NEA

Η σεμαγλουτίδη δείχνει αποτελεσματικότητα έναντι της λιποϋπερτροφίας που σχετίζεται με τον HIV

Η σεμαγλουτίδη δείχνει αποτελεσματικότητα έναντι της λιποϋπερτροφίας που σχετίζεται με τον HIV

Το δραστικό συστατικό των δημοφιλών ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους (Wegovy – Ozempic), η σεμαγλουτίδη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία των μη φυσιολογικών συγκεντρώσεων λίπους (lipo hypertrophy), που συχνά συνδέονται με τη μόλυνση με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Να αναφέρουμε εδώ πως ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Συνεπώς, ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV ενδέχεται να αναπτύξει σοβαρές λοιμώξεις, τις οποίες ένα υγιές άτομο μπορεί φυσιολογικά να αντιμετωπίσει. Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και αναπτύσσουν ασθένειες λόγω της βλάβης που προκαλεί ο ιός στον οργανισμό θεωρείται ότι πάσχουν από το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS).

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις διαβητικών ασθενών, η εκδήλωση λιποϋπερτροφίας τοπικά (πάχυνση του υποδόριου ιστού) είναι αποτέλεσμα της συχνής χορήγησης ινσουλίνης στο ίδιο σημείο ή της χρήσης παλαιότερων τύπων ινσουλίνης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οφείλεται και στην επαναχρησιμοποίηση των ίδιων βελονών. Αυτή η κατάσταση δεν αφορά τη λιποϋπερτροφία που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη.

Η λιποϋπερτροφία που σχετίζεται με τον HIV, η οποία χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική συσσώρευση κοιλιακού σπλαχνικού λιπώδους ιστού, παραμένει προβληματική σε άτομα με HIV. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι η λιποϋπερτροφία που σχετίζεται με τον HIV ενέχει σημαντικό κίνδυνο καρδιομεταβολικής συννοσηρότητας, αλλά και διαβήτη και άλλων μεταβολικών παθήσεων.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της δοκιμής ήταν να διερευνήσει τις επιδράσεις του αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1, της σεμαγλουτίδης, στον λιπώδη ιστό στη λιποϋπερτροφία που σχετίζεται με τον HIV.

Στη μεσαίου σταδίου δοκιμή, 108 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς με λιποϋπερτροφία σχετιζόμενη με τον HIV αλλά χωρίς διαβήτη έλαβαν τυχαιοποιημένα ενέσεις σεμαγλουτίδης ή εικονικό φάρμακο μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές ανέφεραν στο The Lancet Diabetes (δημοσίευση της μελέτης με τίτλο: “Once-weekly semaglutide in people with HIV-associated lipohypertrophy”) ότι μετά από 32 εβδομάδες, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με σεμαγλουτίδη «έδειξαν ουσιαστικές μειώσεις» στις μη φυσιολογικές εναποθέσεις λίπους.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ως επί το πλείστον ήπιες, μόνο δύο ασθενείς που έπαιρναν σεμαγλουτίδη ανέπτυξαν επιπλοκές στη χοληδόχο κύστη που μπορεί να σχετίζονται με το φάρμακο.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως απαιτούνται πρόσθετες δοκιμές σε μελέτες που να χρησιμοποιούν υψηλότερες δόσεις φαρμάκου και μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας για να μελετηθούν τυχόν παρενέργειες του φαρμάκου.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με την έκθεση ανέφερε ότι «η σεμαγλουτίδη έχει τη δυνατότητα να είναι ένα σημαντικό φάρμακο για τη θεραπεία της λιποϋπερτροφίας που σχετίζεται με τον HIV».