NEA

Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα για τη διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία μετά από αγγειοπλαστική

Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα για τη διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία μετά από αγγειοπλαστική

Η διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία μετά από αγγειοπλαστική μπορεί να είναι ξεπερασμένη, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα, την Κυριακή 7 Απριλίου και δημοσιεύθηκαν στο The Lancet

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το τρέχον πρότυπο περίθαλψης ορίζει, μετά από τοποθέτηση stent (CAS), να χορηγείται διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία με Ασπιρίνη και ticagrelor.
Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν πως είναι ασφαλές, αφού υποβληθούν σε διαδικασία διάνοιξης καρδιακής αρτηρίας με stent, οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή να λάβουν αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία για ένα χρόνο αλλά να σταματήσουν να παίρνουν ασπιρίνη μετά από ένα μήνα. Αυτό συμβούλευσαν οι ερευνητές στη μεγάλη ιατρική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Συγκεκριμένα, σε μια μεγάλη τυχαιοποιημένη δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διακοπή της ασπιρίνης και η διατήρηση των ασθενών σε αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία με ticagrelor, βελτίωσε τα αποτελέσματα μετά από διαδικασίες γνωστές ως διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) και μείωσε τη μείζονα και μικρή αιμορραγία περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με τη λήψη και των δύο φαρμάκων, που είναι το τρέχον πρωτόκολλο.

Η διακοπή της διπλής αντιαιμοπεταλιακής θεραπείας που χρησιμοποιείται για την πρόληψη θρόμβων αίματος εντός ενός έτους μετά την PCI σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή ή άλλα οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ACS) πιστευόταν προηγουμένως ότι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Gregg Stone από το Mount Sinai Health System, στη Νέα Υόρκη.

«Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει με τα σύγχρονα στεντ που χρησιμοποιούνται τώρα σε όλες τις διαδικασίες PCI», εξήγησε.

Για τη μελέτη, συνολικά 3.400 ασθενείς υψηλού κινδύνου με πρόσφατη καρδιακή προσβολή ή με πολύ υψηλό κίνδυνο για έναν έλαβαν είτε ticagrelor συν ασπιρίνη για ένα χρόνο μετά την PCI ή ticagrelor με ένα εικονικό φάρμακο που αντικαθιστά την ασπιρίνη μετά από ένα μήνα.

«Η θεραπεία αυτών των ασθενών υψηλού κινδύνου με έναν μόνο ισχυρό αναστολέα αιμοπεταλίων, όπως η τικαγρελόρη, θα βελτιώσει την πρόγνωση», δήλωσε ο Dr. Gregg Stone, ο οποίος ζήτησε αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές και την τυπική κλινική πρακτική.