ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κίνδυνο βλέπουν πολλοί φαρμακοποιοί με το νέο σύστημα εφημεριών στην Αττική

Κίνδυνο βλέπουν πολλοί φαρμακοποιοί με το νέο σύστημα εφημεριών στην Αττική

Ανησυχούν για γενικότερη απορρύθμιση

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αναστάτωση φαίνεται να έχει προκαλέσει σε πάρα πολλούς φαρμακοποιούς, όπως εκφράζεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανακοίνωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής του νέου συστήματος εφημεριών που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Πέρα όμως από τα όποια προβλήματα που βλέπουν στην εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος κάποιοι μιλούν – κι αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των διαμαρτυριών- για τον πιθανό κίνδυνο, τα όποια προβλήματα εμφανιστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο που είναι ο χρόνος εφαρμογής του νέου συστήματος και μέχρι να έρθει ο Σεπτέμβριος που θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα, να έχουν ως αποτέλεσμα κάποια νέα νομοθετική παρέμβαση από πλευράς της πολιτείας που θα δημιουργήσει και πάλι καταστάσεις που έζησαν οι φαρμακοποιοί από το 2011 μέχρι το 2019, καθιστώντας το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου καθώς ευνοούσε λίγα μεγάλα φαρμακεία εξουθενώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακοποιών με μεσαία και κυρίως μικρά φαρμακεία.  

Μάλιστα αυτού του είδους οι επισημάνσεις δεν γίνονται μόνο από φαρμακοποιούς στην Αττική αλλά και από φαρμακοποιούς από άλλα μέρη της χώρας, γεγονός που έχει τη σημασία του.

Το νέο σύστημα που ανακοινώθηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή έχει ως στόχο του την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Φαίνεται ωστόσο από τα όσα αναφέρουν οι φαρμακοποιοί που θα κληθούν να το εφαρμόσουν ότι έχει πολλές αστοχίες.

Πολλοί μιλούν μάλιστα για την ανάγκη επανεξέτασής και αναβολής της εφαρμογής του από Σεπτέμβριο, ώστε να υπάρξει συζήτηση των αστοχιών που παρατηρούνται και των προβλημάτων που φαίνεται πως μπορεί να υπάρξουν όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς αλλά και για τους πολίτες την εξυπηρέτηση των οποίων και θέλει να βελτιώσει.    

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις όπου ο φαρμακοποιός θα κληθεί να κάνει 2 ή ακόμη και 3 εφημερίες/διανυκτερεύσεις σε διάστημα ενός μήνα, κάτι που προφανώς είναι εξαντλητικό για τον ίδιο, ειδικά στις περιπτώσεις μικρών φαρμακείων, αλλά και για τους πολίτες που είναι προς το συμφέρον τους να μην εξυπηρετούνται από επαγγελματίες υγείας κουρασμένους στα όρια της εξάντλησης. 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στην ανακοίνωση που εξέδωσε (δες εδώ) στις 6 Φεβρουαρίου ανακοινώνοντας την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών από 1ης Μαρτίου, τονίζει ότι το σύστημα αυτό «έγινε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την ορθολογιστικότερη κατανομή των εφημεριών στο λεκανοπέδιο και την αμεσότερη πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης κατά τις ώρες πού τα φαρμακεία είναι κλειστά» και ότι με βάση αυτό «Όλη η Αττική πλέον εκλαμβάνεται ως ένας ενιαίος ευρύτερος τομέας αποτελούμενος από τρείς ζώνες, τον Κεντρικό ιστό, τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Αττική».

Το θέμα είναι βρισκόμαστε μόλις τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος και απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να επιτευχθούν όλα όσα επιδιώκει να πετύχει ο Σύλλογος.