ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σχεδιασμοί για κοινοτικά φαρμακεία χωρίς φαρμακοποιούς

Σχεδιασμοί για κοινοτικά φαρμακεία χωρίς φαρμακοποιούς

Οι φαρμακοποιοί στη Φρανκφούρτη διαμαρτύρονται έντονα για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας της Γερμανίας. Βλέπουν ότι το επάγγελμά τους και η ποιότητα της φροντίδας των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του φαρμακείου, εκατοντάδες φαρμακοποιοί στη Φρανκφούρτη πραγματοποίησαν πορεία στην Opernplatz, την κεντρική πλατεία της πόλης. Με σειρήνες, τύμπανα και αφίσες, διαδήλωσαν δυναμικά ενάντια στα σχέδια του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Karl Lauterbach. «Τα σώζουμε στην κυριολεξία αυτή τη στιγμή», είπε ένας φαρμακοποιός από το Ντάρμσταντ την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων την Πέμπτη 27 Ιουνίου καθώς τα φαρμακεία της Έσσης παρέμειναν κλειστά για δύο ημέρες (27 και 28 Ιουνίου) με την δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων να γίνεται μόνο μέσω υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε η τοπική ένωση φαρμακοποιών.

Στο συλλαλητήριο ήθελαν να συμμετάσχουν και πολιτικοί από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), τους Πράσινους και το Κόμμα των Φιλελεύθερων (FDP), δηλαδή τα κόμματα που αποτελούν τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. Η κύρια κριτική από πλευράς των φαρμακοποιών επικεντρώνεται στη σχεδιαζόμενη δημιουργία «Ψευτοφαρμακείων» χωρίς την παρουσία φαρμακοποιών. «Οι συνάδελφοι ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχαν κάνει τα πάντα για τη φροντίδα των πελατών τους, και το "ευχαριστώ" γι’ αυτό είναι ότι υποτίθεται ότι θα καταργηθούμε», είπε ένας φαρμακοποιός από το Mörfelden-Walldorf που συμμετείχε στη πορεία διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, καταμετρήθηκαν 700 συμμετέχοντες. Όλα κύλησαν ειρηνικά.

Για να διατηρήσει το δίκτυο ανεφοδιασμού των ασθενών, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, ο Lauterbach θέλει να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τα υποκαταστήματα, τις ώρες λειτουργίας και την παρουσία φαρμακοποιών. Αυτά προβλέπονται σε γενικές γραμμές σε νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο. Το «Τηλεφαρμακείο» πρόκειται να επεκταθεί μέσω βιντεο-συνδέσεων.

Έτσι, ένα φαρμακείο μπορεί να ανοίξει ακόμα κι αν ο φαρμακοποιός δεν είναι φυσικά παρών, αλλά βρίσκεται σε άλλο φαρμακείο του δικτύου και μπορεί να παρέχει ψηφιακές συμβουλές, όταν χρειάζεται. Η διεύθυνση του φαρμακείου πρέπει, ωστόσο, να είναι προσωπικά παρούσα για τουλάχιστον οκτώ ώρες την εβδομάδα.

«Το προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας (BMG) είναι μια γενική επίθεση σε ολόκληρο το επάγγελμά μας, τις φαρμακευτικές μας ικανότητες και τη φροντίδα των φαρμακείων της γειτονιάς που παρέχονται από τα φαρμακεία επί τόπου», δήλωσε ο Holger Seyfarth, Πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοποιών της Έσσης (HAV). Ο υπουργός Lauterbach δεν εστιάζει στην ασφάλεια των φαρμάκων ή στη φροντίδα της γειτονιάς για τους ανθρώπους.

Oι φαρμακοποιοί αισθάνονται υποτιμημένοι μετά τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα δίκτυα προμήθειας και να διασφαλιστεί η συνεχής φροντίδα, το σχέδιο νόμου του Lauterbach περιλαμβάνει την επέκταση της χρήσης του «Telepharmacy» μέσω συνδέσεων βίντεο, επιτρέποντας στα φαρμακεία στη Φρανκφούρτη και όχι μόνο να λειτουργούν ψηφιακά.