NEA

Σημαντικές αυξήσεις στον τομέα της Υγείας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ - «Καλπάζουν» τα ασφάλιστρα

Σημαντικές αυξήσεις στον τομέα της Υγείας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ - «Καλπάζουν» τα ασφάλιστρα

Πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό - ο οποίος ανέρχεται στο 3,4% - κινούνται οι αυξήσεις στον τομέα της Υγείας. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την Τετάρτη τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον μήνα Μάρτιο από τα οποία προκύπτει ότι στη σύγκριση του πληθωρισμού Μαρτίου 2024 με τον Μάρτιο 2023 καταγράφηκε αύξηση 4,4% στην ομάδα Υγεία.

 

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη και η συνολική επίπτωση του κλάδου στον πληθωρισμό υπολογίζεται στο 0,3358% (Πίνακας 1)

 

photo

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στα Φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 5,5% (επίπτωση στον πληθωρισμό 0,14), οι Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 5,7% (επίπτωση 0,11) και το κόστος της Νοσοκομειακής περίθαλψης ανέβηκε κατά 3,6% (επίπτωση 0,09).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 4,4% για την Υγεία είναι το 4ο μεγαλύτερο που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ σε ένα σύνολο 12 κατηγοριών. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια (6,4%), στην Ένδυση - Υπόδηση (5,8%), και τη Διατροφή - Μη αλκοολούχα ποτά (5,3%).

Στη σύγκριση πληθωρισμού Μαρτίου 2024 με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο 2024), η αύξηση στον τομέα Υγεία περιορίζεται στο 1,3%. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στον αντίστοιχο δείκτη πριν από έναν χρόνο (σύγκριση Μαρτίου 2023 με Φεβρουάριο 2023) το ποσοστό της αύξησης ήταν μια μονάδα χαμηλότερα, στο 0,3%.

Με αυτά τα δεδομένα, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) βρίσκονται τα Τρόφιμα και συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο με 67,2% και ακολουθούν τα Ασφάλιστρα Υγείας με 14,0% ! (Πίνακας 2)

 

photo

Ο ΔΤΚ αναφέρεται στο σύνολο Χώρας και καλύπτει πληθυσμιακά τα νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων στην επικράτεια. Η συλλογή των τιμών (τιμοληψία) των ειδών του ΔΤΚ διενεργείται σε 27 πόλεις με αντιπροσωπευτικές αγορές για την κάλυψη των 13 Περιφερειών της Χώρας.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο του 2024