NEA

Μητσοτάκης: Άμεσα 2,5 εκατ. SMS για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μητσοτάκης: Άμεσα 2,5 εκατ. SMS για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μετά από αρκετές αναβολές ξεκινά εντός Μαρτίου, η υλοποίηση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που σχεδίασε το υπουργείο Υγείας. Την εκκίνηση του προγράμματος που περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 2,5 εκατ. Ελληνίδες ανακοίνωσε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι δωρεάν εξετάσεις, αφορούν γυναίκες ηλικίας 21 - 65 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη βελτίωση των δεικτών ίασης αυτού και, συνακόλουθα, τη μείωση του δείκτη θνητότητας της νόσου, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και της ζωής των γυναικών.

Στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων υπενθυμίζοντας τα αποτελέσματα που είχε το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τις δωρεάν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Πολύ σύντομα θα σταλούν τα πρώτα sms και email στις δικαιούχους.

Πρόκειται για 2,5 εκατομμύρια Ελληνίδες, όπως και οι γυναίκες πολίτες άλλων χωρών οι οποίες διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ηλικίας μεταξύ 21 και 65 ετών, αρκεί να διαθέτουν ΑΜΚΑ, ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.

Το παραπεμπτικό θα εκδίδεται αυτόματα και θα έχει ισχύ 6 μηνών. Οι αντίστοιχες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού έσωσαν πολλές γυναίκες που διαγνώστηκαν εγκαίρως με ύποπτα ευρήματα και ξεκίνησαν αμέσως τη δέουσα αγωγή».

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του αναφέρθηκε επίσης και στη συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής στο υπουργείο υγείας. Όπως σημείωσε στην Επιτροπή συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες για τη διαμόρφωση Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, που έχει στόχο την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα γνωμοδοτεί για σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων ως προς τη διατροφή, σε σχέση με την υγεία.

«Χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος ως προς την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Αλλαγή των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων όλων μας για θέματα που σχετίζονται με την προαγωγή της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Θυμίζω ότι η Ελλάδα κατέχει ευρωπαϊκή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε» ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.