ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προς επίλυση το θέμα με τις κάρτες ΕΚΑΑ που έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς φαρμακοποιούς

Προς επίλυση το θέμα με τις κάρτες ΕΚΑΑ που έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχώρησε στην ενημέρωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλης της χώρας σχετικά με τις συμπληρωματικές οδηγίες και τις τεχνικές προδιαγραφές που η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε συνεργασία με την εταιρεία μηχανογράφησης του Οργανισμού έχουν στείλει προς τις εταιρείες προγραμμάτων φαρμακείων για τις απαιτούμενες νέες προδιαγραφές που πρέπει να φέρει το επισυναπτόμενο κατά την εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό αρχείο της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) προκειμένου να πάψουν προβλήματα που καθυστερούσαν τον Διοικητικό – Οικονομικό έλεγχο των φαρμακείων και επομένως και την πληρωμή των φαρμακοποιών για τις εκτελεσμένες από αυτούς συνταγές.

Συγκεκριμένα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες κατά τον Διοικητικό έλεγχο συνταγών Ευρωπαίων πολιτών, ζητείται εκ νέου η υποβολή αντίγραφου των καρτών ΕΚΑΑ από το φαρμακοποιό.

Έτσι ενόψει της υποβολής από τους φαρμακοποιούς των συνταγών μηνός Μαΐου με δεδομένο ότι είχαν αναφερθεί προβλήματα αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων των καρτών ΕΚΑΑ στάλθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες που βάσει των απαιτούμενων νέων προδιαγραφών που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει ο φαρμακοποιός να γνωρίζει ότι κάθε αρχείο PDF που επισυνάπτεται με την κάρτα ΕΚΑΑ:

  • Θα πρέπει να περιέχει την εικόνα της κάρτας ΕΚΑΑ (εμπρόσθια και οπίσθια όψη) και όχι κενές/λευκές σελίδες.
  • Θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 10ΜΒ.
  • Δεν θα πρέπει να έχει περιορισμούς στην επεξεργασία του. («για παράδειγμα, στις ιδιότητες του αρχείου δεν θα πρέπει να έχει τεθεί Password security, ούτε να απαγορεύεται η αντιγραφή του περιεχομένου του, ούτε η εξαγωγή σελίδων από αυτό»)

Στην ενημέρωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει ότι σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΠΥΥ «Αναμένεται η πλήρης προσαρμογή των εταιρειών κατασκευής λογισμικού φαρμακείων στις ως άνω προδιαγραφές, προκειμένου να μην επαναληφθούν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Περιφερειακές Διευθύνσεις αδυνατούσαν να ανακτήσουν το επισυναπτόμενο αρχείο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο Διοικητικός – Οικονομικός έλεγχος των φαρμακείων».

O Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κατσαράκης μιλώντας στο DailyPharmaNews αναφέρει ότι υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρίας των φαρμακοποιών που έπρεπε να υποβάλλουν εκ νέου την επισύναψη του ηλεκτρονικού αρχείου της κάρτας ΕΚΑΑ λόγω της αδυναμίας των υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ να ανακτήσουν το αρχείο αυτό.  Το Help Desk του ΠΦΣ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις σε Περιφερειακές Διευθύνσεις που δηλώθηκε πρόβλημα προδιαγραφών του αρχείου με αποτέλεσμα να μη μπορεί αυτό να ανακτηθεί, να μη βλέπει τίποτα ο διενεργών τον έλεγχο της συνταγής της κάρτας ΕΚΑΑ, οπότε ο φαρμακοποιός στην πράξη ταλαιπωρείτο γιατί έπρεπε να ξαναβρεί το αρχείο και να το επισυνάψει εκ νέου προκειμένου να αποφύγει την περικοπή της εκτελούμενης συνταγής.   

Θεωρητικά το πρόβλημα φάνηκε να είναι λυμένο αλλά στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις η επικοινωνία και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων των φαρμακείων με εκείνο της ΚΜΕΣ δεν μπορούσε να επικοινωνήσει στο 100% με αποτέλεσμα να υπάρχουν αστοχίες. Ο ΠΦΣ από τον Απρίλιο παρενέβη για την ανάδειξη του θέματος και της αντιμετώπισής του, εφόσον διαπιστώθηκε η τεχνικής φύσεως αιτία του.

Ο κ. Κατσαράκης εκτιμά ότι με τις νέες οδηγίες και προδιαγραφές για τις συνταγές Μαΐου για τις οποίες θα ανοίξει η ΚΜΕΣ 1η Ιουνίου, δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα με επισυναπτόμενα αρχεία της κάρτας ΕΚΑΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), είναι μια δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία και επείγοντα περιστατικά κατά την προσωρινή διαμονή του ασφαλισμένου σε μια από τις χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι η ύπαρξη ενεργής  ασφαλιστικής ικανότητας.

Πρόσφατα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μπήκε στη διαδικασία να διευκολύνει το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας με έναν πλήρη οδηγό με όλες εκείνες τις πληροφορίες που πρέπει να διαθέτει ο κάθε φαρμακοποιός προκειμένου να μπορέσει να εκτελέσει στο φαρμακείο του μία ιατρική συνταγή από πολίτη προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιστοσελίδα https://www.ncpehealth.gr είναι η βασική πηγή της οποιαδήποτε πληροφορίας θα χρειαστεί ένας φαρμακοποιός προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον προερχόμενο από μία άλλη χώρα πολίτη.