NEA

Στα «χαρακώματα» υπουργείο Υγείας και ΣΥΡΙΖΑ για τα 1.000 ευρώ του ΠΙΣ

Στα «χαρακώματα» υπουργείο Υγείας και ΣΥΡΙΖΑ για τα 1.000 ευρώ του ΠΙΣ

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση και... εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου προκάλεσε η απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να δώσει bonus 1,000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο twitter, έσπευσε να χαιρετίσει την πρόθεση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να δώσει, όπως ανακοίνωσε, επιπλέον 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό ο οποίος θα εργαστεί στο ΕΣΥ και θα καλύψει ανάγκες του συστήματος.

«Η σημερινή ανακοίνωση του ΠΙΣ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς και σκοπεύει ο ίδιος με ιδίους πόρους να συνδράμει οικονομικά τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμβάλουν στη λειτουργία του ΕΣΥ αλλά και διότι κάνει δημόσια έκκληση στα μέλη του να μας βοηθήσουν σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία», έγραψε ο υπουργός Υγείας στην ανάρτησή του.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την ανταπόκριση του ΠΙΣ στην προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ δεν έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος απέδωσε μάλιστα την απόφαση του ΠΙΣ σε εκβιασμούς και απειλές στις οποίες υπέκυψε και τελικά αποφάσισε να υποστηρίξει τα επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά μέτρα του Υπουργείου Υγείας.

«Το δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποτελεί μνημείο υποκρισίας και πλάγιας κυβερνητικής υποστήριξης. Ενώ ξεκινάει στηλιτεύοντας την χρόνια κυβερνητική αβελτηρία, αναποτελεσματικότητα και εν τέλει αδιαφορία ως προς την επίλυση του διογκούμενου, όπως το ίδιο το δελτίο υπογραμμίζει, προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, και δη των νοσοκομείων του, ενώ προσάπτει κοινωνικό αυτοματισμό και λαϊκισμό στην παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, την κατηγορεί δε για αντιεπιστημονική προσέγγιση καθώς δεν διακρίνει μεταξύ νοσοκομειακής παροχής υπηρεσιών υγείας και άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος σε συνθήκες ιδιωτικού ιατρείου, εντούτοις αποφάσισε να στηρίξει τα υποκριτικά, αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα μέτρα κοινωνικού δαρβινισμού μιας εχθρικής προς το ΕΣΥ κυβέρνησης, η οποία απείλησε, εκβίασε και τελικά περιέπαιξε το πανελλήνιο ιατρικό σώμα, χορηγώντας από το ταμείο του, δηλαδή από τις εισφορές όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, 1000 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία παθολόγο γιατρό ο οποίος θα δεχτεί να συμπληρώσει τις εφημερίες των περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων που όντας υποστελεχωμένα αδυνατούν να εκτελέσουν τις εφημερίες τους με ασφάλεια για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς και εν γένει λήπτες υπηρεσιών υγείας»» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει επίσης ότι ο ΠΙΣ με την απόφασή του αυτή δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά υποχώρησε στις κομματικές ανάγκες της ΝΔ, προτιμώντας τελικά να εκβιαστεί από τον Υπουργό Υγείας και τον πρωθυπουργό, παρά να υπηρετήσει το συμφέρον του ιατρικού κόσμου, της επιστήμης και του λειτουργήματος προς όφελος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος.

Καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει πως «το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μόνιμες προσλήψεις και επικαιροποιημένα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας και όχι με ημίμετρα, με εμβαλωματικές και πρόχειρες «λύσεις» και προφανώς όχι με «αγαθοεργίες» ή «δωρεές» του ΠΙΣ».