ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σ. Ζήκας: Καθολική η συμμετοχή των φαρμακοποιών στο τεστ πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου

Σ. Ζήκας: Καθολική η συμμετοχή των φαρμακοποιών στο τεστ πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου

Στα μέσα Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα αναμένεται να τρέχει κανονικά από τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με σκοπό οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας να είναι απόλυτα έτοιμοι να τρέξουν τη σημαντική δράση προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσα από τα φαρμακεία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΑΑΦ) πραγματοποιούν Διαδικτυακό Ενημερωτικό και Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Η συμμετοχή των φαρμακείων στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου», σε ζωντανή μετάδοση την Τετάρτη 24 Ιουλίου και ώρα 3 – 5 μ.μ.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών κ. Σεραφείμ Ζήκας μιλώντας στο DailyPharmaNews τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των φαρμακοποιών στο διαδικτυακό Σεμινάριο εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι σημαντική.

«Το webinar πραγματοποιείται με σκοπό οι φαρμακοποιοί να προετοιμαστούν όσο πιο σωστά γίνεται. Αν και η συμμετοχή είναι εθελοντική είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών να συμμετέχουν. Θεωρώ ότι η συμμετοχή θα είναι καθολική και μία πρόγευση θα πάρουμε και την Τετάρτη. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι που δυσκολεύονται λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων τηλεφωνούν και ρωτούν με μεγάλο ενδιαφέρον εάν θα επαναληφθεί το σεμινάριο» αναφέρει ο κ. Ζήκας.

Μέσα από σειρά διαφανειών που αφορούν στη διαδικασία διενέργειας κι έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά, ο κ. Ζήκας υποστηρίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν πολύ εύκολα να καταλάβουν ότι πρόκειται για απλές διαδικασίες μέσα από τις οποίες ο κάθε φαρμακοποιός και συνολικά ο κλάδος θα προσφέρει μία υπηρεσία που θα ευαισθητοποιήσει σε ζητήματα πρόληψης και που μπορεί να σώσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές.     

Ήδη ο φαρμακοποιός έχει, όπως λέει, εμπειρία  στον χειρισμό τέτοιου είδους  πλατφορμών από προηγούμενες δράσεις.

Το πρόγραμμα βρίσκεται πολύ κοντά να ξεκινήσει. Ίσως και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα η πλατφόρμα από την ΗΔΙΚΑ θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μ’ ένα ακόμη βήμα να απομένει που αφορά στην εγγραφή των φαρμακοποιών που θα συμμετάσχουν με τη συμπλήρωση και την αποστολή σχετικών δικαιολογητικών από πλευράς τους στην πύλη της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να συνδεθούν με τους κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε δεύτερο στάδιο. Ουσιαστικά πάντως η δράση θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο και θα ενταθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ κ. Μανόλης Κατσαράκης ο οποίος θα είναι εισηγητής στη δεύτερη και την τρίτη ενότητα του webinar, θα μιλήσει δηλαδή για το πώς θα συνδεθούν στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ οι φαρμακοποιοί με αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας καταχώρησης του τεστ αλλά και διάθεσης του καθαρτικού σκευάσματος το οποίο θα δοθεί στους δικαιούχους σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος και παραπεμπτικού από τον γιατρό για κολονοσκόπηση.   

Ο κ. Κατσαράκης ανέφερε ότι και οι τρεις ενότητες του webinar είναι πολύ σημαντικές. «Και το επιστημονικό κομμάτι αλλά και το κομμάτι που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαδικασία με τον πολίτη στο φαρμακείο, όπως βέβαια και διαδικασίες εισόδου και εγγραφής των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα με τα σωστά δικαιολογητικά έτσι ώστε να υπάρχει ένας ικανός αριθμός φαρμακείων στα οποία θα απευθύνονται οι πολίτες όταν ξεκινήσει η δράση είναι πολύ σημαντικά».

Σε ό,τι αφορά την έναρξη του προγράμματος ο κ. Κατσαράκης εκτιμά ότι αυτή εξαρτάται από το κατά πόσο γρήγορα οι φαρμακοποιοί θα στείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής στο πρόγραμμα. «Η ΗΔΙΚΑ περιμένει τα δικαιολογητικά όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αυτά θα τα καταχωρεί σε μία βάση δεδομένων και από εκεί θα ανοίξει την πύλη για να συνδεθεί ο Φαρμακοποιός».   

Στο Webinar θα παρουσιαστούν οι κάτωθι ενότητες:

Α’ Ενότητα: Επιστημονική προσέγγιση της συμμετοχής των φαρμακοποιών στη δράση

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιδημιολογία του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Βασικές αρχές παθολογία
  • Εισαγωγή στο test Fit (μηχανισμός λειτουργίας, διαδικασίας συλλογής και ανάλυσης, ο ρόλος και τα καθήκοντα του φαρμακοποιού, παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση, επικοινωνιακές τακτικές)

Β’ Ενότητα: Παρουσίαση της πλατφόρμας διάθεσης των tests

  • Σύνδεση στην πλατφόρμα διάθεσης των tests
  • Διαδικασία διάθεσης και ακύρωσης
  • Διαδικασία καταχώρησης αποτελέσματος
  • Διαδικασία διάθεσης καθαρτικού για την κολονοσκόπηση

Γ’ Ενότητα: Προαπαιτούμενα στοιχεία για την Δράση

  • Ενημέρωση για τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν και να καταχωρηθούν από τον φαρμακοποιό πριν τη σύνδεση με την πλατφόρμα διάθεσης, καθόσον πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα και προδιαγραφές όσον αφορά την συμμετοχή των Παρόχων στη Δράση αυτή.