ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τα νέα του γραφεία εγκαινίασε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς

Τα νέα του γραφεία εγκαινίασε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Φαρμακευτική» έζησαν οι φαρμακοποιοί του Κιλκίς, όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Κατσιάνος με αφορμή τη διοργάνωση του σεμιναρίου «Υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων-Διασφάλιση ποιότητας στο εργαστήριο του φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ινστιτούτου δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) Εργαστήριο Φαρμακείου, υπό την ευθύνη και την εποπτεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων του Συλλόγου.

Το σεμινάριο διάρκειας 8 ωρών (2 ώρες θεωρίας & 6 ώρες πρακτικής) το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικά για τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου  Κιλκίς, έγινε στους χώρους του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς.

Συνολικά το παρακολούθησαν 50 φαρμακοποιοί – μέλη του Συλλόγου με την επιστημονική ευθύνη του επίκουρου καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Παρασκευά Δάλλα.

Και πράγματι όλο το Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο φαρμακευτική, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου καθώς λόγω της μεγάλης συμμετοχής έγιναν δύο Σεμινάρια (με ωράριο 10:00-18:30), το πρώτο το Σάββατο 30 Μαρτίου και το δεύτερο την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Στη διάρκεια του πρακτικού μέρους οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τριάδες και παρασκευάσαν τα προγραμματισμένα γαληνικά σκευάσματα σε χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά σε εργαστήριο, με βάση έτοιμες γραπτές τυποποιημένες διαδικασίες που έλαβαν.

Μαζί με τη σημαντική αυτή εκδήλωση (δες στιγμιότυπα εδώ) ο ΦΣΚ πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου τα εγκαίνια των νέων, ιδιόκτητων γραφείων του.

Για έναν μικρό Φαρμακευτικό Σύλλογο της περιφέρειας που απαριθμεί 85 μέλη η απόκτηση ιδιόκτητων χώρων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που διευκολύνει κατά πολύ τη λειτουργία του σε μία λογική καλύτερης εξυπηρέτησης των φαρμακοποιών μελών του.

«Αντιλαμβάνεστε ότι ο Σύλλογός μας είναι ένας μικρός Σύλλογος, ένας Σύλλογος που απαριθμεί μόνο 85 μέλη. Είναι σημαντικό σ’ ένα τέτοιο μικρό Σύλλογο να υπάρχει ένα ιδιόκτητο κτίριο και μάλιστα με χρήματα των ίδιων των φαρμακοποιών. Καταλαβαίνετε ότι εδραιώνεται ο Σύλλογος, μπορεί να δουλέψει πλέον καλύτερα, μπορεί να δουλέψει σ’ ένα περιβάλλον πολύ πιο άνετο και σ’ ένα χώρο άρτια διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να κάνει και καλύτερα παραλαβή συνταγών –γιατί μαζεύουμε από πόρτα σε πόρτα τις συνταγές από τα φαρμακεία μας- να κάνουμε με τους δύο υπαλλήλους μας διορθώσεις συνταγών ή να βοηθούμε μέλη μας να κάνουν –κάτι το οποίο ξεκινήσαμε τώρα τελευταία να κάνουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση».

Η προσπάθεια για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα κατέληξε στη λειτουργία των νέων χώρων από τον Σεπτέμβριο του 2023. «Ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου όπως καταλαβαίνετε η γραφειοκρατία ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Είχαμε πολλούς σκοπέλους να αντιμετωπίσουμε. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε. Είχαμε μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Το Διοικητικό μου Συμβούλιο με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι και η Νομική Σύμβουλος του Συλλόγου μου η κ. Ευανθία Βαγιάτη ήταν πάρα πολύ ενημερωμένη», ανέφερε ο κ. Κατσιάνος.

Το κόστος που γλυτώνει από την αγορά των ιδιόκτητων γραφείων είναι πάρα πολύ σημαντικό. «Πετύχαμε μία ευκαιρία» τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΚ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για ένα χώρο με αυλή συνολικής έκτασης 160 τετραγωνικών μέτρων μαζί με τα έξοδα για την ανακαίνιση, για δικηγόρους, συμβολαιογράφους κτλ το κόστος έφτασε περίπου τα 50 χιλιάδες ευρώ. Εάν δε, σκεφτεί κανείς ότι το ενοίκιο που πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος για ενοίκιο ήταν 300-400 ευρώ προφανώς η απόσβεση θα γίνει σχετικά σύντομα.

Τα παλιά γραφεία ήταν σε κεντρικό σημείο της πόλης, ο χώρος ήταν μικρός, ήταν δύσκολη η πρόσβαση, υπήρχε συστέγαση με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο του Κιλκίς. Πλέον η πρόσβαση είναι πιο εύκολη και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη άνεση για τον Σύλλογο να κάνει όπως πρέπει τη δουλειά του. Ακόμη και η συνεδρίαση των Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου θα είναι αλλιώς. «Τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Γενικές Συνελεύσεις θα γίνονται πλέον μέσα στο χώρο μας καθώς υπάρχει μεγάλη αίθουσα Δ.Σ. αφού πριν αναγκαζόμασταν να πάμε σ’ ένα άλλο χώρο, εκτός του χώρου που νοικιάζαμε», εξήγησε ο κ. Κατσιάνος. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα νέα του γραφεία ο ΦΣΚ θα φιλοξενεί και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κιλκίς (Δες εδώ βίντεο για τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων χώρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς).

Στα εγκαίνια τα οποία πραγματοποιήθηκαν χωροστατούντος του Μητροπολίτη Πολυαννης Κ Κιλκισιου κ.κ. Βαρθολομαίου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Εμμανουήλ Κατσαράκης, πρόεδροι τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων (Αναστάσιος Ρόντσης πρόεδρος ΦΣ Σερρών, Μιχάλης Μαργαριτίδης πρόεδρος ΦΣ Χαλκιδικής
Αθανάσιος Γουβαλας, πρόεδρος ΦΣ Φθιώτιδας,
Γεώργιος Γεωργαντάς κα.) ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής,
ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κιμπουρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Αντρέας Βεργίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης,
ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτιδης, η 
Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Παναγιώτα Γκολιαρη και σύσσωμο το ΔΣ του ΦΣ Κιλκίς.