NEA

Πορτογαλία: Απεργούν οι γιατροί του δημόσιου τομέα

Πορτογαλία: Απεργούν οι γιατροί του δημόσιου τομέα

Διεκδικούν καλύτερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας

 

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην Πορτογαλία, την πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν οι γιατροί της χώρας, που με τις κινητοποιήσεις τους σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών (Fnam), στην οποία είναι εγγεγραμμένοι περίπου 31.000 γιατροί στο εθνικό σύστημα υγείας, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανερχόταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι σε περίπου 70%.

«Είναι αρκετά μεγάλη συμμετοχή που δείχνει τον ξεσηκωμό που νιώθουν οι γιατροί», δήλωσε η πρόεδρος της Fnam Ζουάνα Μπορντάλο ε Σα στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Προσωπικό ασφαλείας έχει οριστεί ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να δέχονται και να αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά.

Οι απεργοί αρνούνται να αναβάλουν την επαναδιαπραγμάτευση του μισθολογίου τους μέχρι το 2025, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για να αποτραπεί η φυγή των γιατρών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας των γιατρών που παραμένουν στον δημόσιο τομέα, ο οποίος ήδη υποφέρει από έλλειψη προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ