NEA

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ένστολοι που υπηρετούν σαν διασώστες ΕΚΑΒ στα νησιά στοιχίζουν περισσότερο από τους γιατρούς!

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ένστολοι που υπηρετούν σαν διασώστες ΕΚΑΒ στα νησιά στοιχίζουν περισσότερο από τους γιατρούς!

Πολλές φορές, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην κάλυψη πολλών περιοχών της χώρας με ΕΚΑΒ, από μετακινήσεις ένστολων στα Κέντρα Υγείας, που κάνουν τους διασώστες χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Σήμερα, όμως, με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την έκπληξη και την έντονη δυσαρέσκειά της για το υψηλό κόστος της μετακίνησης των ένστολών που ξεπερνά κατά πολύ το κόστος διορισμού υγειονομικών υπαλλήλων και θέτει εύλογα ερωτήματα για τη συνεχιζόμενη αυτή πρακτική. 

«Οι ένστολοι που μετακινούνται στα Κέντρα Υγείας είναι άσχετοι με τις διακομιδές και με εκπαίδευση λίγων ωρών ή μίας ημέρας αναλαμβάνουν τη διακομιδή εκτάκτων περιστατικών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους διακομιζόμενους ασθενείς. Ταυτόχρονα, το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές συνοδεία ένστολου είναι εκτεθειμένο σε ποινικά αδικήματα σε περίπτωση κατάληξης του διακομιζόμενου ασθενή», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και εξηγεί:

«Με βάσει τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, μπορεί ως πλήρωμα ασθενοφόρου σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών να είναι ένας ένστολος και ένας υγειονομικός οποιασδήποτε ειδικότητας άσχετοι και οι δύο με την ειδικότητα του διασώστη.

Αυτό όμως  που διαπιστώνει κανείς ανοίγοντας τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μας ξεπερνάει...

Το κόστος μετακίνησης ενός ένστολου σε Κέντρο Υγείας για να κάνει τον διασώστη ξεπερνάει κατά πολύ την πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού ή δύο μόνιμων διασωστών για να καλυφθούν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας! 

Ένας ένστολος που μετακινείται σε Κέντρο Υγείας ως διασώστης για ένα μήνα λαμβάνει το μισθό του, καθώς επίσης  επίδομα 700 ευρώ από τον στρατό. Επίσης, από την Υγειονομική Περιφέρεια λαμβάνει τα έξοδα ενοικίασης ξενοδοχείου που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως.  Από ό,τι μας πληροφορούν οι συνάδελφοι που εργάζονται στις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ένστολους να μετακινηθούν ως πληρώματα ασθενοφόρου.

Για αυτό, κάθε μήνα αλλάζουν. Αυτό είναι κακό για εμάς γιατί μέχρι να μάθουν κάτι από διάσωση φεύγουν.

Γιατί να μην δίνουμε αυτά τα χρήματα ως κίνητρα για πρόσληψη στα νησιά μας σε νέους   γιατρούς, νοσηλευτές, πραγματικούς διασώστες;», θέτει το ερώτημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει:

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, έχουμε στη διάθεσή μας εντάλματα πληρωμής και 4.000 ευρώ, για ένστολους από την Υγειονομική Περιφέρεια για ένα μήνα διαμονής σε ξενοδοχείο...».