NEA

8ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: Επιταχύνουμε τις εξελίξεις - αξιοποιούμε το momentum

8ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: Επιταχύνουμε τις εξελίξεις - αξιοποιούμε το momentum

Το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με τεράστια επιτυχία, μαζική συμμετοχή, εξαίρετες ομιλίες. Το Συνέδριο εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.), με κεντρικό σύνθημα το #CloseTheCareGap (“Κλείνοντας τα κενά της ογκολογικής περίθαλψης”).

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Διακεκριμένοι εκπρόσωποι των ασθενών, των επιστημονικών εταιρειών, των επαγγελματιών υγείας, αντιπρόσωποι σημαντικών Ευρωπαϊκών φορέων, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της Πολιτείας, ανέδειξαν τα μείζονα προβλήματα στην ογκολογική περίθαλψη και παρουσίασαν προτάσεις και καλές πρακτικές, με στόχο τη συνδιαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τη φροντίδα του καρκίνου στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου της, η ΕΛΛΟΚ «θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο» προσπάθησε να αναδείξει τους άξονες δράσης στους οποίους οφείλει η χώρα να εστιάσει, με στόχο μία ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, η οποία θα θέτει τον ασθενή και τις ανάγκες του ως την αφετηρία για κάθε προσαρμογή και άσκηση πολιτικής στην υγεία.

«Ο τίτλος του Συνεδρίου, ο άνθρωπος στο επίκεντρο, αποτελεί την επιτομή της αντιμετώπισης του καρκίνου. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και η δημόσια υγεία είναι στην καρδιά του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής προσέγγισης βελτίωσης της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Σημαντικές δεσμεύσεις θεσμικών φορέων στο Συνέδριο

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται κώδικας για το Δικαίωμα στη Λήθη και αυτό είναι το πρώτο βήμα μέχρι να προχωρήσουμε στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε επίσημα πως υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ξεκινάει η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, κάτι εξαιρετικά σημαντικό που πρόκειται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες. Ακόμα, επεσήμανε τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε για επέκταση προγραμμάτων πρόληψης στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου, με τον καρκίνο του πνεύμονα να έπεται και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη προγράμματος για την αποστολή φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών.
«Η Ελλάδα θα αποτελέσει μια από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Αρχές Μαρτίου, ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν εξετάσεις, τεστ PAP, HPV DNA, κολποσκόπηση και βιοψία. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας υιοθετώντας τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση και αυξάνει το ποσοστό εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε κορίτσια και αγόρια», δήλωσε η κα Αγαπηδάκη.

Με την κοινή Συνέντευξη Τύπου, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή της στο Συνέδριο η European Cancer OrganisationECO, παρουσίασε το Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές του 2024, με το οποίο σύσσωμη η ογκολογική κοινότητα ζητά από τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές, όλων των κομμάτων, να δεσμευτούν για τη συνέχιση και επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου κατά του καρκίνου από τη νέα Ευρωβουλή. Παράλληλα, με την ανακοίνωση της συνεργασίας τους, ECO και ΕΛΛΟΚ, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί με στόχο να έρθει πιο κοντά η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα και να εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.

Κεντρικός Ομιλητής στην ενότητα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας και Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ογκολογία στην Γ΄Βάθμια Εκπαίδευση», αναδεικνύοντας τους άξονες στους οποίους οφείλουμε να επενδύσουμε για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος.

Περισσότεροι από 120 έγκριτοι ομιλητές, ανάμεσά τους, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, , ο Válter Fonseca, η Dr Francoise Meunier, ο Matthew Hickey, ο Norbert Couespel, ο Richard Price μοιράστηκαν τις γνώσεις και την οπτική τους για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ογκολογική κοινότητα, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου ως προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο ως προϋπόθεση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, η πρόληψη ως στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα του καρκίνου, η ποιότητα στη φροντίδα και η ασφάλεια των ασθενών, η ιατρική  ακριβείας, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλινική έρευνα και, τέλος, η επίδραση του καρκίνου στην ψυχική υγεία.

«Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να επιταχύνουμε τις εξελίξεις. Έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά εργαλεία από την Ε.Ε. που μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε το που υπάρχουν ανισότητες όσον αφορά τη διαχείριση του καρκίνου. Η Ε.Ε. χρειάζεται όμως, και την εθνική συμβολή. Το εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο είναι ένα απαραίτητο σχέδιο που πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε χώρα», δήλως ο Πρώην Πρόεδρος της European Cancer Organisation, Πρόεδρος της European Cancer Community Foundation, Prof. Andreas Charalambous.

 

Η επόμενη μέρα του Συνεδρίου

Η επόμενη μέρα του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου είναι μια μέρα μεγάλης αισιοδοξίας για την επιτάχυνση των εξελίξεων, είναι μέρα που η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη και στην εφαρμογή νέων πρακτικών για τον καρκίνο.

«Προσπαθούμε σε συνεργασία με τις άλλες επιστημονικές εταιρείες, τους ασθενείς αλλά και τη φαρμακοβιομηχανία να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους βιοδείκτες, ένα τομέα που χρειάζεται ανανέωση και είναι εξαιρετικά βασικός για τις θεραπείες μας. Παράλληλα αναπτύσσουμε συνεργασία με την ΕΛΛΟΚ σε πάρα πολλούς τομείς και επίδραση στην πολιτεία και στην κοινωνία, μέσα από προγράμματα για σχολεία και τους νέους μας», δήλωσε η Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας - ΕΟΠΕ, Ζένια Σαριδάκη.

«Αυτό δεν ήταν ένα Συνέδριο που έκανε η ΕΛΛΟΚ για εσάς. Αυτό ήταν ένα συνέδριο που κάναμε εμείς όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε και να ωθήσουμε τις εξελίξεις, για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους ασθενείς με καρκίνο», τόνισε ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΛΟΚ και όλους τους ασθενείς με καρκίνο κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου.