ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η Παράταξη «Αλλαγή» στηρίζει τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την Ενιαία Φαρμακευτική Περιφέρεια

Η Παράταξη «Αλλαγή» στηρίζει τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την Ενιαία Φαρμακευτική Περιφέρεια

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την υποστήριξη της παράταξης «Αλλαγή» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στη θέση του ότι πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας ενάντια στη διαφαινόμενη πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει στην κατάργησή του.

Μάλιστα η παράταξη, αφού τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι ο Σύλλογος διαθέτει τρεις έγκριτες νομικές τεκμηριώσεις προκειμένου να στηρίξει το δίκιο του στον αγώνα που δίνει για το εν λόγω ζήτημα, προχώρησε ήδη με πρωτοβουλία του επικεφαλής της κ. Γιάννη Μυλόπουλου, κατόπιν επικοινωνίας του με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, στην κατάθεση ερώτησης προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το αίτημα να λάβει γραπτή απάντηση σε αυτό.

Επιπλέον η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης κ. Δήμητρα Θωμά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΦΣΘ προκειμένου να ενημερωθεί εκτενέστερα για τις θέσεις του Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε ύστερα από την αιφνιδιαστική κίνηση της Περιφέρειας να καταργήσει την εφαρμογή της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα σύμφωνα με το Π.Δ. 306/1992 για των υπολογισμό των κενών θέσεων φαρμακείων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, πράξη που θεωρείται ότι αποτελεί πλήγμα στην λειτουργία των υφιστάμενων φαρμακείων της πόλης, καθώς η αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα αστικά κέντρα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος εξέδωσε ψήφισμα για το θέμα στις 30 Ιανουαρίου, ύστερα από Έκτακτη Γενική Συνέλευση, άκουσε την κ. Θωμά και ενημερώθηκε για  τις πρωτοβουλίες των Συμβούλων της παράταξης «Αλλαγή» για το συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με την κατάθεση της ερώτησης προς τη διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία στηρίχθηκε στο ψήφισμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξη της παράταξης στις θέσεις του Συλλόγου, με το δεδομένο ότι διαθέτει τρεις έγκριτες νομικές τεκμηριώσεις και στην πραγματικότητα εφαρμόζεται ως τώρα κατά γράμμα η διαδικασία που διατυπώνεται στο Π.Δ. 306/1992. Επίσης, συμφώνησε να ζητήσει η παράταξη από την Περιφέρεια έγγραφη νομική γνωμοδότηση που να υποστηρίζει τυχόν αλλαγή στην εφαρμογή του Π.Δ.

Η συνάντηση έληξε με τη συμφωνία οι δύο πλευρές να συνεχίσουν την επικοινωνία τους και την αλληλοενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” δίνει, όπως αναφέρει ανακοίνωση σε σχετική ανακοίνωσή της, «ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη διαβούλευσης από πλευράς της διοίκησης της Περιφέρειας, με την έννοια ότι ακόμη κι αν η δράση της είναι νόμιμη, θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με τους φαρμακοποιούς για τον τρόπο και το χρονικό περιθώριο της εφαρμογής».

 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της παράταξης προς τη διοίκηση της Π.Κ.Μ.:

«Επείγουσα ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση


Θέμα: κατάργηση της εφαρμογής της ενιαίας φαρμακευτικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Π.Δ. 306/1992, κατά των υπολογισμό των κενών θέσεων φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

 
Μετά από ενημέρωση που είχε η παράταξή μας από εκπροσώπους του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σχετικά με αιφνιδιαστική απόφαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να καταργήσει την εφαρμογή της ενιαίας φαρμακευτικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Π.Δ. 306/1992, κατα? των υπολογισμό? των κενών θέσεων φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, πράξη που θεωρείται ότι αποτελεί πλήγμα στην λειτουργία των υφιστάμενων φαρμακείων της πόλης, καθώς η αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα αστικά κέντρα, παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Τι απαντάτε στις κατηγορίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρεί ότι η απόφαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για ανακοίνωση κενών θέσεων φαρμακείων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης καταργεί de facto και παραβιάζει το ισχύον Π.Δ. 306/1992, που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και δεν στηρίζεται σε οποιαδήποτε διάταξη νόμου;
  2. Ποια αναγκαιότητα οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης;
  3. Γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης;»

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews  τόνισε και πάλι τη σημασία που έχει για τους φαρμακοποιούς η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος (δες εδώ) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του.

«Για την ώρα δεν έχουμε κάποια εξέλιξη, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε απάντηση, δεν έχουμε προκήρυξη των κενών θέσεων, είμαστε σε αναμονή. Βεβαίως το ότι δεν έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις (σ.σ. νέων φαρμακείων) για τη Θεσσαλονίκη μάς κάνει να αισιοδοξούμε αλλά εάν δεν πάρουμε ένα έγγραφο που να λέει ότι συνεχίζεται η ισχύς του υφιστάμενου Προεδρικού Διατάγματος δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Έχουμε στείλει στο Υπουργείο Υγείας και παντού ενημερωτικές επιστολές και περιμένουμε να δούμε τις απαντήσεις τους», όπως ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση αναμένει ότι το θέμα θα τελειώσει «πολύ γρήγορα», είναι ίσως και θέμα ωρών όπως είπε καθώς «δεν μπορεί να καθυστερήσει, πρέπει να λήξει άμεσα, πρέπει να προκηρυχτούν οι κενές θέσεις».

Τον αριθμό των κενών θέσεων για νέα φαρμακεία τον καθορίζει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας με βάση τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα σε συνδυασμό και με τον αριθμό των υπαρχόντων φαρμακείων. Με βάση την αναλογία αυτή καθορίζεται ο αριθμός των ενδεχομένως νέων κενών θέσεων για φαρμακεία.

«Κάθε εξάμηνο, εξήγησε ο κ. Ευγενίδης, έβγαιναν 7-8, 10 νέες θέσεις φαρμακείων στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Την τελευταία φορά, το τελευταίο εξάμηνο, επειδή υπήρξε η αλλαγή του πληθυσμού με βάση τα δεδομένα από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού προκηρύχτηκαν πολύ περισσότερες, γύρω στις 20 νέες θέσεις φαρμακείων».