ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πρωτοσέλιδο ξανά οι ελλείψεις φαρμάκων

Πρωτοσέλιδο ξανά οι ελλείψεις φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δυστυχώς, το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αποτελεί μία καθημερινότητα για τους φαρμακοποιούς  όλης της χώρας παρά τις κατά διαστήματα παρεμβάσεις της πολιτείας – ειδικά σε φάσεις μεγάλης όξυνσης του προβλήματος.

Αυτό που αλλάζει είναι τα φάρμακα που λείπουν και ο βαθμός δυσκολίας εύρεσης κάποιας φαρμακευτικής ουσίας, σε πρωτότυπο σκεύασμα ή σε κάποιο γενόσημο, εκεί που υπάρχουν γενόσημα.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μιλά στο κεντρικό  της θέμα για «Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα» όπως παυσίπονα, παιδικές αντιβιώσεις και εμβόλια, ινσουλίνες, αλλά και σκευάσματα για τον θυροειδή, αγχολυτικά οφθαλμικές αλοιφές κτλ.

Οι ελλείψεις αυτές που σύμφωνα με το δημοσίευμα καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, εντοπίζονται τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια κι αφορούν ως επί το πλείστον σκευάσματα που χρησιμοποιούνται τακτικά από ασθενείς και χρονίως πάσχοντες.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που προκαλούν αυτές τις ελλείψεις το δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι ποικίλοι και έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως, την αυξημένη ζήτηση της χειμερινής περιόδου, το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών αλλά και την πολιτική που ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές της χώρας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι σημαντικότερες ελλείψεις αφορούν, όπως είναι λογικό, σκευάσματα που δεν υπάρχουν στην αγορά ούτε τα πρωτότυπα («επώνυμα») των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών αλλά ούτε και γενόσημα με την ίδια δραστική ουσία. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι πόσιμες ή ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων, τα αντιβιοτικά φάρμακα με δραστική ουσία την αμοξυκιλλίνη (και ειδικότερα αυτά με μικρότερη δοσολογία που απευθύνονται σε παιδιά), οι οφθαλμικές αλοιφές (κορτιζονούχες και αντιβιοτικές), ορισμένα αγχολυτικά και – σε μικρότερο βαθμό – οι ινσουλίνες και ο αντιτετανικός ορός.

Ελλείψεις καταγράφονται επίσης, εδώ και μήνες, σε συγκεκριμένους κωδικούς αναλγητικών, σε αντιεπιληπτικά φάρμακα, σε παιδικά εμβόλια και σε εισπνεόμενα σκευάσματα για δυσλειτουργίες του αναπνευστικού.

Μεταξύ των ανθρώπων που μίλησαν για το θέμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κατσαράκης ο οποίος υποστήριξε ότι βασική αιτία του προβλήματος είναι «η τιμολογιακή πολιτική της Ελλάδας για το φάρμακο. Τα χρόνια των μνημονίων, θεσμοθετήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη να αναλογεί στο 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο ακόμα κι αν έχουμε αφήσει τα μνημόνια πίσω μας, η πολιτική αυτή δεν έχει αλλάξει».

Το θέμα είναι ότι η χαμηλή τιμή πώλησης λειτουργεί ιδιαίτερα αποθαρρυντικά για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, που επιλέγουν να κρατήσουν μικρές ποσότητες για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στα ακριβά τους φάρμακα, καθώς το περιθώριο κέρδους είναι ελάχιστο ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος φάρμακα που έχουν χαμηλή τιμή στη χώρα μας να φύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα από την καθόλα νόμιμη διαδικασία των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες με σκοπό την πώλησή τους σε πολύ πιο υψηλές τιμές που όμως εξακολουθούν να είναι συμφέρουσες εκεί όπου τα ίδια φάρμακα πωλούνται έτσι κι αλλιώς πιο ακριβά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ αυτή τη στιγμή έχει σε καθεστώς απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών 119 σκευάσματα, τη στιγμή που πριν λίγες εβδομάδες τα φάρμακα που απαγορεύονταν να εξαχθούν ήταν 277. «Με αυτήν την απόφαση έχει αλλάξει και η εμπορική πολιτική των χονδρέμπορων, καθώς πάλι συγκεντρώνουν σκευάσματα για να τα εξάγουν», σχολίασε μιλώντας στα Νέα ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.