NEA

Ξεκινά άμεσα το έργο για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών των νοσοκομείων

Ξεκινά άμεσα το έργο για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών των νοσοκομείων


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών των νοσοκομείων καθώς η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε τον έλεγχο των δικαιολογητικών και της οικονομικής προσφοράς που κατατέθηκε στο πλαίσιο ανοικτού διεθνή διαγωνισμού από την Κοινοπραξία Computer Team&Netcompany - Intrasoft.

Το έργο «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων – Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων υποδομών νοσοκομείων» που αναλαμβάνει η Κοινοπραξία είναι συνολικού προϋπολογισμού 55,18 εκατ. ευρώ και ο χρόνος αποπεράτωσής του ορίζεται στους 36 μήνες. H δωρεάν περίοδος εγγύησης και συντήρησης του έργου, με έναρξη την ημερομηνία οριστικής παραλαβής του, ορίζεται σε τρία έτη.  

Η κυβερνητική απόφαση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ελήφθη πριν δύο χρόνια, λόγω της απουσίας διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων στις υπηρεσίες υγείας και τις νοσοκομειακές μονάδες που περιέχουν τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών. Ακόμα και σήμερα, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, τα συστήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και σε πολλές περιπτώσεις, η ποιότητά τους δεν επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση τους από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Σχετικά με την Αναβάθμιση Ψηφιακών Υποδομών στα Νοσοκομεία, στόχος του έργου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών και η μετατροπή των νοσοκομειακών μονάδων του σε ένα σύγχρονο και «έξυπνο» περιβάλλον εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν σε λογισμικά εφαρμογών για α) την κάλυψη εθνικού επιπέδου αναφοράς ψηφιακής ετοιμότητας (NationalDigitalReadinessBaseline) και β) την υλοποίηση/προμήθεια λοιπών λογισμικών εφαρμογών για τις ανάγκες των μονάδων υγείας

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών προβλέπονται παρεμβάσεις για: α) δικτυακές και υπολογιστικές υποδομές, β) υποδομές ασφάλειας συστημάτων και δεδομένων, γ) εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής ενσύρματων δικτύων (LAN), δ) ασύρματα δίκτυο δεδομένων (WLAN), ε) συστήματα ενοποιημένης IP επικοινωνίας και στ) τυποποιημένα λογισμικά υποδομών.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία είναι, από τις κεντρικές δεσμεύσεις της πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές με τις παραπάνω ψηφιακές παρεμβάσεις θα επιτευχθεί ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μείωση της γραφειοκρατίας με αυτοματοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών, εξοικονόμηση πόρων και θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες νοσηλείας και θεραπείας μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης δεδομένων των ασθενών από πολλαπλά επίπεδα του συστήματος υγείας.