ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η ΠΕΦΝΙ εκφράζει ανησυχία για τις ελλείψεις δύο αναντικατάστατων σκευασμάτων

Η ΠΕΦΝΙ εκφράζει ανησυχία για τις ελλείψεις δύο αναντικατάστατων σκευασμάτων

Eνώ η γνωστοποίηση του προβλήματος έχει γίνει ήδη εδώ και πολύ καιρό, έχουν μεσολαβήσει μήνες χωρίς να υπάρχει καμία απάντηση στις επιστολές των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και εν τέλει καμία ουσιαστική κίνηση αντιμετώπισης του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν από την έλλειψη δύο σκευασμάτων, της ενέσιμης διμεθινδένης (Histakut) και του αντιδότου ενεργού Φαρμακευτικού Άνθρακα (Toxicarb) από την ελληνική αγορά γνωστοποιεί με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας  η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) με την Πρόεδρό της κ. Δέσποινα Μακριδάκη να τονίζει απαντώντας σε ερώτηση του DailyPharmaNews ότι και τα δύο φάρμακα είναι γενικού ενδιαφέροντος και όχι αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης, με το πρώτο, αντιισταμινικό ενέσιμο να είναι αναντικατάστατο (οι παλιές αμπούλες fenistil) και το δεύτερο να χρησιμοποιείται ευρέως ως αντίδοτο σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι η έλλειψή τους έχει μεγάλη πιθανότητα να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.  

Όπως εξηγεί το γεγονός ότι μιλάμε για φάρμακα που δεν είναι αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης σημαίνει ότι «ο κάθε αγροτικός γιατρός, το κάθε Κέντρο Υγείας πρέπει να τα διαθέτει είτε για την αντιμετώπιση μία οξείας αλλεργικής αντίδρασης από συγκεκριμένα πράγματα είτε για μία περίπτωση δηλητηρίασης».

Η ενέσιμη διμεθινδένη είναι πολύ σημαντική συμπληρωματική αγωγή επίσης και για ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βιολογικούς παράγοντες αλλά και για την αντιμετώπιση καταστάσεων που έχουν να κάνουν με αλλεργική αντίδραση, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε Καρδιολογικές και άλλες Μονάδες ή εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.

Βεβαίως για το θέμα κανονικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) πρέπει να έχει ήδη ενημερωθεί από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που θεωρείται ως Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) για το συγκεκριμένο προϊόν λόγω της διακίνησής σε μόνιμη κάλυψη κι όχι για κάλυψη μέσω έκτακτης νοσοκομειακής παραγγελίας όπως συμβαίνει με πολλά άλλα σκευάσματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει σύμφωνα με την ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία να φροντίζει να εξασφαλίζει την επάρκεια - και ως ΚΑΚ οφείλει να ενημερώσει τον ΕΟΦ για έλλειψή τους, με τον ΕΟΦ από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Όπως αναφέρει  κ. Μακριδάκη «πρέπει ο ΕΟΦ, από τη στιγμή που του γνωστοποιείται ένα τέτοιο πρόβλημα, να κάνει κάτι για την άμεση αντιμετώπισή του και βεβαίως να προχωρήσει στην πληροφόρηση του ιατροφαρμακευτικού κόσμου, ώστε κι εμείς να ξέρουμε για τις εναλλακτικές λύσεις, εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και να δούμε πως θα είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όσο αυτό υφίσταται».

Και το ΙΦΕΤ από την άλλη, όπως προαναφέρθηκε, οφείλει να διατηρεί αποθέματα τριών μηνών και γι’ αυτά και σε όλα τα σκευάσματα που έχει την ευθύνη της μόνιμης κάλυψής τους.

Ακόμη κι εάν υπάρχει κάποιο γενικότερο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης θα έπρεπε να υπάρχει έγκαιρα σχετική ενημέρωση στους υγειονομικούς που ασχολούνται κι έχουν σχέση με το φάρμακο.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ζήτημα που θέτει η κ. Μακριδάκη: «Εάν δείτε η ενέσιμη διμεθινδένη δεν περιλαμβάνεται καν στον κατάλογο των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη τους δύο τελευταίους μήνες. Δεν αναφέρεται καν σαν έλλειψη. Κι όμως αυτή τη στιγμή καταγράφονται προβλήματα στα νησιά με το συγκεκριμένο φάρμακο ενώ αντίδοτο ενεργού Φαρμακευτικού Άνθρακα, αν και υπάρχει εγκύκλιος που επιβάλλει σε όλα τα νοσοκομεία (10 φλακόν) και Κέντρα Υγείας (5 φλακόν) της χώρας να έχουν ένα ελάχιστο απόθεμα, αυτή τη στιγμή τα αποθέματα είναι σχεδόν μηδενικά παντού».

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι το καλοκαίρι και ειδικά σε περίοδο διακοπών οι ανάγκες για τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα αυξάνονται.  Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να μην διαταράσσεται η επάρκεια των αναγκαίων αποθεμάτων.

Ακολουθούν οι δύο επιστολές της ΠΕΦΝΙ