NEA

Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Τη διενέργεια 50.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων γνωστοποίησε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μειωθεί η λίστα όσων περιμένουν πολύ καιρό για να χειρουργηθούν.

Όπως είναι γνωστό από το πρόσφατο «ξεσκαρτάρισμα» που έγινε με αφορμή την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, αποδείχθηκε πως υπάρχουν περίπου 102.000 «λιμνάζοντα» τακτικά χειρουργεία σε αναμονή στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Προτεραιότητα στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Κυριακή η εφημερίδα «Καθημερινή» από τα 102.634 «λιμνάζοντα» τακτικά χειρουργεία, τα 15.981 έχουν αναμονή άνω των 18 μηνών, τα 10.240 έχουν 12 -18 μήνες, τα 31.954 έχουν 4-12 μήνες και τα υπόλοιπα 44.459 έχουν αναμονή μικρότερη των 4 μηνών. Στην Αττική έχουν καταγραφεί αναμονές για 31.700 χειρουργεία και στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός τους ανέρχεται σε 24.306.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ακόμα πως ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία 2 - 3 χρόνια και πρόσθεσε πως η ενιαία λίστα χειρουργείων βρίσκεται ήδη στον «αέρα» αλλά έχει δρόμο για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξη της.

Οι ανακοινώσεις για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία γίνονται πάντως δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για διακοπή των προγραμματισμένων τακτικών επεμβάσεων της λίστας χειρουργείων λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, από 12 Φεβρουαρίου, ο χειρουργικός τομέας αποφάσισε την αναστολή τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Για να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μετακινήσεις τριών αναισθησιολόγων από το Παίδων Πεντέλης μόνο όμως για μία εφημερία ο καθένας τον μήνα. Θα καλύψουν συνολικά τρεις εφημερίες τον μήνα. Παράλληλα το υπουργείο προχωρά στην προκήρυξη τριών θέσεων αναισθησιολόγων.

«Το οργανόγραμμα του νοσοκομείου προβλέπει 11 αναισθησιολόγους, υπηρετούν 8 άρα 3 θέσεις μπορούμε να προκηρύξουμε. Δεν είμαι αισιόδοξος πως η πρόσληψη θα γίνει αμέσως, το αντίθετο. Μια πρόσληψη ενός γιατρού έχει μια διαδικασία από τον νόμο αλλά πρέπει να έρθουν και οι γιατροί. Οι περισσότερες προκηρύξεις που κάνουμε είναι άγονες, ειδικά για τους αναισθησιολόγους, δεν έρχεται κανένας ενδιαφερόμενος» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του και επανέλαβε ότι το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα των αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση στο Αγλαΐα Κυριακού είναι εξαιρετικά καλύτερη από ότι στο Ιπποκράτειο. Εκεί για να κάνουμε τις εφημερίες, έχουμε επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα και τους φέρνουμε με το ζόρι στο ΕΣΥ για να κάνουν εφημερίες. Η Αθήνα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει 7 φορές προκήρυξη για θέση αναισθησιολόγων και ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί» συμπλήρωσε.

Παρά τις «εξηγήσεις» Γεωργιάδη για την απουσία ενδιαφέροντος, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση αδιαφορία για τη στελέχωση του ΕΣΥ. «Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του Αγλαΐα Κυριακού, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις, και φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε λόγω της εμμονής της κυβέρνησης για απαξίωση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της Υγείας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο τομέας Υγείας του κόμματος.

Ιδιαίτερα επικριτικό ήταν και το ΚΚΕ για την αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ένα από τα τρία Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής. «Είναι πρόκληση να παραμένουν κλειστά 8 από τα 10 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου και η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα απογευματινά χειρουργεία, μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν το νόμιμο “φακελάκι”. Είναι επίσης, τεράστιες οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας, γιατί παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των υγειονομικών δεν έχει κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, ούτε έχει προκηρύξει τις διαθέσιμες οργανικές θέσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά» ανέφερε ο Περισσός στην ανακοίνωσή του