NEA

Στην Ολομέλεια το Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Στην Ολομέλεια το Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

«Πρακτικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα» εισάγει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που συζητήθηκε εχθές στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των τιθέμενων διατάξεων, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι πριν την ολοκλήρωση νομοθετικής διαδικασίας, θα ζητήσει από τη Βουλή να λάβει εξουσιοδοτική διάταξη προκειμένου, με υπουργική απόφαση, να μπορούν ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Γεωργιάδη έγινε με δεδομένο ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί ήδη διατάξεις για τους όρους και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και άρθρο για τον τρόπο που θα αμείβονται οι γιατροί για τα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία.

«Για τα απογευματινά χειρουργεία η μόνη κριτική που θα μπορούσε να έχει βάση είναι οι δύο ταχύτητες. Το άρθρο 8 λέει ότι οι έχοντες χειρουργικές ειδικότητες μπορούν να βγάλουν επιπλέον εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία. Οι έχοντες πάσα άλλη ειδικότητα, που δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο. Άρα λύνουμε την ανισορροπία, με αυτόν τον τρόπο», είπε ο υπουργός Υγείας και ενημέρωσε σχετικά την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Γιατροί στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στη παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ και τη αντίστοιχη διάταξη που εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν, να μελετήσουν τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ειδικότερα επισήμανε «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γιατροί που απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία επιτρέπεται επίσης να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, και στις κλινικές και στα νοσοκομεία». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ενδεικτικά ότι «στην Αυστρία και την Ιρλανδία επιτρέπεται γιατροί του δημοσίου να παρέχουν ιδιωτικό έργο. Το 60% των γιατρών του δημοσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο με όριο στο εισόδημα. Ανώτατα όρια στο εισόδημα μπορεί να έχουν γιατροί του δημοσίου που ασκούν ιδιωτικό έργο στη Γαλλία. Στη Φινλανδία οι γιατροί του δημοσίου τομέα παρέχουν τις περισσότερες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα σε ιδιωτικά ιατρεία, και η ταυτόχρονη εργασία ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι αρκετά συχνή. Στη Σουηδία και τη Νορβηγία επιτρέπεται απολύτως η εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Σε χώρες του νότου όπως  η Πορτογαλία η παράλληλη απασχόληση επιτρέπεται εδώ και 10 με 15 χρόνια και πάνω από το 70% των γιατρών έχουν ταυτόχρονα ιδιωτικό έργο με το δημόσιο έργο».

 

Τα απογευματινά χειρουργεία

Αλλά και για τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία επίσης δέχονται μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Υγείας είπε ότι από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εδώ και 20 μέρες περίπου, διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να γίνουν τα απογευματινά χειρουργεία, και ενώ κάποιοι κίνησαν «σάλπισμα επαναστάσεως», τα νοσοκομεία στα οποία γίνονται απογευματινά χειρουργεία ανέρχονται σε 100 σε σύνολο 125 νοσοκομείων. Στο πνεύμα αυτό, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση πετυχαίνει, όπως πέτυχε και η μεταρρύθμιση για τα απογευματινά ιατρεία. Επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το ιδιωτικό έργο στο ΕΣΥ με τα απογευματινά ιατρεία. Λειτουργία απογευματινών ιατρείων με πληρωμή. Στο σύνολο του έτους 2023, διενεργήθηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 687.000 ραντεβού σε απογευματινά ιατρεία. Γι’ αυτά τα 687.000 ραντεβού, γιατροί πληρώθηκαν και κάποιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν. Αν υποτίθεται το πρόβλημα σας είναι η μόλυνση του ΕΣΥ, από την πληρωμή ιδιωτικού χρήματος, οι υπεύθυνοι της μολύνσεως είστε το ΠΑΣΟΚ. Εσείς κάνατε το νόμο. Τα απογευματινά ιατρεία μείωσαν πολύ τις αναμονές στα πρωινά ιατρεία, βοηθήθηκε πολύς κόσμος να βρει ραντεβού. Ο μέσος χρόνος αναμονής, πριν τη μεταρρύθμιση του Αλέκου Παπαδόπουλου για ραντεβού στο ΕΣΥ για ιατρεία ήταν 4 μήνες. Σήμερα είναι ένας μήνας η μέση αναμονή, για ραντεβού με γιατρό σε νοσοκομείο του ΕΣΥ».

 

Πανστρατιά στην πρόληψη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφερόμενη στις διατάξεις αρμοδιότητας της, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κόστος συνταγογράφησης  στα προγράμματα «Σπύρος Δοξιάδης», στον προσυμπτωματικό έλεγχο, ούτε για ασφαλισμένες ούτε για ανασφάλιστες. Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει ήδη δώσει «καρπούς» και πάνω από 300.000 γυναίκες έχουν κάνει δωρεά μαστογραφία και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα χιλιάδες γυναίκες. Επισήμανε επίσης ότι έχει ήδη εκδοθεί η ΚΥΑ που ορίζει πώς θα γίνει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Στόχος μας είναι να κάνουμε μια πανστρατιά για την πρόληψη. Ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, οι θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, δεν αφορούν κόμματα και είναι κάτι που θα μπορούσαμε να έχουμε μια ευρεία συμμαχία», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.   

 

Τα κόμματα

Στη συνεδρίαση της επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα η οποία διακόπηκε με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βρεττάκος είπε ότι το νομοσχέδιο λύνει σημαντικά ζητήματα.

Σε τρία κυρίως άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας επικεντρώνεται μεγάλο μέρος της κριτικής της αντιπολίτευσης:

-το άρθρο 7 που αναφέρεται στους όρους και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ

-το άρθρο 12 που αναφέρεται στις αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών γιατρών από τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν την παραμονή στα νοσοκομεία, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

-στο άρθρο 25 για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και σε κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. 

«Βλέπουμε να έρχεται το τέταρτο νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση δεν βλέπουμε προς όφελος του λαού», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγόπουλος και κατήγγειλε ότι «δεν υπάρχουν ρυθμίσεις που να ενισχύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απεναντίας εισάγονται ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό έτι περαιτέρω». Στο πνεύμα αυτό, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε λέγοντας: «Όπως και σε όλα τα άλλα πεδία πολιτικής έτσι και στην υγεία η «νεοδεξιά» Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη επιβάλλει μια κουλτούρα άμεσων πληρωμών. Θέλεις να είσαι υγιής; Θα πληρώσεις και αυτό παρά την υπέρμετρη φορολογία, αλλά και τις υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν κάθε μήνα οι πολίτες της χώρας. Η Κυβέρνηση, νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιδιωτών της υγείας, εις βάρος των νοικοκυριών και της οικονομικής κατάστασης τους. Παγιώνει, μια κουλτούρα άμεσων πληρωμών και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της υγείας, η οποία απευθύνεται στους έχοντες και κατέχοντες».

«Θεωρείτε ως μια κανονικότητα να πληρώνουν οι ασθενείς του ΕΣΥ και από τις δύο τσέπες του παντελονιού τους και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και από την απευθείας στο γιατρό στο χειρουργείο ή στη φαρμακευτική δαπάνη, ως κυρίαρχο μέτρο αντιμετώπισης της υγείας;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «προτείνετε ένα υβριδικό σύστημα, με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε κυρίαρχο ρόλο. Έχετε χρέος, λοιπόν, απέναντι στους πολίτες της χώρας, να τους και να μας ενημερώσετε, με βάση ποια μελέτη το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μεταμορφωθεί και τι θα αλλάξει στην προσβασιμότητα των πολιτών».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι το περιεχόμενο και η κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τον τίτλο του, δηλαδή, σε διάσταση με την «ενίσχυση του ΕΣΥ», υπό το πρίσμα των αναγκών και των ασθενών και των γιατρών και νοσηλευτών. Εισάγονται όπως μέτρα αντιλαϊκά και αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, με καθοριστικό μέτρο την παντός είδους άσκηση ιδιωτικού επιχειρηματικού έργου των γιατρών των δημόσιων μονάδων υγείας. «Πρόκειται για μέτρα που συμπληρώνουν την εικόνα ενός κατ’ επίφαση δημόσιου συστήματος υγείας», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι ολοένα και μεγαλύτερο έργο του ΕΣΥ θα εξαρτάται από την άμεση πληρωμή των ασθενών.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει, με κάθε τρόπο, ότι δεν ενδιαφέρεται για την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας , παρά μόνο επιδιώκει, με μεθοδικές ενέργειες, τη συστηματική υποβάθμιση του δημοσίου τομέα υγείας, υποκαθιστώντας αυτόν με τον ιδιωτικό τομέα και ωθεί τους πολίτες στους ιδιώτες.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζκιούρ Φερχάτ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληπτική εμμονή για λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά στην υγεία. Μίλησε για διαλυτική κατάσταση στο ΕΣΥ και επισήμανε πως αντί η κυβέρνηση να επενδύσει στη στήριξη και τη στελέχωση του, νομοθετεί τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ, «χτυπάει δηλαδή απευθείας στην καρδιά του ΕΣΥ, αφού καταργεί το δομικό στοιχείο του ΕΣΥ, που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ».

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Μιχάλης Γαυγιωτάκης είπε ότι με το νομοσχέδιο αλλάζει όλη η φιλοσοφία του ΕΣΥ και δημιουργούνται ανισότητες με τελικό αποδέκτη τους ίδιους τους ασθενείς. Οδηγεί, όπως είπε, σε πλήρη υποβάθμιση τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και στην παραπέρα ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ εν μια νυχτί, αύξησε τους μισθούς των υπουργών και των υφυπουργών και των διοικητών των οργανισμών, έδωσε στο γιατρό που κάνει 24ωρο 20 ευρώ. Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» χαρακτήρισε «άθλιο» το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Γεωργία Κεφαλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ, ότι δεν δίνει λύση στην υποστέλεχωση των δημόσιων νοσοκομείων, δε δίνει λύσεις στις ελλείψεις ειδικοτήτων. «Το νομοσχέδιο δύσκολα θα δώσει τα ίδια κίνητρα στους γιατρούς της πρώτης γραμμής, με τις αμέτρητες εφημερίες, στα μεγάλα νοσοκομεία», είπε η κ. Κεφαλά και υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να αναγράφονται πιο συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των γιατρών, και ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός υπερωριών τους. Κυρίως το νομοσχέδιο επιβάλλει και άλλα έξοδα με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς, είπε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχουν περιληφθεί οι διατάξεις με τις οποίες:

- Διευρύνεται η ηλικιακή ομάδα των ωφελούμενων, από τη δράση δημόσιας υγείας «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου» συμπεριλαμβάνοντας δικαιούχους από σαράντα πέντε (45) έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, αντί για πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών που ισχύει σήμερα.

- Προβλέπεται, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», η υλοποίηση των εξής νέων δράσεων : α) «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού», και β) «Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας», οι οποίες χρηματοδοτούνται από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων δημόσιας υγείας σε δράσεις πρόληψης του προαναφερόμενου προγράμματος.

- Επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι οι εν λόγω ιατροί δύνανται, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, κατόπιν σχετικής άδειας, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επίσης καταργείται ο ισχύων σήμερα χρονικός περιορισμός για την άσκηση του εν λόγω έργου (έως δύο φορές την εβδομάδα).

- Συμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από άσκηση ιδιωτικού έργου και φορολογούνται σύμφωνα με την οριζόμενη νομοθεσία, οι αμοιβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και των πανεπιστημιακών ιατρών από τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

- Παρέχεται δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τους προσωπικούς ιατρούς.

- Οι δικαιούχοι περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ