NEA

Τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται όσο και το κάπνισμα για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται όσο και το κάπνισμα για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Είναι η πρώτη μελέτη που παρουσιάζει ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για περιπτώσεις καρκίνου που οφείλονται αποκλειστικά στη χρήση γεωργικών φυτοφαρμάκων.

 

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

 

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία είναι παρόμοιος με αυτόν του καπνίσματος.

Τα φυτοφάρμακα είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των παρασίτων και την προστασία των καλλιεργειών. Μία από τις κύριες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων είναι οι πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ερευνητική ομάδα από το Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Rocky Vista στο Κολοράντο, για να διερευνήσει τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και των ποσοστών καρκίνου, ανέλυσε δεδομένα έκθεσης σε 69 διαφορετικά φυτοφάρμακα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η επίδραση των φυτοφαρμάκων στα ποσοστά καρκίνου μπορεί να συναγωνιστεί αυτή του καπνίσματος.

Τα ευρήματά της μελέτης αποκάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως λέμφωμα non-Hodgkin, λευχαιμία, καρκίνος της ουροδόχου κύστης, καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του παχέος εντέρου και καρκίνος του παγκρέατος. Η συσχέτιση αυτή ήταν πιο εμφανής σε περιοχές με υψηλή γεωργική παραγωγικότητα.

Όπως σχολίασαν οι ερευνητές, αν και ορισμένα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται περισσότερο για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τελικά φαίνεται ότι είναι ο συνδυασμός πολλών φυτοφαρμάκων μαζί που εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Isain Zapata, από το Κολλέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Rocky Vista στο Κολοράντο, «με δεδομένο ότι τα φυτοφάρμακα σπάνια χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένας μόνο “ένοχος”.  Στον πραγματικό κόσμο δεν είναι πιθανό οι άνθρωποι να εκτίθενται σε ένα μόνο φυτοφάρμακο, αλλά πιο πιθανό είναι να εκτίθενται σε ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων».

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρουσιάζει ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για περιπτώσεις καρκίνου που οφείλονται αποκλειστικά στη χρήση γεωργικών φυτοφαρμάκων. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς αναδεικνύουν τη σημασία μιας ολιστικής αξιολόγησης των κινδύνων από τη χρήση φυτοφαρμάκων ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή γεωργική παραγωγικότητα.

Πηγή: Frontiers in Cancer Control and Society, https://www.frontiersin.org/journals/cancer-control-and-society/articles/10.3389/fcacs.2024.1368086/full