ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

FIP: Εμπόδιο για τους φαρμακοποιούς να θεωρούνται τα φαρμακεία εμπορικές επιχειρήσεις κι όχι χώροι ΠΦΥ

FIP: Εμπόδιο για τους φαρμακοποιούς να θεωρούνται τα φαρμακεία εμπορικές επιχειρήσεις κι όχι χώροι ΠΦΥ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το «Think Health, Think Pharmacy» (Σκέψου Υγεία, σκέψου Φαρμακείο) είναι μια νέα παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες (συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου) η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) προκειμένου να αυξήσει την ενημέρωση και να περάσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι τα φαρμακεία αποτελούν χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι φαρμακοποιοί είναι επαγγελματίες υγείας.

Όπως τονίζει η FIP εξηγώντας ουσιαστικά το λόγο που προβαίνει σε αυτήν την εκστρατεία «παρά τις σημαντικές και πρόσφατες εξελίξεις στη φαρμακευτική πρακτική, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται τα φαρμακεία ως εμπορικές επιχειρήσεις και όχι ως χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που αποτελεί εμπόδιο για τους φαρμακοποιούς να παρέχουν τις υπηρεσίες που είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν και που τα συστήματα υγείας και οι κοινότητές μας χρειάζονται απεγνωσμένα».

«Το επάγγελμά μας απέδειξε την ικανότητά του και την αφοσίωσή του στην υγεία των πολιτών στις κοινότητες μέσα στις οποίες λειτουργούν τα φαρμακεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τώρα είναι η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση για περισσότερη επαγγελματική αναγνώριση και πρόσθετες υπηρεσίες φαρμακείου που άπτονται του επαγγέλματος. Αυτή η εκστρατεία είναι μια σημαντική στρατηγική για την υποστήριξη των μελών μας και του ευρύτερου επαγγέλματος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της FIP, Paul Sinclair.

Η εκστρατεία «Think Health, Think Pharmacy» της FIP θα είναι μια μακροχρόνια εκστρατεία, που θα υποστηρίζεται μέσω τακτικών εκδόσεων νέου υλικού που αφορούν την εκστρατεία και άλλων δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για μία συστηματική προσπάθεια που απευθύνεται όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής υγείας των κρατών για τους οποίους, παρά τις πολλές προόδους στην πρακτική της φαρμακευτικής, τα φαρμακεία εξακολουθούν να θεωρούνται εμπορικές επιχειρήσεις και όχι ως τόποι παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Η FIP υπενθυμίζει ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι το κλειδί για την επίτευξη «υγείας για όλους» και ότι το 2018, μέσω της Διακήρυξης της Αστάνα, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν εκ νέου να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως τρόπο επίτευξης καθολικής κάλυψης υγείας, με την ίδια να συμμετέχει σε αυτήν την Παγκόσμια Διάσκεψη και να υπογράφει τη διακήρυξη.

Έκτοτε, η ομοσπονδία εργάστηκε για να ενισχύσει τη συμβολή των φαρμακείων και τον αντίκτυπό τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η FIP «γνωρίζουμε ότι οι φαρμακοποιοί διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και πιστεύουμε ότι είναι οι πιο προσβάσιμοι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω του φαρμακευτικού επαγγέλματος θα σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προς τον στόχο 3 της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Καλή υγεία και ευημερία για όλους)».

Και συνεχίζει: «Ορισμένοι σημαντικοί φορείς για την παγκόσμια υγεία αναγνωρίζουν επί του παρόντος τους φαρμακοποιούς ως επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας, πέρα από την προμήθεια φαρμάκων και τις συμβουλές υγείας, παρέχονται στα φαρμακεία. Ωστόσο, το επάγγελμα του φαρμακοποιού χρειάζεται καθολική αναγνώριση της μοναδικής του θέσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θέλουμε όλοι να σκέφτονται το φαρμακείο όταν σκέφτονται την υγεία τους. Χρειαζόμαστε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σκέφτονται την παγκόσμια κάλυψη σε φαρμακεία όταν σκέφτονται την καθολική κάλυψη υγείας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προωθήσουμε την επαγγελματική μας ταυτότητα, η οποία θα διευκολύνει περισσότερες υπηρεσίες φαρμακείου με απτά οφέλη για τις κοινότητές μας».

Η FIP διαθέτει ήδη κάποιο υλικό (δες εδώ) προκειμένου να προωθήσει την εκστρατεία της. Σε φυλλάδιο με το οποίο επικοινωνείται ότι οι φαρμακοποιοί είναι επαγγελματίες υγείας σημειώνεται ότι ήδη θα κληθεί η παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει έλλειμμα 10 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας έως το 2030 με ορισμένες χώρες να έχουν ήδη εισαγάγει αλλαγές διευρύνοντας τον ρόλο των φαρμακοποιών. στο εν λόγω φυλλάδιο δίνεται έμφαση στο να προβληθούν ως στοιχεία η συμβολή των φαρμακοποιών στην πανδημία, οι πολύχρονες σπουδές τους και οι κατοχυρωμένες σε διάφορες χώρες ήδη παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες μεταξύ των οποίων η συνταγογράφηση, η διενέργεια τεστ, η διακοπή καπνίσματος, η συμβολή τους στην αναπαραγωγική υγεία.    

Μάλιστα τους επόμενους μήνες, αναφέρει ότι θα διαθέσει αυξημένους πόρους για την υποστήριξη των έξι κύριων μηνυμάτων της καμπάνιας τα οποία είναι τα εξής:

  • Οι φαρμακοποιοί είναι επαγγελματίες υγείας.
  • Οι φαρμακοποιοί είναι οι πιο προσιτοί πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Οι φαρμακοποιοί παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας.
  • Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη του κοινού στους φαρμακοποιούς.
  • Το επάγγελμα του φαρμακοποιού απέδειξε την αξία του για τα συστήματα υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και συνεχίζει να το κάνει.
  • Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη κάνει αλλαγές για να διευκολύνουν την επέκταση των υπηρεσιών φαρμακείου και την καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, και άλλες θα πρέπει επίσης να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.