NEA

FOODCITYBOOST: Ενδυνάμωση των πρακτικών της ευρωπαϊκής αστικής γεωργίας

FOODCITYBOOST: Ενδυνάμωση των πρακτικών της ευρωπαϊκής αστικής γεωργίας

Η κεντρική σκέψη των μελών της πολυπληθούς ομάδας του ευρωπαϊκού έργου FOODCITYBOOST στοχεύει στο να βοηθήσει να μετατραπούν οι αστικές ζούγκλες σε καταπράσινους κόμβους παραγωγής τροφίμων, όπου στέγες, μπαλκόνια, ακόμη και κάθετοι χώροι γεμίζουν με πράσινο και φρέσκα προϊόντα.

«Αυτό είναι το μέλλον για το οποίο η FOODCITYBOOST φυτεύει σπόρους, ενώ αντιμετωπίζει τις μεγάλες σύγχρονες δυσκολίες όπως: η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας και το μεγάλο χάσμα μεταξύ αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Foodscale Hub Greece.

Το έργο, που ξεκίνησε να «τρέχει» φέτος ολοκληρώνεται το 2027, εντάσσεται στο πρόγραμμα Horizon Europe της ΕΕ, είναι ύψους 4,985,746.25 ευρώ και σε αυτό συμμετέχουν 20 εταίροι από εννέα χώρες, με συντονιστή τον Pierre Chopin από το Vrije Universiteit Amsterdam.

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έργο FOODCITYBOOST, αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, με αντικείμενο την προώθηση της αστικής γεωργίας στην Ευρώπη. Το έργο κατέκτησε ένα σημαντικό ορόσημο με την πραγματοποίηση της πρώτης φυσικής συνάντησης των εταίρων της κοινοπραξίας που το απαρτίζουν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ολλανδικό πανεπιστήμιο Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) στις αρχές του τρέχοντος μηνός. Η συνάντηση των εταίρων σηματοδότησε την έναρξη ενός συνεργατικού ταξιδιού με σκοπό να φέρει επανάσταση στην ευρωπαϊκή αστική γεωργία.

«Οι αστικοί κήποι, η γεωργία στις οροφές των κτιρίων και οι καλλιέργειες εσωτερικών χώρων με λαμπτήρες LED συνθέτουν ευέλικτα αγροτικά συστήματα που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αγροδιατροφικών συστημάτων και του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων πολιτών», επισημαίνει ο συντονιστής του έργου από το Vrije Universiteit Amsterdam, Pierre Chopin.

Προσθέτει δε ότι «τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής να τα υποστηρίξει και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους, έχουν πολλά περιθώρια αποσαφήνισης και είναι επιτακτικό να στηριχθούν» και στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «το FOODCITYBOOST στοχεύει να διερευνήσει τις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας, καθώς και των πιθανών αντικτύπων της ανάπτυξής της, σε αστικές, περιαστικές και αγροτικές περιοχές. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η αποτελούμενη από 20 εταίρους κοινοπραξία - η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πανεπιστήμια, ΜΚΟ και φορείς χάραξης πολιτικής από εννέα ευρωπαϊκές χώρες- θα συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της αστικής και περιαστικής γεωργίας για όλους τους Ευρωπαίους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ