NEA

WHO και IPU ανανεώνουν τη συνεργασία τους για έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο κόσμο

WHO και IPU ανανεώνουν τη συνεργασία τους για έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter-Parliamentary Union - IPU) υπέγραψαν χτες, 25 Μαρτίου 2024, νέο Μνημόνιο Κατανόησης, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι βουλευτές στην παροχή καλής υγείας για την προώθηση σταθερών και δίκαιων κοινωνιών. 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Το νέο, πενταετές μνημόνιο υπογράφηκε από τον Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, και τον Martin Chungong, Γενικό Γραμματέα της IPU, στην 148η Συνέλευση της IPU, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 23 έως τις 27 Μαρτίου 2024.

Έχοντας πάντα τη σκέψη τους στο πιθανό ξέσπασμα μίας νέας πανδημίας,  οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την προώθηση, την παροχή και την προστασία της υγείας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων, παντού. Ανανεώνει μια ιστορική δέσμευση που αναλήφθηκε το 2018 να αξιοποιήσει τις αντίστοιχες επιστημονικές και πολιτικές εντολές τους για την αντιμετώπιση επίμονων και αναδυόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο.

Το μνημόνιο ενισχύει κρίσιμους τομείς συνεργασίας που ευθυγραμμίζονται με τις παγκόσμιες προτεραιότητες Υγείας, δηλαδή την καθολική υγειονομική κάλυψη, την παγκόσμια ασφάλεια υγείας, την προαγωγή της υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, ιδίως σε σχέση με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα σχετιζόμενα ατομικά δικαιώματα.

Προσθέτει, επίσης, νέους οριζόντιους τομείς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης στην κλιματική αλλαγή, της υποστήριξης των διαπραγματεύσεων υπό την κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία για τη διαχείριση της πανδημίας και της βιώσιμης χρηματοδότησης για την υγεία.

Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία στον πρώτο φετινό Επενδυτικό Γύρο του ΠΟΥ για να ξεπεραστεί η ιστορική ανισορροπία μεταξύ αξιολογημένων και εθελοντικών συνεισφορών, οι στρεβλώσεις που αυτή (η ανισορροπία) δημιουργεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΟΥ με ανεπαρκώς προβλέψιμη και ευέλικτη χρηματοδότηση.

Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ πραγματοποιούν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με μια διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας πριν από την προγραμματισμένη εξέταση πρότασης για έγκριση στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2024. Η προτεινόμενη συμφωνία στοχεύει να παράσχει μια βάση για διεθνή συνεργασία που έλειπε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Τα κοινοβούλια είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη της διαδικασίας προς την υιοθέτηση, καθώς και για την καθοδήγηση των επακόλουθων προβληματισμών σε εθνικό επίπεδο.

 «Οι βουλευτές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον καθορισμό πολιτικών, στην ιεράρχηση των επενδύσεων και στη διασφάλιση της λογοδοσίας για την προώθηση της δημόσιας υγείας», επεσήμανε ο Dr. Tedros.

«Η πολιτική ηγεσία στην υπηρεσία του κοινού σώζει ζωές και προστατεύει την υγεία, διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητες και οι χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες και σχεδιασμένες ώστε να είναι πιο υγιείς και ασφαλείς. Ο ΠΟΥ ανυπομονεί να συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με την IPU και τους βουλευτές σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των προσπαθειών για την προστασία και την προώθηση της ευημερίας των ανθρώπων, από τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας πανδημίας για την αποτροπή επανάληψης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, έως την επένδυση στην καθολική κάλυψη υγείας».

«Η πανδημία της Covid-19 δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Θα εκδηλωθεί και άλλη πανδημία. Το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε. Τα κοινοβούλια διαδραματίζουν βασικό ρόλο, γι' αυτό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ σε όλα τα επίπεδα για την ευαισθητοποίηση των βουλευτών σχετικά με τη συμφωνία για την πανδημία και άλλες παγκόσμιες διαδικασίες υγείας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της IPU, Martin Chungong, και πρότεινε: «Να δοθεί στους βουλευτές πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πληροφορίες. Να τους υποστηρίξουμε να επιδιώξουν τις εθνικές τους προτεραιότητες για την υγεία και να τους στηρίξουμε με την απαραίτητη νομοθεσία και πόρους».

Στα ορόσημα της προηγούμενης συνεργασίας της IPU και του ΠΟΥ περιλαμβάνονται ένα ψήφισμα ορόσημο της IPU το 2019 για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, μια σειρά από πρακτικούς πόρους για τους βουλευτές, όπως ένα πρόσφατο εγχειρίδιο για την καθολική κάλυψη υγείας και πολυάριθμες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν ειδικούς στον τομέα της υγείας και βουλευτές.