NEA

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκινά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκινά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας

Μέσα στο Μάρτιο τα πρώτα SMS

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του, ξεκινά τελικά εντός του μήνα το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, καθώς την Παρασκευή δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης του.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα είχε ψηφιστεί στις 19 Ιουλίου του 2022. Στην ΚΥΑ επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του έως 31.12.2025 και η ανάγκη έκδοσης ταχέων και έγκυρων αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων για τις κατ' εκτίμηση 2.500.000 γυναίκες που θα συμμετέχουν στη δράση, ιδίως των κρίσιμων ηλικιών 30 έως 65 ετών, μέσω ενός περιορισμένου αριθμού εργαστηρίων ανάλυσης HPV-DNA TEST με μηχανήματα αυξημένης δυναμικότητας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, τεστ PAP, HPV DNA, κολποσκόπηση και βιοψία.

 

Ποιες γυναίκες αφορά

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατ γυναίκες:

α) ηλικίας 21-65 ετών,

β) που διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα,

γ) δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,

δ) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,

ε) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,

στ) δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,

ζ) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,

η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής.

 

Όροι και διαδικασία συμμετοχής των ωφελούμενων στη Δράση

Οι ωφελούμενες συμμετέχουν στη Δράση με αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TEST ή HPV-DNA TEST το οποίο έχει ισχύ έξι (6) μηνών. Αρχικά θα συνταχθούν παραπεμπτικά PAP-TEST για τις ωφελούμενες της ηλικιακής ομάδας 21-29 ετών και στη συνέχεια, θα συνταχθούν παραπεμπτικά HPV-DNA TEST για τις ωφελούμενες της ηλικιακής ομάδας 30-65 ετών.

Όσες ωφελούμενες έχουν ενεργοποιήσει, τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών θα ενημερώνονται μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο ή/και με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Σχετική υπενθύμιση τους αποστέλλεται εκ νέου μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο σε περίπτωση μη εκτέλεσης του παραπεμπτικού εντός έξι (6) μηνών.

Οι λοιπές ωφελούμενες δύνανται, με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας της επιλογής τους, την εκτύπωση του έγχαρτου παραπεμπτικού από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Όλες οι ωφελούμενες, ενημερώνονται για την επιλεξιμότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της Δράσης κατά την επίσκεψή τους σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας.

 

Όροι και διαδικασία συμμετοχής των μονάδων φροντίδας υγείας

Στη Δράση δύνανται να συμμετάσχουν δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Πάροχοι).

Ως Μονάδες Φροντίδας Υγείας νοούνται οι νομίμως αδειοδοτήμενες Μονάδες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ενδεικτικά τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα ιδιωτικά ιατρεία, τα πολυ- ϊατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν εξωτερικά τμήματα εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που περιλαμβάνονται στην παρούσα Δράση, και κάθε άλλη δομή που αναγνωρίζει το κράτος και παρέχει νόμιμα ιατρικές υπηρεσίες.

Ειδικά για την εκτέλεση της εργαστηριακής ανάλυσης HPV-DNA TEST, οι πάροχοι οι οποίοι συμμετέχουν στη Δράση συνεργάζονται με τα εγκεκριμένα στο πλαίσιο της παρούσας εργαστήρια ανάλυσης HPV-DNA TEST. Σημειώνεται ότι οι πάροχοι που συμμετέχουν στη Δράση και τα εγκεκριμένα εργαστήρια ανάλυσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ).

 

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν 282 γυναίκες από τη νόσο

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 3ος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 44 ετών, ενώ κάθε 2 λεπτά μια γυναίκα στον κόσμο πεθαίνει από τη νόσο αυτή, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Στη χώρα μας ετησίως διαγιγνώσκονται 697 γυναίκες και 282 πεθαίνουν από τη νόσο. Eν τω μεταξύ η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το πρόσφατο συνέδριο του Economist, εξήγγειλε ότι έως τον Ιούνιο θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει άμεσα νκαι το πρόγραμμα για τον καρκίνο δέρματος σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι τα άτομα που εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους.