότητα αναφυλακτικού σοκ αλλά τώρα που έχουμε κάνει κάποιες δόσεις, η πιθανότητα αναφυλακτικού σοκ σε ασθενή που δεν είχε τέτοια αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό κόβιντ είναι σχεδόν απίθανη (τουλάχιστον έτσι θεωρείται εδώ) και για αυτό η κατάργηση της αναμονής».

Δεύτερον και πολύ σημαντικό, όπως λέει, ότι στην Αγγλία πλέον εμβολιάζονται μόνο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, 65+, 6 μηνών - 64 ετών με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα, ασθενείς σε γηροκομεία, επαγγελματίες/φροντιστές υγείας, ανοσοκαταστελμένοι ασθενείς. Αν δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες, δεν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο πουθενά».

Κι εδώ έρχεται η πρώτη πρότασή του που έχει να κάνει με την καταβολή της αποζημίωσης που ακούγεται ότι θα δοθεί για τον εμβολιασμό αυτό με ύψος έως πέντε ευρώ, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός κ. Α. Γεωργιάδης.

«Από την στιγμή που στην Ελλάδα αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης πάνω κάτω σε παρόμοιες ομάδες ασθενών, γιατί το κράτος να μην μας πληρώνει για την υπηρεσία που θα προσφέρουμε και να ρίχνει το μπαλάκι σε μας να ζητήσουμε έως 5 ευρώ από τον ασθενή; 5 ευρώ από το κράτος για κάθε ασθενή και για τον ασθενή φυσικά δωρεάν; Δεν έχει λεφτά το κράτος να μας δώσει; Φοροαπαλλαγή Χ ποσού ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Τώρα για όποιον δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και θέλει το εμβόλιο, ας πάει σε κέντρο υγείας να το κάνει όπως έκανε πριν».

Σημαντικό κομμάτι για να μπορέσει να προχωρήσει όλο αυτό είναι η οργάνωση κι όχι μόνο του φαρμακείου. Όπως αναφέρει «για να μπορέσει ένα φαρμακείο να πραγματοποιήσει εμβολιασμούς κόβιντ, χρειάζεται οργάνωση, εκπαίδευση, χώρος, χρόνος και ίσως και έξτρα προσωπικό. Από την στιγμή που το εμβόλιο είναι πολυδοσικό, χρειάζεται και μια προεργασία. Πάλι καλά τουλάχιστον που πλέον δεν χρειάζεται ανασύσταση. Χρειάζεται όμως μέσα σε λίγες ώρες να χρησιμοποιήσεις και τις 6 δόσεις ενός φιαλιδίου. Εδώ (σ.σ. στην Αγγλία) μας βοήθησαν πολύ γιατί μας στέλνουν όλα τα αναλώσιμα που χρειαζόμαστε για τον εμβολιασμό φυσικά δωρεάν, και μας έβαλαν κι εμάς στο online σύστημα για κλείσιμο ραντεβού που έχουν (εμείς είχαμε την δυνατότητα να διαλέξουμε ποιες μέρες και ώρες θέλαμε να εμβολιάσουμε).

Κίτρινο δοχείο απόρριψης εμβολίων πληρωμένο, ασφάλεια έξτρα ουσιαστικά πληρωμένη και εμβόλια που μας στέλνανε από τον αντίστοιχο ΕΟΠΥΥ ανάλογα τους εμβολιασμούς που κάναμε (online κάναμε αποθήκη κάθε μέρα και είχαν σε πραγματικό χρόνο γνώση της αποθήκης μας)».

Ένα ακόμη θέμα που θίγει ο κ. Κλάππας είναι η συμμετοχή των φαρμακείων. Έχοντας την εμπειρία από το τι έγινε στην Αγγλία αναφέρει ότι «φυσικά και δεν δήλωσαν όλα τα φαρμακεία να κάνουν εμβολιασμούς για διάφορους λόγους. Αυτό θεωρώ ότι είναι αναμενόμενο και στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει, ή δεν έχει την δυνατότητα να προσφέρει. Δεν είναι κάτι απλό όπως το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει όμως να υπάρχει κι ένα πιο συγκεκριμένο πλάνο/πρωτόκολλο ώστε να βοηθηθούν όσοι συνάδελφοι θέλουν να παρέχουν αυτήν την υπηρεσία. Δεν γίνεται έτσι να τα αφήνουμε όλα στην τύχη και στον επαγγελματισμό του καθενός φαρμακοποιού. Πρέπει να υπάρχει μια ομοιογένεια».

Ο κ. Κλάππας κλείνει την ανάρτησή του κάνοντας μία γενικότερη εκτίμηση για τις υπηρεσίες του φαρμακείου. Όπως λέει «οι υπηρεσίες και μόνο, στην Ελλάδα δεν θα σώσουν κανένα μικρομεσαίο φαρμακείο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τον τρόπο που τις "διεκδικούμε"». Ωστόσο, συνεχίζει, «ακόμη κι εάν έρθουν με αμοιβή, θα είναι για αυτούς που έχουν χώρο, υπαλλήλους και χρόνο να ασχοληθούν. Για το μικρομεσαίο φαρμακείο που περνάει την ημέρα του τρέχοντας για ελλείψεις, πληρωμές κτλ, κτλ, δεν είναι λύση αυτή.

Αν πραγματικά ενδιαφέρεται κανείς για το μικρομεσαίο ελληνικό φαρμακείο, δεν χρειάζεται να ανακαλύψει τον τροχό, αλλά να δει τι συμβαίνει αλλού και πως μπορεί να το μεταφέρει στην ελληνική πραγματικότητα. Πχ σε φαρμακεία έως Χ αριθμό συνταγών (Χ βάλτε ό,τι αριθμό θεωρείται ότι κάνει ένα μικρομεσαίο φαρμακείο) έξτρα 2 ευρώ από ΕΟΠΠΥ (αντίστοιχο dispensing fee που έχουμε στην Αγγλία). Σε φαρμακεία πιο απομονωμένα, πχ σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από άλλο φαρμακείο, πληρωμή συνταγών στον μισό χρόνο από όλους τους άλλους (αυτό ισχύει εδώ με ακτίνα 2 μιλίων πληρώνεσαι στο 10ήμερο ενώ για τους άλλους είναι στο μήνα)».