ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γεωργιάδης κατά Λουράντου: Δουλειά του δεν είναι να κάνει δηλώσεις στα κανάλια!

Γεωργιάδης κατά Λουράντου: Δουλειά του δεν είναι να κάνει δηλώσεις στα κανάλια!

Στα χαρακώματα βρίσκονται από χθες Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και υπουργείο Υγείας μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Α. Λουράντος για τις αυξήσεις στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακά τους.

Ο κ. Λουράντος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι φαρμακοποιοί συμμερίζονται απόλυτα την αγανάκτηση των ασφαλισμένων για τα επιπλέον χρήματα που καλούνται να καταβάλλουν από το νέο δελτίο τιμών και ότι από τη νέα επιβάρυνση θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ.

Οι ισχυρισμοί του ΦΣΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας ο οποίος με μεταμεσονύχτια παρέμβασή του σε τηλεοπτικό σταθμό κάλεσε ουσιαστικά τον κ. Λουράντο αντί να κάνει δηλώσεις στα κανάλια να εξηγεί στους ασφαλισμένους πως θα πρέπει να αγοράζουν το φθηνότερο σκεύασμα με την δραστική ουσία που προτείνει ο γιατρός τους και όχι το ακριβότερο.

Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε για όλα τα γενόσημα φάρμακα το σύνολο της δαπάνης. Αυτό άλλαξε και πλέον ο Οργανισμός θα καλύπτει μόνο το φθηνότερο σκεύασμα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης φέροντας για παράδειγμα τις στατίνες. «Στην αγορά υπάρχουν περίπου 500 σκευάσματα με στατίνες που κοστίζουν από 1-5 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης επαναλαμβάνοντας ότι είναι ευθύνη και του φαρμακοποιού να υποδείξει στον ασφαλισμένο το φθηνότερο προϊόν για να μην πληρώνει καμία διαφορά.

Ο θόρυβος για τις αυξημένες συμμετοχές που καλούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ακόμα ένα αγκάθι για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας που ροκανίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέσεις μάχης για το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα έσπευσε να αναδείξει τις δηλώσεις Λουράντου.

«Ξαναζούμε μέρες 2012-14… Με Άδωνι υπουργό έχουμε επιβάρυνση ασφαλισμένων με τεράστια αύξηση της συμμετοχής και αντίστοιχη ελάφρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών από claw back» ανέφερε μεταξύ άλλων ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας το επιχείρημα Λουδάρου ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους 30 εκατ. ευρώ τα οποία θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές καταβάλλοντας λιγότερες υποχρεωτικές επιστροφές.