NEA

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση των εφημεριών

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση των εφημεριών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά την άρση των φορολογικών αντικινήτρων στην πραγματοποίηση εφημεριών από τους γιατρούς του ΕΣΥ αφήνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε έγγραφό του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολόγηση των εφημεριών επισημαίνεται ότι το υπουργείο «αξιολογεί τις επιπτώσεις των ληφθέντων μέτρων» και ότι στο πλαίσιο αυτό «εξετάζονται όλες οι προτάσεις για αλλαγές και βελτιώσεις της φορολογικής νομοθεσίας».

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών αφήνει αναπάντητο το ερώτημα εάν προτίθεται να επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 3 του ν. 3754 του 2009 που προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση με ειδικό συντελεστή 20% ώστε να σταματήσει η αποζημίωση από τις εφημερίες να προστίθεται στις τακτικές αποδοχές τους.

Συγκεκριμένα, σε απάντηση της υπ΄ αριθμ.πρωτ.3370/21.2.2024 σχετικής ερώτησης, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και αξιολογεί τις επιπτώσεις των ληφθέντων φορολογικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι προτάσεις για αλλαγές και βελτιώσεις της φορολογικής νομοθεσίας που υποβάλλονται από φορείς και συλλόγους.

Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την αρχή της ίσης φορολογικής μεταχείρισης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».

Στην ερώτηση που κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την τροπολογία που κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Α. Παναγιωτόπουλος υπογράμμιζαν την ανάγκη να σταματήσει η υπέρμετρη φορολόγηση που υφίστανται οι γιατροί του ΕΣΥ για τις εφημερίες τους.

Όπως επεσήμαναν, οι ιατροί του ΕΣΥ με τους νόμους 3842/2010 και 4172/2013 υφίστανται υπέρμετρη φορολόγηση, καθόσον η αποζημίωση από τις εφημερίες προστίθεται στις τακτικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης και τα τελικά ποσά φόρου να συντελούν σε πραγματική μείωση μισθού 400-600 ευρώ τον μήνα (ανά βαθμίδα και αριθμό εφημεριών).

Μάλιστα, η αποζημίωση για τις εφημερίες που πραγματοποιούν οι ιατροί του ΕΣΥ δεν συνιστούν τακτικό εισόδημα, καθόσον αυτή εξαρτάται και από τον αριθμό, το είδος και τις συνθήκες κάθε κλινικής. Επομένως, η αποζημίωση διαφέρει από γιατρό σε γιατρό, ανά κλινική, ανά νοσοκομείο και ανά μήνα, αφού είναι πιθανόν ένας ιατρός να μην πραγματοποιήσει εφημερία κάποιον μήνα, για οποιονδήποτε λόγο, και παρόλα αυτά θα λάβει τον μηνιαίο μισθό (π.χ. άδεια αναρρωτική, εκπαιδευτική, έγκυες & λεχωίδες κ.λ.π).

Σημείωναν παράλληλα και το γεγονός ότι άλλα μη τακτικά εισοδήματα (ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.) φορολογούνται αυτοτελώς, με αποτέλεσμα το παράδοξο φαινόμενο να υπερφορολογείται, τιμωρητικά επί της ουσίας, η εργασία των ιατρών και να ευνοείται το εισόδημα από μη παραγωγική εργασία.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση εφημεριών, ιδίως των πρόσθετων που καλύπτουν ανάγκες κρίσιμων κλινικών, καθώς αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Δείτε εδώ την απάντηση του ΥΠΟΙΚ