ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Α. Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Δεν είναι θέμα παράλληλων εξαγωγών αλλά τιμών και Clawback

Α. Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Δεν είναι θέμα παράλληλων εξαγωγών αλλά τιμών και Clawback

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία κεντρική επιλογή του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων εξέφρασε ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου στην Τρίπολη κι όπου έγινε παρουσίαση των επενδύσεων 3 ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών για την δημιουργία μονάδων παραγωγής ουσιών και φαρμάκων στη βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) της πρωτεύουσας της Αρκαδίας.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας «η συζήτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα είναι μία συζήτηση που έρχεται ξανά και ξανά αν και οι ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερες από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι σχετικά ή μάλλον αρκετά λιγότερες και σίγουρα η παρουσία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας γενοσήμων έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Η Ελλάδα δεν έμεινε από φάρμακα ακόμη και στην πιο δύσκολη καμπή του Covid».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Γεωργιάδης αντέκρουσε την άποψη που έχει επικρατήσει κι έχει εκφραστεί πολλές φορές, ιδίως από την πλευρά των φαρμακοποιών, ότι για τις ελλείψεις φταίνε κατά κύριο λόγο οι παράλληλες εξαγωγές.

Αντίθετα υποστήριξε ότι «κυριότερος λόγος ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα, όσο κι εάν κάνει εντύπωση, είναι οι πολύ χαμηλές τιμές» τονίζοντας ότι «είναι τελείως λάθος η πολιτική που είχαμε στον τομέα των φθηνών φαρμάκων» απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρο Τρύφων.

Όπως εξήγησε «με την τιμολογιακή πολιτική που ασκούμε πηγαίνοντας διαρκώς σε χαμηλότερες τιμές φτάνουμε να οδηγούμε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης να πωλούνται υποχρεωτικά κάτω του κόστους».

Αυτό βέβαια οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα απόσυρσής τους από την ελληνική αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Τι καταφέρνουμε τελικά με αυτήν την πολιτική;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης για να δώσει ευθύς αμέσως απάντηση. Αυτό που καταφέρνουμε είναι να γίνεται υποκατάσταση των φαρμάκων που αποσύρονται από πολύ ακριβότερα φάρμακα και τελικά ούτε λεφτά κερδίζουμε ούτε εξασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα γι’ αυτούς φάρμακα.

Οπότε κατάληξε στο ότι η πολιτική για τα φθηνά φάρμακα αλλάζει για να μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα την ώρα που τα θέλουμε, για τον ασθενή που τα θέλουμε χωρίς να μας δεσμεύουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος.  

Το επενδυτικό clawback το οποίο αρχικά είχε χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φαίνεται πως θα είναι βασικό εργαλείο στήριξης της προσπάθειας για να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν περισσότερο η επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα μας με τον κ. Γεωργιάδη να λέει πως ως μέτρο θα επεκταθεί χρονικά και μετά το τέλος του 2025 που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτούμενο στην επόμενη, τρίτη φάση, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη τόνισε την ανάγκη ελέγχου των επιστροφών –rebate/clawback- που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος τα οποία, όπως είπε «έχουν φτάσει τελείως σε μη βιώσιμα ύψη». Μάλιστα αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες μέρες σκοπεύει να καλέσει όλη τη φαρμακοβιομηχανία – διεθνή και εγχώρια – προκειμένου να τους παρουσιάσει την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και από κοινού να εξετάσουν τι είδους επίπτωση έχουν στην αγορά τα μέτρα που λαμβάνονται.

Σε σχέση με τη νέα πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τις τιμές των φαρμάκων ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν σε σχέση με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των γενοσήμων και το όριο της αύξησης έως 3% της συμμετοχής του ασθενούς ή για την ψήφιση στη Βουλή νόμου για τη δημιουργία Επιτροπής Τιμών που θα πρέπει να δώσει έγκριση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων ή ενός φαρμάκου που δεν έχει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ.

Απέναντι σε μέσα που τον παρουσίασαν, όπως είπε, ως τον κακό ή τον δημοσιονομικά αυστηρό που δεν ενδιαφέρεται για τους ασθενείς και το μόνο που τον ενδιαφέρουν είναι οι αριθμοί του clawback και οι φαρμακοβιομηχανίες, απάντησε πως «Δεν υπάρχει τίποτα πιο λανθασμένο και πιο υποκριτικό από αυτό. Η μεγαλύτερη αγωνία μου ως Υπουργός Υγείας είναι να μπορεί να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακό του», υποστηρίζοντας πως «εάν δεν ελεγχθεί το clawback δεν θα βρίσκει ο ασθενής το φάρμακό του».

Όπως είπε «Είναι τόσο απλό. Όποιος στα αλήθεια ενδιαφέρεται να βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακό τους πρέπει να ενθαρρύνει την πολιτική ηγεσία να παίρνει μέτρα για τον έλεγχο του clawback. Γιατί; Διότι η δημιουργία των επιστροφών σε αυτό το επίπεδο που τις έχουμε σήμερα έχει κάνει μία σειρά πολυεθνικών εταιρειών να αρνούνται να φέρουν τα φάρμακά τους στην Ελλάδα, τα καινοτόμα φάρμακα εννοώ».