ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΗΠΑ: Η μείωση των πτυχιούχων φαρμακοποιών και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού

ΗΠΑ: Η μείωση των πτυχιούχων φαρμακοποιών και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις της σημαντικής μείωσης του αριθμού των αποφοίτων φαρμακοποιών, πρόβλημα που εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της παροχής φαρμακευτικών υπηρεσιών από τα φαρμακεία.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια αξιοσημείωτη μείωση —σχεδόν 10% λιγότερο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κολλεγίων Φαρμακευτικής (American Association of Colleges of Pharmacy - AACP)— του ποσοστού αποφοίτησης φοιτητών φαρμακευτικής στις ΗΠΑ. Η AACP διαπίστωσε επίσης ότι αυτοί που επιθυμούν να εγγραφούν σε  σχολές φαρμακευτικής μειώθηκαν κατά σχεδόν 60% την τελευταία δεκαετία. Αυτή η τάση ώθησε τους ενδιαφερόμενους να εξετάσουν προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στη φροντίδα των ασθενών και την πρόσβασή τους σε βασικές φαρμακοθεραπείες.

Η μείωση του αριθμού των αποφοίτων φαρμακευτικής έχει γίνει αξιοσημείωτος λόγος ανησυχίας στον τομέα της υγείας. Αυτή η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις προτιμήσεις σταδιοδρομίας μεταξύ των υποψήφιων φοιτητών, της επικρατούσας αντίληψης ότι οι φαρμακοποιοί ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν επαγγελματική εξουθένωση (burnout) και οικονομικών περιορισμών που συνδέονται με την παρακολούθηση της φαρμακευτικής εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια, η ροή των ειδικευμένων φαρμακοποιών που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη συρρίκνωση.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης των αποφοίτων φαρμακευτικής απαιτεί περισσότερα μέτρα από το να ενισχυθεί απλώς ο αριθμός των εγγραφών στις φαρμακευτικές σχολές. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον πυρήνα του.

Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς υποψήφιους πτυχιούχους. Απαιτεί ολοκληρωμένες στρατηγικές που να αγκαλιάζουν καινοτόμες λύσεις όπως ο αυτοματισμός που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτοματοποιώντας την κουραστική διοικητική εργασία που συχνά οδηγεί σε εξάντληση και μειώνει το χρόνο που μπορεί να αφιερωθεί για τη φροντίδα των ασθενών, αυτές οι λύσεις αντιμετωπίζουν τις επικρατούσες μέχρι σήμερα χειρωνακτικές και διοικητικές εργασίες. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά την εργασία του φαρμακοποιού πιο ελκυστική, επιτρέποντας στην  ομάδα του φαρμακείου να επικεντρωθεί περισσότερο στη φροντίδα των ασθενών, έναν πρωταρχικό λόγο που οι άνθρωποι προσελκύονται από το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

 

Καινοτόμες Λύσεις

Υπάρχει μία ποικιλία μη κλινικών εργασιών έντασης εργασίας που κυμαίνονται από την εισαγωγή και τον έλεγχο των τυποποιημένων εγγράφων τα οποία αφορούν τις διαδικασίες σ’ ένα φαρμακείο έως τη διαχείριση των χρημάτων που μπαίνουν στο φαρμακείο, τις πληρωμές, τη διαχείριση αποθεμάτων. Πρόκειται για υποχρεώσεις που αγγίζουν κάθε πτυχή της καθημερινής εργασίας του φαρμακοποιού, συχνά πολύπλοκες, με ακατάστατα δεδομένα που ένα απλό λογισμικό αυτοματισμού δυσκολεύεται να χειριστεί. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μια λύση με τον εξορθολογισμό της σύνθετης λήψης αποφάσεων και των διαφορετικών διαδικασιών δεδομένων, επιτρέποντάς στον φαρμακοποιό να ενεργεί αποτελεσματικά σε αυτές τις περίπλοκες ροές εργασίας.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ομάδες φαρμακείων μπορούν να εξορθολογίσουν τις ροές των εργασιών, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το φόρτο εργασίας. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την ελκυστικότητα του επαγγέλματος που με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά των ατόμων που θέλουν να μπουν και να αποφοιτήσουν από τις σχολές φαρμακευτικής, αλλά επίσης βοηθά άμεσα στην ανακούφιση της επαγγελματικής εξουθένωσης που επιδεινώνεται από τα χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης σπάζοντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Και πέρα από την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε απαραίτητο εργατικό δυναμικό που μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε επισπεύδονται από τη μείωση των ποσοστών αποφοίτησης από τις φαρμακευτικές σχολές, αυτές οι τεχνολογίες αναπόφευκτα καταλήγουν επίσης να επαναπροσδιορίζουν το ταξίδι των ασθενών κάνοντας το καλύτερο. Δεδομένης της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης να αναπαράγει περίπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, είναι εύκολα να οραματιστεί κάποιος ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη εξάγει πληροφορίες από χειρόγραφες σημειώσεις που περιέχουν ζωτικής σημασίας δεδομένα φαρμακευτικής αγωγής ασθενών, μία εργασία που, πριν από τις καινοτομίες στην οπτική αναγνώριση χαρακτήρων και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, έπρεπε να ολοκληρωθεί από έναν άνθρωπο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται η μηχανική μάθηση για την ανάλυση αυτών των δεδομένων που συλλέγονται από διαφορετικές επί του παρόντος πηγές δεδομένων, προβλέποντας προληπτικά πιθανά προβλήματα και αποτρέποντας ανθρώπινα λάθη.

Ως αποτέλεσμα, οι φαρμακοποιοί ειδοποιούνται για προληπτική παρέμβαση στο ακριβές βήμα/σημείο της ροής εργασίας που απαιτείται να συμβάλλουν. Με την αυτοματοποίηση αυτών των διοικητικών εργασιών και την προσφορά πληροφοριών που ξεπερνούν τις ατομικές δυνατότητες, επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να διαθέσουν περισσότερο χρόνο για να κατευθύνουν τη φροντίδα των ασθενών και άλλες κρίσιμες εργασίες.

Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης του αυτοματισμού που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες των φαρμακείων όπως η χρήση του για βελτιστοποίηση και προγραμματισμό του αποθέματος.

Καθώς οι ομάδες φαρμακείων αξιολογούν τις λύσεις λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για τις ροές εργασίας τους, θα πρέπει να εντοπίσουν αυτοματισμούς που βοηθούν στην ανακούφιση της πίεσης που προκαλείται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τη μείωση του αριθμού των φαρμακοποιών.

Είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στις στοχευμένες λύσεις αυτοματισμού των λειτουργιών φαρμακείων, καθώς τα γενικά εργαλεία πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν τις μοναδικές πολυπλοκότητες του φαρμακείου, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων διαλειτουργικότητας και των απαιτήσεων συμμόρφωσης.