NEA

Bloode: Αναγκαία η εθελοντική αιμοδοσία και το καλοκαίρι

Bloode: Αναγκαία η εθελοντική αιμοδοσία και το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι οι ανάγκες σε αίμα παραμένουν οι ίδιες και η συνέχεια της εθελοντικής προσφοράς είναι πάντα πολύτιμη και σώζει ζωές.

Η εθελοντική αιμοδοσία καλύπτει μόλις το 65% των αναγκών σε αίμα στην Ελλάδα. Ένα ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο μικρό, τους μήνες του καλοκαιριού.

Η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Bloode, η οποία με τις δράσεις της συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών για αίμα και την καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης στην Ελλάδα, εξηγεί για ποιους λόγους η αιμοδοσία είναι εξαιρετικά σημαντική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το σύστημα υγείας και τις ανάγκες των ασθενών που νοσηλεύονται και χρειάζονται αίμα για να επιβιώσουν.

Η αφόρητη ζέστη και ιδιαίτερα ο καύσωνας, οι προγραμματισμένες αποδράσεις εκτός της πόλης και οι καλοκαιρινές διακοπές οδηγούν κάθε χρόνο σε μείωση των αιμοδοσιών και τελικά, σε ανησυχητική μείωση αποθεμάτων αίματος και παραγώγων του αίματος, καθιστώντας την ανάγκη για αιμοδοσία πιο επιτακτική ώστε να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Για οποιονδήποτε σκέφτεται να δώσει αίμα για πρώτη φορά αίμα, ο ελεύθερος χρόνος του καλοκαιριού μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να ενημερωθεί σωστά και να επισκεφθεί το πλησιέστερο σημείο αιμοδοσίας.

 

Πού μπορώ να δώσω αίμα το καλοκαίρι

Οι αιμοδοσίες των δημοσίων νοσοκομείων λειτουργούν κανονικά και τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να δώσετε αίμα στις αιμοδοσίες των αστικών κέντρων που λειτουργούν κυρίως καθημερινές πρωινές ώρες και νωρίς το απόγευμα.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας.

 

Η κατάλληλη προετοιμασία για αιμοδοσία τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες

-Να έχετε πιει αρκετό νερό και υγρά πριν δώσετε αίμα αλλά και την υπόλοιπη ημέρα μετά την αιμοδοσία.

-Να αυξήσετε την πρόσληψη αλατιού στο φαγητό σας τη μέρα πριν και μετά την αιμοδοσία.

- Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και την θάλασσα την ημέρα της αιμοδοσίας και παραμείνετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

-Αποφύγετε την έντονη γυμναστική και την πολύωρη ορθοστασία την ημέρα της αιμοδοσίας.

 

Σχετικά με την πρωτοβουλία Bloode

Το Bloode είναι μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών για αίμα και την καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης στην Ελλάδα. Από την ίδρυση της πρωτοβουλίας το 2015 μέχρι και σήμερα, το Bloode έχει διοργανώσει περισσότερες από 135 αιμοδοσίες καθώς έχει βοηθήσει, κατά προσέγγιση, 200.000 ασθενείς στην εύρεση εθελοντών αιμοδοτών.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα bloode.org μπορεί κάθε πολίτης να απευθύνει έκκληση για αίμα καθώς και να βρει όλες τις πληροφορίες για την αιμοδοσία, τη δωρεά αιμοπεταλίων και μυελού των οστών.