NEA

Οι αντιδράσεις των υγειονομικών στην τροπολογία που αφορά την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Οι αντιδράσεις των υγειονομικών στην τροπολογία που αφορά την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Μέσω νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, κατατέθηκε, το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου, η τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μία τροπολογία, την οποία είχε αναγκαστεί να αποσύρει ο υπουργός Υγείας, πριν 2 εβδομάδες, μετά τις εντονότατες αντιδράσεις αντιπολίτευσης και υγειονομικών, κατατέθηκε «κρυφά», όπως τονίζουν οι υγειονομικοί, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα.

 

Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι ιδιώτες ιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.

 

Υγειονομικοί: Πλήρης άρση του διαχωρισμού ιδιωτικής και δημόσιας Υγείας 

Όπως ήταν φυσικό, εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και υγειονομικών, που κατηγορούν για σκοπιμότητα τον υπουργό Υγεία, ιδιαίτερα μετά τον τρόπο κατατέθηκε εκ νέου η τροπολογία, κρυφά, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μάλιστα, οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για πλήρη εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, βλέποντας στην κατάθεση της διάταξης την πλήρη άρση του διαχωρισμού ιδιωτικής και δημόσιας Υγείας.

 

Παπανικολάου – ΓΓ ΟΕΝΓΕ: Μία αήθης επί της ουσίας η τροπολογία  

Έτσι χαρακτηρίζει την τροπολογία ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος, μιλώντας στο DailyPharmaNews, κάνει λόγο για επανειλημμένη προσπάθεια κατάλυσης κάθε έννοιας διαβούλευσης και κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπενθυμίζοντας ότι «κατά την πρώτη απόπειρα κατάθεσης της εν λόγω τροπολογίας (και τότε είχε επιχειρήσει ο υπουργός να τη φέρει προς ψήφιση την τελευταία στιγμή υπό τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης), ο κ. Γεωργιάδης, αναγκασμένος από τον σάλο που προκλήθηκε να την αποσύρει, δήλωνε πως “δεν θέλει αντιπαραθέσεις στη Βουλή ούτε θέλει μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα”, ενώ σε 2 εβδομάδες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας περνάει κρυφά την τροπολογία (λίγο πριν το Πάσχα) σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου χωρίς καμία εκ νέου ενημέρωση».

Εγκαλεί τον κ. Γεωργιάδη ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και για τις προφάσεις του για δήθεν ικανοποίηση με την τροπολογία αιτήματος του ΠΙΣ, μία πρόφαση που δημοσίως διέψευσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στις 15 Απριλίου, κάτι που δεν φαίνεται να πτοεί τον υπουργό Υγείας.

Εξηγεί ο κ. Παπανικολάου πως στην ουσία, επιλεγμένοι ιδιώτες γιατροί, με την άδεια του διοικητή του κάθε νοσοκομείου, δηλαδή της κυβέρνησης, θα νομιμοποιούνται να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν επ΄αμοιβή ιατρικές πράξεις, χειρουργεία και λοιπά, θα χρησιμοποιούν, με ενοικίαση το προσωπικό και τις υποδομές του νοσοκομείου.

Υπογραμμίζει ότι καθώς η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο περίπου οι μισές χειρουργικές αίθουσες. «Ο στόχος της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας είναι αυτές τις αίθουσες που δεν λειτουργούν να τις νοικιάζει κάθε νοσοκομείο σε ιδιώτες χειρουργούς και να εισπράττει λεφτά. Στο ίδιο πνεύμα, που έγιναν και τα απογευματινά χειρουργεία», τονίζει ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ. Αν πραγματικά ήθελε να επανδρώσει άμεσα με ιατρικό προσωπικό τα νοσοκομεία, αφού χωρίς κίνητρα οι προκηρύξεις καθίστανται άγονες, θα μπορούσε να γίνει με ιδιώτες γιατρούς που θα αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Μία διαδικασία που υπάρχει και εφαρμόζεται πάνω από 10 έτη».

 

Πλήρης κατάλυση του δημόσιου νοσοκομείου

Τα μέτρα που ψηφίζει τώρα είναι τελείως διαφορετική κατάσταση και πρόκειται για νομιμοποίηση της κατάλυσης του δημόσιου νοσοκομείου. Έχει ήδη περάσει τη ρύθμιση για να μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές οι γιατροί του ΕΣΥ και τώρα, καταθέτει προς συζήτηση και οι ιδιώτες να μπαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο. Δεν θα είναι πλέον αυτό δημόσιο νοσοκομείο…», καταλήγει ο κ. Πάνος Παπανικολάου