NEA

Δεκαπέντε παιδιά από τη Γάζα μεταφέρονται για επείγουσα ιατρική περίθαλψη στην Ισπανία

Δεκαπέντε παιδιά από τη Γάζα μεταφέρονται για επείγουσα ιατρική περίθαλψη στην Ισπανία

Δεκαέξι συνολικά ασθενείς (15 παιδιά και μία μητέρα) από τη Γάζα με περίπλοκες ιατρικές παθήσεις έφτασαν χτες, Τετάρτη 24 Ιουλίου, στην Ισπανία για να τους δοθεί η κατάλληλη περίθαλψη εκεί, μέσω μιας διαδικασίας εκκένωσης στην οποία συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και πολλοί άλλοι φορείς. Οι δεκαπέντε παιδιατρικοί ασθενείς είναι ηλικίας από 3 έως 17 ετών. Η μητέρα ενός από τα παιδιά θα νοσηλευτεί επίσης στην Ισπανία. Οι ασθενείς βρίσκονταν σε νοσοκομείο στην Αίγυπτο τους τελευταίους μήνες, μετά την εκκένωση από τη Γάζα. Είναι ένα μικρό μέρος των χιλιάδων άλλων παιδιών και ενηλίκων που χρειάζονται πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη εκτός της Γάζας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Αυτά τα βαριά άρρωστα παιδιά θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται, χάρη στη συνεργασία μεταξύ πολλών εταίρων και χωρών», δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση που παρέχουν η Αίγυπτος και η Ισπανία. Ενθαρρύνουμε άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα και τις ιατρικές εγκαταστάσεις να φιλοξενήσουν άτομα που, χωρίς δική τους ευθύνη, έχουν εμπλακεί στα δεινά αυτού του πολέμου».

Δεκατρία από τα παιδιά έχουν πολύπλοκα τραύματα, ένα έχει χρόνια καρδιακή πάθηση και ένα ζει με καρκίνο.

Τα παιδιά, τα οποία συνοδεύονται από 25 μέλη της οικογένειας και άλλους φροντιστές, βρίσκονταν στην Αίγυπτο πριν από τις 6 Μαΐου. Μετά την ημερομηνία αυτή, η εκκένωση έγινε σχεδόν αδύνατη με το κλείσιμο της διέλευσης της Ράφα. Μόνο 23 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τότε, μέσω της διάβασης Kerem Shalom.

Από τον Οκτώβριο του 2023, περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει για θεραπεία εκτός της Γάζας, με πάνω από το 80% να λαμβάνει περίθαλψη στην Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακόμη 10.000 πρέπει να διαφύγουν.

«Αυτά τα παιδιά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών εξακολουθούν να παραμένουν στη Γάζα αλλά πρέπει να φύγουν για ιατρικούς λόγους και κινδυνεύουν να πεθάνουν εάν δεν μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στην προηγμένη ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται», δήλωσε ο Δρ. Hanan Balkhy, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο. «Οι ασθενείς που χρειάζονται διαφυγή εκτός της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να μπορούν να βγουν, κατά προτίμηση στη Δυτική Όχθη, δηλαδή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία».

Η μεταφορά στην Ισπανία υποστηρίχθηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ. Το Palestine Children's Relief Fund διευκόλυνε τη διαδικασία και τις εγκρίσεις απομάκρυνσης των ασθενών. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υποστήριξε τη φροντίδα τους, όσο βρίσκονταν εκεί, και η Ισπανία παρέχει παρόμοια υποστήριξη. Τα παιδιά θα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία σε όλη την Ισπανία.

 

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας

«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στην Ισπανία, ένα κράτος μέλος του ΠΟΥ/Ευρώπης, που ανταποκρίθηκε τόσο πρόθυμα στο αίτημά μας να δεχθεί πολλά παιδιά από τη Γάζα για κρίσιμη θεραπεία, ένα πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες», δήλωσε ο Δρ. Hans Henri Kluge. Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ. «Το να σώσεις ένα παιδί, μια ζωή, σημαίνει να σώσεις την ανθρωπότητα», τόνισε, εξηγώντας πως πρόκειται για μια κίνηση που αποδεικνύει τη διασύνδεση όλης της ανθρωπότητας.

«Η αλληλεγγύη των χωρών υποδοχής είναι ένα φωτεινό σημείο σε έναν πόλεμο που είχε τόσες πολλές στιγμές τραγωδίας», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος. «Το γεγονός ότι οι βαριά άρρωστοι άνθρωποι λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη δεν πρέπει να είναι πρωτοσέλιδα ειδήσεων, αλλά μια συνηθισμένη παγκόσμια συνεργασία».

Ο ΠΟΥ ζητά για άλλη μια φορά το τέλος του πολέμου, καθώς η ειρήνη είναι τελικά ο καλύτερος δρόμος για την υγεία.