NEA

«Έκπληξη» με το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία - Κινητοποιήσεις από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη

«Έκπληξη» με το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία - Κινητοποιήσεις από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη

Η πρόταση δυσπιστίας που υποβλήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για το δυστύχημα των Τεμπών, διέκοψε την επεξεργασία του νομοσχεδίου «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όχι όμως και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία.

Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών κλιμακώνονται την ίδια ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαπιστώνει ότι στο πρόγραμμα των απογευματινών επεμβάσεων εντάσσονται και νοσηλευτικά ιδρύματα με μεγάλα κενά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γ.Ν Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη το οποίο άνοιξε αιφνιδιαστικά την Τρίτη το απόγευμα χειρουργικό τραπέζι, προκειμένου να γίνει επέμβαση σε ασθενή με οσφυαλγία που ανέμενε να χειρουργηθεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

«Παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ανακοινώνουμε με ικανοποίηση την έναρξη απογευματινών χειρουργείων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο. Συγκεκριμένα, 68χρονος πολίτης (Β.Γ) ο οποίος εκτιμήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία της Νευροχειρουργικής στις 21 Δεκεμβρίου 2023 με οσφυαλγία και διαγνώστηκε με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σήμερα 26.3.24 το απόγευμα θα χειρουργηθεί από ομάδα ιατρών της Β' Νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ΓΝΘ Ιπποκράτειο» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση του δίνει μεγάλη χαρά και ενισχύει την πεποίθηση του στην χρησιμότητα και στην επιτυχία της μεταρρύθμισης με τα απογευματινά χειρουργεία.

«Το Ιπποκράτειο είναι το Νοσοκομείο με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε Αναισθησιολόγους και αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες μου τις συνεντεύξεις εκτιμούσα ότι σε αυτό το Νοσοκομείο δεν θα γίνουν Απογευματινά Χειρουργεία. Τελικά κάναμε λάθος. Και εκεί ξεκίνησαν τα Απογευματινά. Έτσι γίνεται και αυτό το Νοσοκομείο περισσότερο ελκυστικό για να προσελκύσει Αναισθησιολόγους και να λυθεί το πρόβλημα» ανέφερε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί τις μεγάλες ελλείψεις της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου όπως επίσης και το ότι λειτουργούσαν λιγότερα από τα μισά χειρουργικά τραπέζια. Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στη Ράνια Θρασκιά του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει συγκεκριμένα πως από τις 29 προβλεπόμενες θέσεις εξειδικευμένων ιατρών αναισθησιολογίας στο «Ιπποκράτειο» καλύπτονται μόνο οι 10 και αυτές με εμβαλωματικές λύσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το ζήτημα της λειτουργίας των ιατρείων του «Ιπποκρατείου», αναφερόμενη σε σοβαρές καταγγελίες για τη μη λειτουργία των πρωινών ιατρείων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα, και την παράλληλη ώθηση προς τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία είναι και επί πληρωμή.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία κλιμακώθηκαν με την στάση εργασίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ για σήμερα Τετάρτη 27 Μάρτη και ώρα 12:00 - 15:00. Στην κινητοποίηση μετέχει και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης ενώ το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κάλεσε τα μέλη του σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 13:30.

«Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, με τη θεσμοθέτηση άσκησης ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και το νέο χαράτσι στα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις», τόνισε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο».

«Τετάρτη 27/3/2024, συμμετέχουμε μαζικά στην 3ωρη στάση εργασίας 12μ.μ έως 3 μ.μ, με συγκέντρωση στις 13.30, στο Υπουργείο Υγείας. Λέμε όχι στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Χαϊδάρι.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) αλλά και τα Σωματεία Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο Λευκάδας.