ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τέλος καλό για τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης

Τέλος καλό για τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης

Τι συμπέρασμα έβγαλε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης από τις επαφές που είχε για το θέμα με κόμματα και φορείς

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ανακοινώθηκαν οι νέες θέσεις των φαρμακείων από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον τρόπο που ίσχυε χωρίς κάποια δυσάρεστη έκπληξη, κλείνοντας έτσι με αίσιο τρόπο το θέμα που είχε δημιουργηθεί για πιθανή κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος και δικαιώνοντας εντέλει τις θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εξαρχής είχαν εκφραστεί αρνητικά σε οποιαδήποτε σκέψη για μία άλλη διαδικασία ανακοίνωσης κενών θέσεων φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης που θα καταργούσε de facto και θα παραβίαζε το ισχύον Π.Δ. 306/1992, που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα.

Η Διοίκηση του ΦΣΘ κινητοποιήθηκε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ότι σχεδιαζόταν η αλλαγή αυτής της διαδικασίας και ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας, τα κόμματα και κάθε αρμόδιο για το θέμα φορέα δείχνοντας τη σοβαρότητα που έχει για τους φαρμακοποιούς – μέλη του το θέμα.

Μάλιστα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των φαρμακοποιών, αναγνωρίζοντας το δίκαιο τους απέναντι στη βούληση της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταργήσει αιφνιδιαστικά την ενιαία φαρμακευτική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με το ΠΔ 306/92, και υποσχέθηκαν να παρακολουθήσουν το θέμα σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και κοινοβουλευτικά.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ σε συνάντηση που είχαν με τον ΦΣΘ άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών και υποσχέθηκαν να παρακολουθήσουν στενά το θέμα και σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και κοινοβουλευτικά αφού αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος. Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο όπως η συγκεντροποίηση αδειών καθώς και τα βρεφικά γάλατα και οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν δίαυλο επικοινωνίας και στο μέλλον ώστε τα ζητήματα που απασχολούν τον φαρμακευτικό κλάδο να λαμβάνουν πολύπλευρη ανάδειξη προς το συμφέρον του κλάδου αλλά και των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews και σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς που αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως Ενιαία Φαρμακευτική Περιφέρεια ενώ ευχαρίστησε και όλους εκείνους που στήριξαν την κινητοποίηση των φαρμακοποιών – μελών του.

«Τα επιχειρήματα που είχαμε και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις που λένε ότι το Προεδρικό Διάταγμα της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας εξακολουθεί να ισχύει βοήθησαν να πετύχουμε εκείνο που θέλαμε», όπως είπε.

Πολύ σημαντικό συμπέρασμα επίσης για τον ίδιο είναι το γεγονός ότι, όπως διαπίστωσε μέσα από τις επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων, «αυτό που φάνηκε από τις συζητήσεις που κάναμε με τους εκπροσώπους των κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος, είναι ότι πραγματικά θυμούνται ακόμη την προσφορά μας στην υγειονομική κρίση, μας την αναγνωρίζουν και θέλουν να το αναγνωρίζει και η πολιτεία αυτό. Και νομίζω ότι πράγματι με τον τρόπο που τελείωσε το θέμα της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας υπάρχει αυτή η αναγνώριση και από την πολιτεία και πιστεύω ότι κι έτσι θα συνεχίσουμε κιόλας».