NEA

ΗΠΑ: Η φυλετική προκατάληψη φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τις αποφάσεις για μεταμόσχευση καρδιάς

ΗΠΑ: Η φυλετική προκατάληψη φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τις αποφάσεις για μεταμόσχευση καρδιάς

Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων των ΗΠΑ για τις μεταμοσχευτικές επεμβάσεις, μεταξύ 2018 και 2023, στα κέντρα μεταμόσχευσης, οι καρδιές των δωρητών είναι λιγότερο πιθανό να δοθούν σε μαύρους ασθενείς συγκριτικά με λευκούς ασθενείς, αφήνοντας τους μαύρους ασθενείς σε μεγαλύτερη αναμονή για τη σωτήρια διαδικασία.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα δεδομένα των υποψήφιων για μεταμόσχευση καρδιάς συγκρίνονται με τις καρδιές των δωρητών μέσω ενός αλγόριθμου υπολογιστή που ταξινομεί και αντιστοιχίζει τους υποψήφιους και τους δότες σύμφωνα με παράγοντες, όπως ο τύπος αίματος, η σοβαρότητα της ασθένειας και η τοποθεσία. Όταν ένας ασθενής αντιστοιχίζεται με έναν δότη, η ομάδα μεταμοσχεύσεων αποφασίζει εάν θα δεχθεί ή θα απορρίψει την καρδιά για αυτόν τον ασθενή.

Αυτός ο τελικός προσδιορισμός ενσωματώνει πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της καρδιάς του δότη, των ασθενειών που είχε ο δότης, της αιτίας θανάτου, του μεγέθους του ασθενούς σε σύγκριση με το μέγεθος του δότη και του χρόνου που θα αφιερώσει η καρδιά στην αποθήκευση.

«Είναι σκληρή δουλειά για να βεβαιωθούμε ότι η απόφαση είναι η σωστή», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Dr. Khadijah Breathett της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. «Δεν θέλουμε να δοθεί ένα μόσχευμα που δεν θα είναι επωφελές για τον ασθενή».

Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο προσφορές καρδιών που τελικά μεταμοσχεύτηκαν. Αλλά αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου μεμονωμένων ασθενών και δότη, βρήκαν ότι προσφέρθηκαν πολύ περισσότερα καρδιακά μοσχεύματα πριν γίνει δοθεί ένα μόσχευμα σε μαύρο ασθενή, σε σύγκριση αντίστοιχα με λευκούς ασθενείς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 14.890 ασθενείς που είχαν καταγραφεί για μεταμόσχευση καρδιάς μεταξύ 2018 και 2023. Περίπου το 1/3 ήταν μη Ισπανόφωνοι μαύροι, τα 2/3 ήταν μη Ισπανόφωνοι λευκοί. Περίπου το 26% ήταν γυναίκες.

Συνολικά, το 11,4% των μοσχευμάτων καρδιάς έγιναν δεκτά. Για τις λευκές γυναίκες, το 17,5% των μοσχευμάτων έγιναν δεκτά έναντι 14% για τις μαύρες γυναίκες, το 10,3% για τους λευκούς άνδρες και το 7,9% για τους μαύρους άνδρες, ανέφεραν οι ερευνητές τη Δευτέρα στο JAMA.

Ο μέσος αριθμός μοσχευμάτων που εξετάστηκαν έως ότου οι γιατροί προχωρήσουν στη μεταμόσχευση καρδιάς σε έναν ασθενή που βρισκόταν στην αναμονή για μεταμόσχευση ήταν πέντε για τις λευκές γυναίκες, επτά για τις μαύρες γυναίκες, εννέα για τους λευκούς άνδρες και 11 για τους μαύρους άνδρες.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να δείξει πώς η προκατάληψη οδηγεί σε άδικη λήψη αποφάσεων που μπορεί να σημαίνει ζωή ή θάνατο με βάση τη φυλή και το φύλο», είπε η Dr. Khadijah Breathett.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με τη μελέτη σημειώνει ότι ενώ τα δεδομένα μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια ασυνείδητη προκατάληψη κατά των μαύρων ασθενών και των ανδρών ασθενών από ομάδες μεταμοσχεύσεων, είναι επίσης πιθανό οι ομάδες να διαφέρουν με τρόπους που δεν μετρήθηκαν και να δικαιολογούν τα δεδομένα.

Επιπλέον, ένα νέο σύστημα κατανομής καρδιακών μοσχευμάτων, που δίνει προτεραιότητα στους ασθενείς που λαμβάνουν εντατικές θεραπείες υψηλού κόστους, μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες για τη δικαιοσύνη, επισημαίνει το άρθρο.