NEA

«Φρένο» στις εισαγωγές ακριβών και αναποτελεσματικών φαρμάκων

«Φρένο» στις εισαγωγές ακριβών και αναποτελεσματικών φαρμάκων

Επιτροπή Ελέγχου για τον ΙΦΕΤ συγκροτεί το υπουργείο

 

Στη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π), η οποία θα ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχωρά το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη και την αθρόα εισαγωγή αναποτελεσματικών φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ και τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Για τη σύσταση της επιτροπής, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών» στην οποία επισημαίνει ότι έργο της νέας Επιτροπής θα είναι ο έλεγχος, όλων των αιτημάτων εισαγωγής ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων από το εξωτερικό μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Η Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π. θα αποτελείται από 15 τακτικά μέλη: 11 ειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 2 φαρμακοποιούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και 2 οικονομολόγους υγείας. Θα ελέγχει τα αιτήματα εισαγωγής φαρμάκων και είτε θα θέτει προϋποθέσεις και περιορισμούς για την έγκρισή τους, είτε θα εισηγείται τη μη αποζημίωσή τους μέχρι την ένταξή τους στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Στις συνεδριάσεις της θα μετέχει επίσης δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, έργο της Επιτροπής θα είναι ο έλεγχος των ατομικών αιτημάτων που εμπίπτουν στις περ. β) και γ) παρ. 1 του άρθρου 265 και αφορούν σε φάρμακο με νέα δραστική ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών που εισάγονται για πρώτη φορά χώρα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή σε φάρμακο με δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε μη εγκεκριμένη ένδειξη για την οποία εμφανίζεται αίτημα στο Σ.Η.Π. για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά μέσω Σ.Η.Π. ατομικά αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να ελέγχονται από την Επιτροπή κατόπιν νέου αιτήματος που υποβάλλεται μετά τη δημοσίευση.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία