NEA

Ερωτήματα σχετικά με την άδεια του FDA στη Neuralink του Έλον Μασκ

Ερωτήματα σχετικά με την άδεια του FDA στη Neuralink του Έλον Μασκ

Ενώ το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink, το Telepathy, βρίσκεται ακόμη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, η νεοσύστατη εταιρεία ετοιμάζει ήδη ένα δεύτερο εμφύτευμα, το Blindsight, που υπόσχεται να θεραπεύσει την τύφλωση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Έλον Μασκ. 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Neuralink αρχικά δοκίμασε τη συσκευή Telepathy σε πιθήκους και άλλα ζώα, πριν προχωρήσει σε ανθρώπινα πειράματα. Η συσκευή είναι ένα τσιπ εγκεφάλου που επιτρέπει σε παραπληγικά άτομα να ελέγχουν έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Ωστόσο, παρόλη την πορεία των κλινικών δοκιμών του εγκεφαλικού εμφυτεύματος, εξακολουθούν να διατυπώνονται από επίσημους φορείς έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του Μασκ και τον τρόπο που εξασφάλισε την αδειοδότηση για τα πειράματά του σε ανθρώπους. Σε επιστολή προς τον FDA, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, ο Δημοκρατικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Earl Blumenauer, δήλωσε ότι ανησυχεί πως η υπηρεσία αγνόησε «ανησυχητικά στοιχεία» παραβάσεων των δοκιμών σε ζώα, που είχαν αναφερθεί τουλάχιστον από το 2019 και ρώτησε την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, γιατί δεν επιθεώρησε τη Neuralink του Έλον Μασκ προτού επιτρέψει στην εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου να δοκιμάσει τη συσκευή της σε ανθρώπους.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι επιθεωρητές του FDA βρήκαν προβλήματα με την τήρηση αρχείων και τους ποιοτικούς ελέγχους για τα πειράματα σε ζώα στο Neuralink τον περασμένο Ιούνιο (2023), λιγότερο από ένα μήνα, αφότου η startup δήλωσε ότι εγκρίθηκαν οι δοκιμές των εγκεφαλικών της εμφυτευμάτων σε ανθρώπους.

Ο Earl Blumenauer επικαλέστηκε επίσης πιο παλιές αναφορές του Reuters, από τα τέλη του 2022, οι οποίες περιέγραφαν τα παράπονα των εργαζομένων για την προχειρότητα στη διαδικασία των πειραμάτων σε ζώα, λόγω του βιαστικού προγράμματος, που προκαλούσαν άσκοπους βασανισμούς και θανατώσεις. Οι εργαζόμενοι ανησυχούσαν επίσης ότι η ποιότητα των δεδομένων θα διακυβεύοταν.
Ο Blumenauer ζήτησε από τον FDA να εξηγήσει πώς συμβιβάζει τις αναφορές τέτοιων παραλείψεων με την απόφασή του να εγκρίνει τις δοκιμές της Neuralink σε ανθρώπους.

«Αυτές οι υποτιθέμενες αποτυχίες τήρησης των τυπικών λειτουργικών διαδικασιών δυνητικά έθεσαν σε κίνδυνο την καλή διαβίωση των ζώων και έθεσαν σε κίνδυνο τη συλλογή δεδομένων για δοκιμές σε ανθρώπους», έγραψε ο Blumenauer, στην επιστολή του.

Σε απάντηση ερωτημάτων του Reuters σχετικά με την επιστολή, ο FDA δήλωσε ότι θα απαντήσει απευθείας στον Blumenauer. Ο οργανισμός είπε επίσης ότι διενεργεί τακτικά επιθεωρήσεις αφού εγκριθεί μια δοκιμή σε ανθρώπους. Όταν επιθεώρησε ο FDA τη Neuralink είπε ότι δεν βρήκε παραβάσεις που θα υπονόμευαν την ασφάλεια των δοκιμών.

Η Neuralink δεν εξέδωσε κάποια απάντηση σχετικά με το θέμα αυτό.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως την περασμένη εβδομάδα, η Neuralink παρουσίασε μια ζωντανή ροή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην twitter) του Μασκ, δείχνοντας πώς ο πρώτος ασθενής που εμφυτεύτηκε με τη συσκευή του εγκεφάλου του μπόρεσε να παίξει online σκάκι χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Ο Noland Arbaugh, ένας 29χρονος που έμεινε παράλυτος κάτω από τους ώμους μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης, δημοσίευσε επίσης ένα σχόλιο στο X μεταφέροντας τις σκέψεις του.