NEA

Επιστήμονες Β' κατηγορίας για την κυβέρνηση οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές

Επιστήμονες Β' κατηγορίας για την κυβέρνηση οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές

Την έντονη αντίδραση των λογοθεραπευτών προκαλεί η εξαίρεσή τους ως επιστημονικού κλάδου από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το οποίο έλαβαν οι νοσοκομειακοί και για αυτό κάνουν λόγο για «ειδικούς νοσοκομειακούς θεραπευτές δύο ταχυτήτων» και απαιτούν την «άμεση αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης αδικίας». 

 

Ειδικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε πρόσφατα, προβλέπει πως συναφείς ειδικότητες, όπως οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και δομές, δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας όχι όμως οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές. «Είναι απορίας άξιο πως μπορεί να γίνονται τέτοιου είδους διακρίσεις σε συναφείς επιστημονικούς κλάδους», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

 «Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους ίδιους λοιμωξιογόνους παράγοντες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από συνθήκες που εγκυμονούν τους ίδιους κινδύνους με αυτούς που αντιμετωπίζουν άλλες ειδικότητες που ορίστηκαν ως δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας

Για τους λογοθεραπευτές που απασχολούνται σε νοσοκομειακές δομές είναι απολύτως αναγκαία η άμεση και στενή τους επαφή με ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, Κλινικές Covid?19 αλλά και άλλες Κλινικές των Νοσοκομείων, όπως ΜΕΝΝ, Νευρολογικές, Νευροχειρουργικές, Παιδιατρικές, Παιδοψυχιατρικές, Παιδοχειρουργικές, Παθολογικές, Ογκολογικές, Ψυχιατρικές και Γηριατρικές. Αξιολογούν και παρεμβαίνουν θεραπευτικά σε ενήλικες αλλά και παιδιά αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτά της σιτιστικής, στοματικής και φωνητικής λειτουργικότητας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα, παρεμβαίνουν θεραπευτικά στα ίδια περιστατικά με τους συναδέλφους τους εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές. 

«Με πολιτική απόφαση διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας σε υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων, όταν μάλιστα οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές εργάζονται στον ίδιο χώρο με τους ίδιους ασθενείς με όλες τις άλλες ειδικότητες. Οι αρμόδιοι όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές λόγω της φύσης των θεραπειών διατρέχουν καθημερινά σοβαρούς κινδύνους. Έρχονται σε άμεση και στενή επαφή με τους ασθενείς αφού για να παρέμβει ένας λογοθεραπευτής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα φωνολογικά, λόγου, κατάποσης ή σίτισης δεν υπάρχει άλλος τρόπος», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Γεωργία Κόλλια.

Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας στους επιστημονικούς συλλόγους των λογοθεραπευτών για το αντίθετο, η ΚΥΑ τελικά εκδόθηκε χωρίς να περιλαμβάνονται στους δικαιούχους οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές

Σύσσωμος ο κλάδος απαιτεί την άμεση αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης αδικίας και την άρση του αποκλεισμού του κλάδου των νοσοκομειακών λογοθεραπευτών από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των νοσοκομειακών, διαφορετικά το προσεχές διάστημα οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν.