NEA

Εφαρμογές DNA Tests στην Πρόληψη Καρδιαγγειακών Παθήσεων και την Εξατομικευμένη Διατροφή

Εφαρμογές DNA Tests στην Πρόληψη Καρδιαγγειακών Παθήσεων και την Εξατομικευμένη Διατροφή

Μέχρι σήμερα, η εκτίμηση του ρίσκου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου υποεκτιμάται. Ωστόσο, με τη βοήθεια της Ιατρικής Ακρίβειας, με τη χρήση των DNA τεστ, οι γιατροί μπορούν σήμερα να οδηγηθούν σε πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών.

 

Εφαρμογές DNA Tests στην Πρόληψη Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Εξατομικευμένη Διατροφή

Με τον υπολογισμό του πολυγονιδιακού ρίσκου (Polygenic Risk Score) και του προσαρμοσμένου πολυγονιδιακού ρίσκου (Adjusted Polygenic Score) με ένα απλό DNA τεστ με σάλιο, οι γιατροί μπορούν να συνυπολογίσουν το φαινοτυπικό και το γενετικό ρίσκο ενός ατόμου. Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη υιοθέτηση της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για την πρόληψη κοινών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Καρδιολόγος, Δρ. Μανώλης Καλλίστρατος, κατά τη διάρκεια του δορυφορικού συμποσίου «Ιατρική Ακρίβειας & Medical Genomics», στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής (ΕΚΟΓΙ), που  πραγματοποιήθηκε στις 13-15 Ιουνίου 2024, στη Σύρο. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 ιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (παθολόγοι, γενικοί ιατροί, οικογενειακοί ιατροί κ.λπ.). Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση σχετικά με τα τελευταία δεδομένα στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και των προβλημάτων δημόσιας υγείας.

 

Γενετικά δεδομένα στη διατροφή και οι συστάσεις πιστοποιημένων DNA Tests

Η διαιτολόγος-γενετίστρια Άντζυ Καπέλλου, Nutrition & Genetics Specialist, στο ίδιο συμπόσιο αναφέρθηκε στη δυνατότητα που προσφέρουν τα πιστοποιημένα DNA τεστ για την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων και επιλογών τροφών βάσει γενετικών δεδομένων. Αυτό οδηγεί σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του βάρους.

 

Ιβουπροφαίνη: Κλειδί για την Αποτελεσματική Διαχείριση Πόνου και Φλεγμονών

Ένα άλλο βασικό συμπέρασμα αφορούσε τη διαχείριση του πόνου και των φλεγμονών, που  είναι κρίσιμη για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) να αποτελούν βασικά εργαλεία. Η ιβουπροφαίνη είναι η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής, όπως ανέφεραν οι ειδικοί. (Για ασφαλή χρήση, η ιβουπροφαίνη πρέπει να λαμβάνεται στη χαμηλότερη δυνατή δόση που είναι 1200 mg ημερησίως δηλαδή 400 mg X 3 φορές την ημέρα). Ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη χρήση, ενώ η νεφρική λειτουργία πρέπει να παρακολουθείται τακτικά. Η ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών ΜΣΑΦ πρέπει να αποφεύγεται. Συνολικά, η ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση του πόνου και των φλεγμονών τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής, Δρ. Στάθης Σκληρός.

Ο Καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας, Δρ. Αθανάσιος Ράπτης, αναφέρθηκε στη διαχείριση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Το συνέδριο αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για την ιατρική κοινότητα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και θεμάτων δημόσιας υγείας, τονίζοντας τη σημασία της εξατομικευμένης ιατρικής μέσω της χρήσης γενετικών τεστ.