NEA

Πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Λήθη»: Μένουν πολλά να γίνουν για τους πρώην ασθενείς με καρκίνο, λέει ο Μητσοτάκης

Πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Λήθη»: Μένουν πολλά να γίνουν για τους πρώην ασθενείς με καρκίνο, λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για 400.000 συμπολίτες μας» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υιοθέτηση από το υπουργείο Οικονομικών και τις Ασφαλιστικές εταιρείες του Κώδικα Δεοντολογίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη λήθη (Right to be forgotten – RTBF).

«Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, τόσο για τους επιζώντες από καρκίνο όσο και για τους ασθενείς με καρκίνο. Αποτελεί όμως δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας όπου κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αλληλεγγύη!» ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του για την πορεία του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη λήθη (Right to be forgotten – RTBF) των επιζώντων από καρκίνο στις συμβάσεις ζωής που συνδέονται με κάθε είδους δάνειο, ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Πρόκειται για ένα κείμενο αυτό-δέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το οποίο συν-διαμορφώθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΕΛΛΟΚ και αφορά, ειδικότερα, στην κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη στο πλαίσιο των ασφαλίσεων ζωής που συνδέονται με κάθε είδος δανείου είτε στεγαστικού είτε επαγγελματικού είτε καταναλωτικού, μέχρι του ποσού συνολικά των €300.000.

Η κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα χρησιμοποιούν το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση, μετά την παρέλευση 10 ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας και την πλήρη ίασή του από την ασθένεια. Το διάστημα αυτό μειώνεται στα 5 χρόνια, σε περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε πριν την ενηλικίωση. Στον πυρήνα του πρόκειται για δικαίωμα μη διαφοροποίησης ενός πρώην καρκινοπαθούς σε σχέση με κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου, απαλλαγμένου από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

 

Αναλυτικά ο Κώδικας Δεοντολογίας Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος  

1. Σκοπός του παρόντος Κώδικα είναι η εφαρμογή του δικαιώματος στη λήθη των επιζώντων από καρκίνο στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης υπό τους ειδικότερους όρους που ορίζονται στις διατάξεις αυτού.

2. Στο πλαίσιο του Κώδικα, το δικαίωμα στη λήθη των ως άνω προσώπων διασφαλίζει ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση προσώπου δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου. Ειδικότερα, το ιστορικό καρκίνου δεν θα συνιστά αφ εαυτού λόγο απόρριψης της αίτησης ασφάλισης ούτε επαύξησης του ασφαλίστρου και ο υποψήφιος θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε σύγκριση με πρόσωπα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.

3. Οι διατάξεις του Κώδικα εφαρμόζονται στις ασφαλίσεις ζωής, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με δάνεια που παρέχονται από δραστηριοποιούμενα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

α. οι σχετικές αιτήσεις ασφάλισης αφορούν αποκλειστικά στην κάλυψη του κινδύνου θνησιμότητας,

β. οι αιτήσεις υποβάλλονται από υποψήφια προς ασφάλιση φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι επιζώντες από καρκίνο,

γ. η αιτούμενη ασφάλιση αφορά σε κάθε είδους δανειακή σύμβαση

δ. το συνολικό ασφαλισμένο ποσό ανά αιτούντα δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, σωρευτικά για όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει το φυσικό πρόσωπο.

4. Το δικαίωμα στη λήθη εφαρμόζεται στα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση ασφάλισης, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ασφάλισης, οι αιτούντες είναι πλήρως απαλλαγμένοι από καρκίνο και δεν έχουν εμφανίσει υποτροπή ή μετάσταση, επί συνεχή περίοδο:

? δέκα (10) ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας,

? πέντε (5) ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας, στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας.

β. Η πλήρης απαλλαγή του αιτούντος από τον καρκίνο, δηλαδή η ολοκλήρωση του συνόλου των θεραπευτικών ενεργειών και μέσων που εφαρμόστηκαν (πχ χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού οστών ή όποιο άλλο εγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο) για την αντιμετώπιση του καρκίνου, γνωστοποιείται με την προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης καθώς και των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων αποτελεσμάτων εξετάσεων, από τα οποία προκύπτει η παραπάνω απαλλαγή, με την επιφύλαξη της ασφαλιστικής εταιρίας να ζητήσει τη διενέργεια πρόσθετων εξετάσεων που κρίνει απαραίτητες.

5. Το δικαίωμα στη λήθη δεν καλύπτει τυχόν επιπλοκές, παρενέργειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προέκυψαν εξαιτίας ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου και συνεχίζουν να υφίστανται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ασφάλισης.

6. Για την υπαγωγή τους στο δικαίωμα στη λήθη, οι αιτούντες, πέραν των αναφερομένων στο υπό 4(β) στοιχείων, δηλώνουν και στην προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου 2496/97 (άρθρο. 3) αίτηση ασφάλισης το ιστορικό καρκίνου.

7. Ο Κώδικας τροποποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕΕ, κάθε φορά που αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως ενδεικτικά ενόψει των εξελίξεων στη νομοθεσία, την ιατρική επιστήμη κα.

8. Οι προσχωρούσες εταιρίες-μέλη της ΕΑΕΕ αναγνωρίζουν ότι η τήρηση του Κώδικα αποτελεί δέσμευσή τους να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που απορρέουν από το κείμενό του και να ενημερώνουν προσηκόντως τους εργαζομένους, τους αντισυμβαλλόμενους και τους συνεργαζόμενους διαμεσολαβητές για το περιεχόμενό του. Στον Κώδικα δύνανται να προσχωρούν και εταιρίες που ασκούν ασφαλίσεις ζωής, μη μέλη της ΕΑΕΕ.

9. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν να εξετάζουν και να απαντούν εντός προθεσμίας πενήντα (50) ημερολογιακών ημερών κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ υπ’ αριθμ. 88/5.4.2016 σε κάθε παράπονο σχετιζόμενο με την εφαρμογή του παρόντος κειμένου. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί ο παραπονούμενος από την απάντηση της επιχείρησης, μπορεί να απευθυνθεί στους αναγνωρισμένους από την κείμενη νομοθεσία φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών.

10. Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται στις αιτήσεις ασφάλισης που θα υποβληθούν από την 26η Μαρτίου 2024 και εφεξής.

 

Οι Εταιρίες – Μέλη της ΕΑΕΕ που προσχώρησαν στον Κώδικα Δεοντολογίας είναι οι ακόλουθες:

- ALLIANZ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

- CNP ΖΩΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

- CREDIT AGRICOLE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΩΗΣ

- Α.Ε.Ε.Γ.Α. « Η ΕΘΝΙΚΗ »

- ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

- EUROLIFE FFH Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζωής

- GENERALI HELLAS A.Α.Ε.

- GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε.

- ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

- ΜΙΝΕΤΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

- NN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

- SYNDEA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ