NEA

21η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων

21η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Η αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθοδηγείται από την κατανόηση ότι η βία, οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός συνδέονται μεταξύ τους και στοχεύει στη δημιουργία, ενός πλαισίου σεβασμού στην Ποικιλομορφία, που επιτρέπει την ισότητα, τη συμπερίληψη και εξαλείφει τις διακρίσεις.

Μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, οι υπηρεσίες και τα προγράμματα του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αθήνα και την Περιφέρεια παρέχουν υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες και μειονότητες, με κύριο στόχο την ενδυνάμωσή τους και την ισότιμη συμμετοχή και ένταξή τους στην κοινωνία.

Ειδικότερα, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Ε.Ε.Σ, παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης ατομικών υποθέσεων, ατομικής ή και ομαδικής συμβουλευτικής υποστήριξης, ψυχοκοινωνικής φροντίδας και ενημέρωσης, με στόχο την προστασία, την ευημερία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δράσεις πρόληψης για θέματα Ρατσισμού, όπως είναι οι εκπαιδεύσεις στο προσωπικό και τους εθελοντές, η δημιουργία εγχειριδίων και οδηγών, οι Ημερίδες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών κ.λ.π. που σκοπό έχουν :

  • την άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και την κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών και κοινοτήτων
  • τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και ασφαλούς περιβάλλοντος που ενισχύει την κοινωνική προστασία και παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους
  • την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με γνώμονα τις επτά Θεμελιώδεις Αρχές και τις Ανθρωπιστικές Αξίες που πρεσβεύει το Διεθνές Κίνημα ΕΣ, με αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού δεσμεύεται να συνεχίσει την προάσπιση της Ισότητας όλων, της  Συμπερίληψης και του σεβασμού στη Διαφορετικότητα.

 

Το σχετικό βίντεο του Ε.Ε.Σ. είναι διαθέσιμο εδώ.